İzmit rekor yağışa yenilmedi

Yarım saatte metrekareye düşen 50 kilo yağmura rağmen, korkulan olmadı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin, her yağmur sonrası tıkanarak, su baskınlarına neden olan altyapıyı yenilemesi işe yaradı. İzmit´te bugün yarım saatte metrekareye düşen 50 kilo yağmura rağmen çok az yerde su baskını yaşanması, yenilenen altyapının ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

REKOR YAĞIŞ
Meteoroloji verilerine göre ilimizde Ağustos ayı boyunca metrekareye düşen yağmur miktarı 46.8 kilo olmasına karşın, dün yarım saatte bir aylık yağmurdan fazla yağış gerçekleşti. İzmit merkezde etkili olan şiddetli yağışta, yarım saatte metrekareye 50 kilo yağış düştüktün sonra hızını kesti. Bir aylık yağış miktarının yarım saatte yağması, bazı bölgelerde etkili oldu. Meteoroloji uzmanları, yağan miktarın, sel felaketlerine yol açacak şiddetli yağış oranı olduğunu belirtti.

KORKULAN OLMADI
Metrekareye rekor düzeyde yağış düşmesine rağmen korkulan olmadı. Yıllarca en küçük yağışlarda yaşanan su baskınlarının aksine, Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen altyapı, şiddetli yağışın etkisini azalttı. Özellikle her yağış sonrası su baskını yaşanan Yahyakaptan, Santral, Yenidoğan, Alemdar Caddesi, Bulvar ve Halkevi bölgesinde ekipler geceden önlem aldı. Değiştirilen altyapı, mazgalların sürekli temizlenmesi, yağmursuyu kanallarının yapılması, şiddetli yağışın etkisini en aza indirdi. Derince, Körfez, Gebze ve köylerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.

REKOR TAHLİYE
Şiddetli yağışın en çok etkili olduğu bölge, Yürüyüş Yolu ile D-100 arasında kalan Karabaş Mahallesi oldu. Burada bulunan terfi merkezinde, şiddetli yağış sırasında su tahliye pompalarının devreye girmesi ile yaşanabilecek bir afet ucuz atlatıldı. Zemini düşük olan bölgede Karabaş Terfi İstasyonu´ndan saniyede 1.890 litre su tahliye edildi. Yapılan terfi istasyonu sayesinde, 15 dakikalık bir zaman diliminde bölgede biriken su tamamen tahliye edildi. Bölgeden tahliye edilen su miktarının, Yuvacık Barajı´ndan kente verilen bir günlük su miktarının yarısına eşit olduğu belirtildi. Alınan önlemler, altyapının yenilenmesi, yaşanabilecek bir doğal afeti büyümeden önledi.

ETKİLİ OLAN YERLER
En korkulan yerlerde sıkıntı yaşanmazken, yağışın şiddeti yine de bazı bölgelerde etkili oldu. Anıtpark, Bulvar, Zümrüt Sokak, Hafız Binbaşı Sokak ve İkizliçeşme gibi bölgelerde su baskınları yaşandı. Hazırlıklı olan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 15 ekiple ihbar gelen 70 yere müdahale ederken,  Fen İşleri Daire Başkanlığı´na bağlı 50 kişiden oluşan 7 ekip sürekli görev yaptı. İSU Genel Müdürlüğü ise 10 ekiple su baskınlarının yaşanabileceği Kullar Pompa İstasyonu, Yahyakaptan, Sarıdere, Çene Deresi gibi bölgelerde önlem alarak, su baskınlarına anında müdahale etti.

GAR GEÇİDİNDE SIKINTI
Öte yandan şiddetli yağış en çok İzmit Tren Garı´nın alt geçidinde etkili oldu. Tren Garı´nın alt geçidine su tahliyesi için konulan çift pompanın devreye girmemesi sonucu su baskını yaşandı. Alt geçit bir süreliğine trafiğe kapandı. İtfaiye ve İSU ekiplerinin olay yerinde biriken suları tahliye ederek, alt geçidi kısa sürede trafiğe açtı.

KRİZ MASASI KURULDU
Şiddetli yağışlardan etkilenen yerler için Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde kriz masası oluşturuldu. Vatandaşların 24 saat süreyle 322 65 02 numaralı telefona müracaat ederek, yardım talebinde bulunabilecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!