İşçi işveren elele zirvede

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin önderliğinde Avrupa Birliği´ne uyum sürecine yönelik olarak Yerel İş Barışı Projesi´ni hazırlayan YERELSEN ve HİZMET-İŞ Sendikaları çalışmalarındaki ilk büyük adımı attı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin önderliğinde Avrupa Birliği´ne uyum sürecine yönelik olarak Yerel İş Barışı Projesi´ni hazırlayan YERELSEN ve HİZMET-İŞ Sendikaları çalışmalarındaki ilk büyük adımı attı. Çalışma barışı ve sosyal diyaloğa yönelik Avrupa Birliği kriterini model alan proje çerçevesinde sosyal diyalogtan iş yeri kazalarına kadar birçok konuda eğitim verildi. Kartepe Green Park Resort Otel´de gerçekleştirilen ve iki gün süren eğitime 83 işçi ve işveren temsilcisi katıldı. Eğitime büyük ilgi gösteren taraflar, işçi ve işvereni biraraya getiren ve sosyal diyaloğu ön plana çıkaran çalışma nedeniyle proje ortaklarına teşekkür etti. Taraflar eğitimlerin bundan sonra da rutin bir şekilde devam etmesini istedi.

Eğitime Yerelsen, Hizmet-İş sendikası ve 35 belediyenin işçi ve işveren temsilcilerinin yanı sıra İZGAZ, İSU, İZAYDAŞ, Antikkapı ve Belde A.Ş gibi şirketlerin yetkilileri de katıldı.
Eğitim kapsamında İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Müşaviri Mehmet Koçak İşyeri kurullarının yetki ve sorumlulukları, Dr. Ahmet Uzar Meslek Hastalıkları ve Acil Durum Önlemleri,  İş Müfettişi Lütfü Alpsoy ise İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı ile İş kazaları ve endüstriyel hijyen konularında katılımcılara bilgi verdi.

İşyeri kurullarının yetki ve sorumlulukları ile ilgili işçi ve işveren temsilcilerine bilgi veren İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Müşaviri Mehmet Koçak, sosyal diyaloğun somut olarak hayata geçmesinin iş yeri kurullarının etkin çalışmasına bağlı olduğunu söyledi. Koçak, işyeri kurullarının doğru çalışabilmesi için de, çalışanların bu konudaki mevzuatı iyi bilmesi gerektiğine işaret etti.

Dr. Ahmet Uzar Meslek Hastalıkları ve İlk yardım ve Acil Durum Önlemleri,

Meslek hastalıkları maalesef türkiyede çalışan kayıtlı ssk sayısına göre 6 bin bildirimen hasta sayısı 500 kişi bildirilmiş. 5500 kişi kayıt dışı. Meslek hastası tespit edilemiyor. Çalışan hasta olduğu zaman işten atarlar korkusu var. Meslek hastalakılrı dünyaya göre gerilerde. Tespit edemiyoruz. Türkiye´de meslek hastalıkları hastanesi var 3 tane. Devlet hastanesi bu tanıyı koyamıyor. İstanbul Ankara ve Zonguldak
İlk yardım ve acil durum önlemleri. İşyerlerinde çalışanların
İşyerlerinde acil ne gibi sıkıntılar doğuyor nasıl yaklaşmak lazım genel hatları ile girildi.
Genel hatlarıya ilk yardımı anlattık.

İş Müfettişi Lütfü Alpsoy İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. İş kazaları için alınacak önlemlerden söz eden Alpsoy, “Her ne kadar iş kazalarını önlemek için donanımımız olsa da en büyük kazalar dikkatsizlikten oluyor. Yani en önemli iş kazası nedeni dikkatsizlik ve önemsememek” dedi.
Eğitimin ikinci gününde işçi ve işveren temsilcileri Kartepe´nin tadını çıkardı. Yerelsen ve Hizmet-İş Sendikaları´nın temsilcileri birlikte zirve yapmanın keyfini çıkarttı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!