İnsanlık ayıbına törenli tepki

Büyükşehir Belediyesine ait, deniz ulaşımının en son teknolojisine sahip ve deneyimli kadrosu nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından tercih edilerek, Lübnan´da insanı yardım amaçlı görevlendirilen Akçakoca Deniz Otobüsü, görevini tamamlayarak Kocaeli´ye döndü. İsrail Donanmasının silahlı saldırısına uğrayarak, 8 saat süreyle esir alınan Akçakoca´yı karşılama töreni, İsrail´in insanlık ayıbına tepki gibiydi.

458 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ
İsrail´in Lübnan´da başlattığı ve bütün dünya ülkelerinin kınadığı katliam sürerken, bu ülkedeki sivil vatandaşlarını tahliye etmek isteyen Avustralya, Türkiye´den yardım talebinde bulunmuştu. Ulaştırma Bakanlığı bu talep üzerine Büyükşehir Belediyesi´nin Akçakoca Deniz Otobüsü´nü görevlendirdi. 12 kişilik uzman personeli ile Beyrut Limanı´na insani görev için giden Akçakoca Deniz Otübüsü, Magosa ve Mersin Limanı´na birinde 202 diğerinde 256 olmak üzere, çoğu Avustralya vatandaşı olan toplam 258 kişiyi tahliye ederek, bombardımandan kurtardı.

KURŞUN YAĞMURUNA TUTULDU
İnsanlık görevi sırasında 19 Temmuz gecesi saat 21.30 sıralarında Beyrut Limanı dışında beklerken, İsrail Donanmasının silahlı saldırısına uğrayan Akcakoca Deniz Otobüsü, şans eseri isabet almadı. İnsani görev amaçlı bölgede bulunan Akçakoca´nın 12 personeli, açılan ateş sonucu sadece dua etmekle yetinmek zorunda kaldı. Daha sonra esir alınan Akçakoca ve personeli, sabah saat 07.30 sıralarında Türkiye ile Avustralya´nın girişimleri sonucu serbest bırakıldı.

ÇİÇEKLE KARŞILANDI
Saatte 30 mil hız yapabilme özelliğine sahip, her türlü konforu bulunan Akçakoca Deniz Otobüsü, insani görevini tamamlayan personeli ile birlikte Kocaeli´ye döndü. Deniz Otobüsü, Marina´da törenle ve çiçeklerle karşılandı. Karşılama törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu, Akçakoca personelinin ailesi ve yakınları ile vatandaşlar katıldı. Karşılama töreni, İsrail´in insanlık ayıbına duyulan tepkiye dönüştü.

“KATLİAM DURDURULMALI”
Karşılama töreninde Akçakoca personeline çiçek veren Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, insani amaç uğruna bölgeye gönderilen personele silahlı saldırıyı utanç verici olarak niteledi. İsrail´in bölgede katliam yaptığını belirterek, bu katliama dünyanın seyirci kalmaması gerektiğini ifade eden Karaosmanoğlu, “İsrail, yaptığı katliamla bölgede düşmanlık tohumları ekiyor. Her gün yüzlerce sivili katlederek, insanlık dramı yaşanmasına neden oluyor. Bu katliam durdurulmalı. Dünya buna seyirci kalmamalı” dedi.

“TEKRAR GÖREVE HAZIRIZ”
Ölümle burun buruna geldikleri anı anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Deniz Ulaşım Müdürü Semih Soylu, İsrail hücumbotlarının uyarı yapmadan bir anda kendilerine ateş açtığını belirterek, “O anda yolcu olabilirdi. Atılan izli mermiler isabet edebilir, felaket de yaşanabilirdi. Uyarı yapmadan bir anda ateş açtılar, sonra ‘Telsizinize niye bakmıyorsunuz?´ diyerek anons yaptılar. Sonra 8 saat süreyle bizi esir aldılar. O bölgedeki Türk Deniz Kuvvetlerine ait İskenderun adlı gemiyi taciz ettiler. Gemi komutanı telsizden İsraillilere, ‘Biz Türk Donanması´na ait gemiyiz. Burası uluslararası sulardır, biz emirleri ancak Türk Hükümeti´nden alırız´ diye cevap vererek, yoluna devam etti” şeklinde konuştu. Soylu, yenideng öreve hazır olduklarını ifade etti.