“Her karışı planlayacağız”

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde düzenlenen “Deprem ve Kadastro” paneline konuşmacı olarak katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan vekili İlyas Şeker, Kocaeli`nde her metre kareyi planlayacaklarını söyledi.

Prof. Dr. Erol Köktürk`ün yönettiği  “Deprem ve Kadastro” paneline Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili İlyas Şeker, TKGM Kocaeli Kadastro Müdürü İmam Yaşartekin, Adım Mühendislik Planlama LTD. ŞTi adına Celal Beşiktepe, Erdem Eml.Har. İş ltd, Şti. adına Akın Ekinci ve Malkoçlar Proje Koordinatörü Atilla Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili İlyas Şeker, öncelikli olarak harita mühendislerinin konumları hakkında düşüncelerini belirterek, “Harita Mühendisleri olarak Kocaeli kent vizyonuna gerekli katkıyı sunabilmeliydik” dedi. Şeker, 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan asrın en büyük deprem felaketi ardından yapılan harita ve kadastro çalışmalarının önemini vurgulayarak, “Alt yapı çalışmaları tamamlanmadan İller Bankası nirengi ağları oluşturulmadan haritalar yaptırıldı. Bu nedenle de 1-2 metreye varan farklı harita hataları meydana geldi. Özellikle ilimizde kadastro çalışmaları hızlandırılmalı ve biran önce tamamlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Deprem sonrası halkın yerleşim tercihinin kuzeye doğru kaydığını da belirten Şeker, “Deprem sonrası halkımızın yerleşim tercihi Umuttepe kampüsüne doğru şekillenmeye başladı. Bu nedenle bu bölgelerinin planlarının  acilen yapılması gerekiyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak gerek çevre düzeni gerekse alt ölçekli planlama çalışmaları konusunda harekete geçerek, merkez ilçenin çevre düzeni planını yüzde 90 tamamladık. Kandıra, Gebze, Körfez, Derince`nin tamamının çevre düzeni planı yapıldı” dedi.

Hedeflerinin Kocaeli ili sınırları içinde plansız 1 metre yer bırakmamak olduğunun altını çizen Şeker, “Büyükşehir Belediye sınırlarımızın tamamında çevre düzen planlarını uygulanabilir ve bölge gerçeğine uygun olarak tamamlamaktır” şeklinde konuştu.

Kocaeli Kadastro Müdürü İmam Yaşartekin ise konuşmasında, deprem sonrası bir çok acı gerçeklerin ortaya çıktığını belirterek, “Pafta ile zemin arasında ilişki yok. Böyle şey olar mu. Biz bunları çevre planına uygun hale getirmek için çalışıyoruz. Depremde ortaya çıkan en önemli sonuç ise organize olamadığımız, koordineli çalışamadığımızdır.” İddiasında bulundu.

Yaşartekinden sonra söz alan Celal Beşiktepe, deprem bölgesinde beklenen hiçbir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekerek, deprem bölgesinde 345 bin konut ve işyeri yıkıldığını, bir tek mimar ve mühendisin disiplin kuruluna sevkedilmemesini sorgulamak gerektiğini vurguladı. Akın Ekinci`de konuşmasında, siyasi iradenin haritacılara sahip çıkmasını istedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!