Hamza artık hayata kendi elleriyle tutunuyor

Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Aşçı Yardımcılığı kursundan sertifika alan Zihinsel Engelli Hamza Baba, İzmit İmam Hatip Lisesi yemek hanesinde kadrolu olarak çalışıyor

Hamza artık hayata kendi elleriyle tutunuyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 17-35 yaş aralığındaki hafif ve orta düzeydeki engelli öğrencilere eğitim veren Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi, bir hayata daha değer katmayı başardı. Merkezdeki meslek edindirme kurslarından Aşçı Yardımcılığını başarı ile tamamlayan 21 yaşındaki Hamza Baba, burada aldığı sertifika ile İzmit İmam Hatip Lisesi öğrenci pansiyonunda kadrolu olarak çalışmaya başladı. Hamza daha önce evinde sosyalleşme problemleri yaşarken, Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi ile hayata daha sıkı tutunmayı başardı.

BÜYÜKŞEHİR ENGELLİLERİN YANINDA
Büyükşehir Belediyesi engellilerin topluma katılmaları ve daha iyi bir hayat yaşamaları için onların yanında olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi de önemli görev yapıyor. Merkezde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İş Kurumu (İŞKUR) il müdürlüğü iş birliğiyle Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde öğrencilerin meslek edinme ve istihdam sağlaması amacıyla "Aşçı Yardımcılığı", "Çilek Yetiştiriciliği", "Aşçı Çırağı" ve "Temel İç Mekân Bitkileri Yetiştiriciliği" alanlarında meslek kursları veriliyor. 

450 SAATLİK AŞÇI YARDIMCILIĞI KURSUNU BAŞARIYLA TAMAMLADI
Merkezde verilen mesleki eğitimlerle zihinsel engelli öğrenciler, toplumsal hayata katılımları ve kendi ayakları üzerinde durmaları sağlanıyor. Bu öğrencilerden birisi de 21 yaşındaki Hamza Baba. Ailesi tarafından küçük yaşlarda hafif zihinsel engelli olduğu anlaşılan Hamza Baba, yine ailesinin desteğiyle Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi “Aşçı Yardımcılığı” kursuna devam etti. Merkezdeki diğer etkinliklerin yanı sıra 450 saatlik kurs çalışmalarına devam eden Hamza, kursunu başarıyla bitirip sertifikasını almaya hak kazandı.

“BİRÇOK YİYECEK TARİFİNİ YAPTIK”
Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’ne ailesinin ve özellikle okul öncesi öğretmeni olan ablasının sayesinde başladığını belirten Hamza “Kursa ilk geldiğim günlerde kek, kurabiye ve birçok çeşitte yemek yaptık. Buraya Kocaeli Aşçılar Federasyonundan aşçılar geldi. Bir etkinlikte bıçaklarla karpuz ve meyve oymacılığı yaparak süslemeler yaptık. Kurs dönemi boyunca ben internetten bulduğum tarifleri buraya getirdim. Burada hocalarımızla birlikte bunları yaptık. Arkadaşlarımla birlikte revani, ağlayan pasta, hamurlu pasta, poğaça, gül poğaça ve börek gibi birçok yiyecek tarifini yaptık” şeklinde konuştu. 

HAMZA’DAN TEŞEKKÜR
“Merkezde fuarlar, bilim merkezine, sinema, ekopark, ormanya, diriliş kampı ve birçok etkinliğe gittik. Şuanda İzmit İmam Hatip Lisesi’nde yemek hanesinde aşçı yardımcılığı yapıyorum. Annem, abim, ablam ve bütün ailem beni arkamda durdu. Onlar araştırdı ve burayı buldu. Aileme çok teşekkür ediyorum. Buradaki hocalarıma, müdürüme ve dışarıdan buraya gelerek bize eğitim veren aşçıların benim üzerimde çok emekleri var. Cemil Meriç Engelsiz Merkezine ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. 

“HAMZA EN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİMDEN BİRİSİ”
Aşçı Yardımcılığı Kursunda Yiyecek İçecek Hizmetleri Eğitmeni olarak görev yapan Emel Ulukut “Merkezimizde İŞKUR ile birlikte Aşçı Yardımcılığı kursumuz bulunuyor. Hamza da Aşçı Yardımcılığı kursumuzda bizimle birlikte eğitim aldı. Hamza buradaki eğitiminde sertifikasını alarak şuan İzmit İmam Hatip Lisesi yemekhane bölümünde Aşçı Yardımcısı olarak görev yapıyor. Hamza benim en yetenekli öğrencilerimden birisi. Buraya ilk başladığında mutfakta çok başarılı olduğunu fark ettim. Bunu fark ettikten sonra ona mutfakta daha fazla görev verdim. Bu aşamada Hamza bana internetten bulduğu tarifleri getirdi. Biz burada o getirdiği tarifleri arkadaşlarıyla paylaştık. Yeri geldi Hamza’yı mutfakta tek bırakarak kendi başına bir şeyler yapabilmesine katkıda bulunduk. Yeri geldi tarifi eline verdik sadece kendisinin yapabilmesini sağladık. Biz Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi olarak Hamza’nın daime arkasındayız ve onu destekleyeceğiz” dedi.

“CEMİL MERİÇ BİZE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLADI”
Özel bir eğitim kurumunda Okul Öncesi Öğretmenliği yapan Hamza’nın ablası Gül Baba “Yıllardır eğitim sektörü içerisindeyim, birçok güzel çalışma gördüm. Bu güzel eğitim çalışmalarından birisi de Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’dir. Biz yıllardık bir arayış içerisindeydik. Hamza hafif düzeyde engelli, biz bunun farkındaydık. Aile olarak onun gelişmesine yardımcı olduk ama bir yerden sonra ona yetemediğimizin farkına vardık. Hamza’nın daha iyi bir eğitim alması ve sosyalleşmesi gerekiyordu. Bu amaçla da Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi bize çok büyük katkı sağladı. Biz Hamza’nın mutfakta iyi olduğunu bilmiyorduk. Bunu merkezdeki aşçı yardımcılığı kursundan sonra anladık. Başlamış olduğu eğitimle evde mutfakta sürekli olarak kurabiyeler ve pastalar yaptı. Cemil Meriç Hamza’ya kazandırdığı en büyük kazanç, aşçılık yeteneğinin ortaya çıkmasıdır” ifadelerini kullandı. 

“ÖĞRENDİKLERİMİ BURADA UYGULUYORUM”
İzmit İmam Hatip Lisesi yemekhane bölümünde konuşan Hamza “Ben burada yemek dağıtıyorum, masalara bardakları koyuyorum, yemek yapımında yardım ediyorum. Yemek ve tatlılar yapıyoruz. İlk geldiğimde burada çalışanlar, hepsi beni iyi karşıladı. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde öğrendiklerimi de burada uyguluyorum. Burada olmaktan mutluyum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum” dedi.

“HAMZA’NIN EL BECERİSİ VAR”
Hamza ile birlikte İzmit İmam Hatip Lisesi yemekhanesinde çalışan Nagüle Günaydın “Hamza burada her şeyi yapabiliyor. El becerisi var, söylediğimiz tüm işleri yapabiliyor. İşine sadık, işe saatinde geliyor ve saatinde çıkış yapıyor. İşten çıkacağı zaman izin alıyor ve gayet uyumlu bir şekilde çalışıyor” şeklinde konuştu.

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
Eğitim içeriği birey ve aile odaklı bütüncül sosyal destek mantığı ile projelendirilen Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde uygun öğrencilerin istihdamına yönelik kurs ve programlar da planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak eğitim için İzmit, Başiskele ve Kartepe ilçeleri pilot bölge seçildi. Öğrenciler evlerinden alınıp, eğitimleri sonrası tekrar evlerine bırakılıyor. İlk olarak; 17-35 yaş aralığında bulunan, eğitilebilir ya da öğretilebilir durumda, hafif ve orta düzeyde zihinsel engelli bireyler belirleniyor. Ön kayıt ve kurulda değerlendirme sonrası uygun bulunan öğrenci adayları uyum sürecine tabi tutuluyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!