“Güneş tutulmasında deprem olmaz”

Büyükşehir´in seminerinden fısıltı gazetesine yanıt:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 29 Mart günü yaşanacak tam güneş tutulması nedeniyle son günlerde sıkça artan “Deprem mi olacak?”  endişelerini bilim adamlarına yöneltti. Meclis grup salonunda düzenlenen seminere konuk olan Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, korkuların yersiz olduğunu söyledi.

ÇOK KÜÇÜK DEĞİŞİMLER

Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü`nün organizasyonu ile  22.03.2006 günü düzenlenen “Güneş Tutulması ve Deprem” konulu seminerde, Prof. Mithat Fırat Özer yüreklere su serpti. Deprem ve güneş tutulması arasında bilimsel hiçbir bağ bulunmadığının altını çizen Özer, “Güneş tutulmasının depremle bir ilgisi yok” dedi.

Her yıl en az 2, en fazla 5 kez güneş tutulması yaşandığını söyleyen Özer, güneş tutulmasının başladığı ve bittiği süreçte yer çekiminin 100 milyonda 5`i kadar bir değişim olduğunu söyledi. Prof. Özer, bu küçük değişimlerin de düşük basınç nedeniyle deprem üretemeyeceğini vurguladı.

MARMARA DEPREMİ TESADÜF

Bilim adamlarının “Güneş tutulması olduğunda deprem olur” söylemlerinden yola çıkarak araştırmalar yaptığını belirten Prof. Özer şöyle konuştu: “Güneş tutulmasından 6 gün öncesi ve 6 gün sonrası olmak üzere toplam 13 günlük periyotlar yıllara göre ele alındı. Güneşin tutulduğu yer ile meydana gelen depremlerin tamamen başka alanlarda gerçekleştiği gözlemlendi. 15 yıl içinde 21 güneş tutulması gerçekleşirken, 2 bin 422 adet deprem olmuş. Bu depremlerden 145 tanesi 6 ve daha üzeri depremler. Bu depremlerden sadece bir tanesi, çok büyük bir tesadüf olarak güneş tutulmasıyla birlikte ülkemizde cereyan etti. Bu nedenle de 17 Ağustos depreminden sonra güneş tutulması ile ilgili spekülasyonlar yapıldı. Konu ile ilgisi olmayan bilim adamlarından görüşler alındı. Kamuoyu yanıltıldı.”

“ÇIPLAK GÖZLE BAKMAYIN”

Vatandaşların rahat ve huzurlu olmasını isteyen Özer, 29 Mart günü yaşanacak güneş tutulması ile ilgili çeşitli uyarılarda da bulundu. Tutulmanın çıplak gözle izlenmemesi gerektiğini söyleyen Özer, “Bu yıl tam tutulmayı ilimizden göremeyeceğiz. Ama görmek amacıyla bölgeye giden vatandaşlarımız güneş tutulmasını çıplak gözle izlemesinler. Özellikle de pırlanta yüzük konumuna geldiğinde güneşe bakmasınlar” diye konuştu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!