Görüm, Pakistan´dan döndü

Devlet Başkanı Pervez Müşerref´e Başkan Karaosmanoğlu´nun başsağlığı mesajını iletti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin Pakistan`daki depremzedelere yapacağı yardımların alt yapısını hazırlamak ve çeşitli incelemelerde bulunak amacıyla bu ülkeye giden Belde AŞ Genel Müdürü Gültekin Görüm, Kocaeli`ne döndü. Muzafferabad kentinde Devlet Başkanı Pervez Müşerref`le de görüşen Görüm, deprem bölgesindeki insanların mağdur ve çaresiz olduğunu söyledi.

 

MANZARA ÇOK KÖTÜ
İstanbul`dan toplam 7 saat süren uçak yolculuğuyla önce Pakistan`ın başkenti İslamabad`a ulaşan Görüm, buradan depremin vurduğu Muzafferabad, Abbotabad, Batgran ve Balakoto bölgelerine geçti. Görüm depremin en yoğun yaşandığı bölgelerdeki manzarayı “içler acısı” olarak değerlendirdi. Zaten fakir olan bölge halkının, depremden sonra daha da fakirleştiğini, insanların her türlü yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Görüm, incelemelerinin ardından yetkililerle görüşmeye başladı.

MÜŞERREF`LE GÖRÜŞME
Belde AŞ Genel Müdürü`nün görüştüğü isimlerin başında, Devlet Başkanı Pervez Müşerref geliyor. Muzafferabad`daki Kızılay Merkezi`ni bayram günü eşiyle birlikte ziyaret eden Müşerref`le bir araya gelen Görüm, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun başsağlığı mesajını iletti. Büyükşehir Belediyesi olarak deprem bölgesine yardım yapmak istediklerini ifade eden Görüm, Müşerref`le öncelikli yardımlar konusunda bir süre fikir alışverişinde bulundu.

“ÜNİVERSİTE YAPIN”
Görüm ayrıca Keşmir Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Muzafferabad Valisi ile de bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde hangi malzemelere daha çok ihtiyaç duyulduğu, yardımların hangi bölgelerde yoğunlaştırılması gerektiği, yardım dağıtılacak noktalar ele alındı. Yetkililer Görüm`den özellikle, bölge üniversitesinin yeniden inşa edilmesi konusunda destek istedi.
Kocaeli`ne döndükten sonra gerekli çalışmalara başladıklarının altını çizen Görüm, Pakistan ve deprem bölgesine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

BAŞKENT`E DEPREM UĞRAMAMIŞ
“Başkan İslamabad oldukça lüks, villa tipi bahçeli evlerle dolu. Evler sağlam olarak yapıldığı için deprem başkentte hiçbir şekilde etkili olmamış. Yaklaşık 100 km uzaklıktaki Muzafferabad ve çevresinde ise tabiri caizse taş üstünde taş kalmamış. Sadece Balakoto bölgesinde 20 bin ölü, 45 bin yaralı olduğu ifade ediliyor. Ülkenin toplam nüfusu 160 milyon dolayında.

DÜNYANIN ÇATISI
Pakistan`ın kuzey bölgeleri ‘Dünyanın çatısı` olarak adlandırılıyor. Rakım 3-5 bin metre dolaylarında. Bu nedenle gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek. Bu mevsimde gündüz tişört ile gezilebiliyor ama gece inanılmaz bir soğuk hüküm sürüyor. Arazi yapısının çok engebeli olması ve bölgenin neredeyse her karış toprağında yerleşim bulunması, hem hasar tespitinin tam olarak yapılmasını imkansız hale getiriyor, hem de yardımların dağıtılmasını zorlaştırıyor.

EKMEĞE İLGİ YOK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bölgede günlük 10 bin ekmek kapasiteli bir fırın kurmuş. Ancak fırın günde sadece 2 bin ekmek üretiyor. Üretilen ekmekler düzenli bir şekilde dağıtılamadığı için talep çok az. Dağlardaki yerleşim bölgelerine ulaşımı sağlayacak yolların çok az ve dar olması, bu konuda da sıkıntı meydana getiriyor. Bölge halkı ekmek yerine, daha çok pilava benzeyen yöresel yiyecekleri tüketiyor.”

Bizi;
sosyal medyada takip edin!