Diş ve göz sağlığımız iyi değil

Karşıyaka´da 325 vatandaşı muayene eden Büyükşehir yetkilileri sonuçları tedirgin edici buldu

Bugüne kadar gerçekleştirdiği ücretsiz sağlık taramaları ve gerçekleştirdiği çeşitli bilgilendirme toplantıları ile dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şimdi de ilin diş ve göz sağlığını yakın markajına aldı.

HARİTA ÇIKARILACAK
Büyükşehir başlattığı yeni projesiyle tüm ilde diş ve göz taramaları yapacak. Elde edilen sonuçların bir raporda toplanmasıyla da, ilimizdeki önemli bir sağlık sorununun kapsamlı haritası çıkarılmış olacak. Büyükşehir bu önemli sağlık hizmetini gönüllü sağlık kuruluşları ve belediyelerle birlikte yürütecek.

KARŞIYAKA`DAN START ALDI
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı`na bağlı Sağlık Kurumları Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje için ilk adım geçen hafta atıldı. Büyükşehir Belediyesi pilot bölge olarak seçtiği Karşıyaka beldesinde ilk göz ve diş sağlığı taramasını Özel Çağın Göz Hastalıkları Merkezi ile birlikte yaptı.

SONUÇLAR İYİ DEĞİL
Yapılan taramada, göz ve diş sağlığının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Taramayla ilgili bilgi veren şube müdürü Dr. Yılmaz Oktay, Karşıyaka`da tüm yaş gruplarında kapsamlı bir tarama gerçekleştirdiklerini ancak çıkan sonucun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi. 125 kişiye diş muayenesi yaptıklarını kaydeden Dr. Oktay, bu taramanın yüzde 60`ında çürük, yüzde 20`sinde protez gereksinimi, yine yüzde % 20`sinde de tedavi ihtiyacı tespit ettiklerini ifade etti. Dr. Yılmaz Oktay, göz taramasında ise 200 kişiyi muayene ettiklerini bunlardan da yüzde 12`sinde yüksek göz tansiyonu, yüzde 3`ünde şekere bağlı retina zedelenmesi, yine yüzde 3`ünde de katarakt ve göz yaşı kanalı tıkanıklığı teşhisi koyduklarını dile getirdi.

CİDDİ BİR UYARI
Pilot bölgede yapılan bu çalışmanın kendilerine son derece ciddi bir uyarı olduğunu belirten Dr. Oktay, “Bu bize Kocaeli`nin diş ve göz sağlığına önem vermediğini gösteriyor. Çocukluk yaşlarından itibaren diş sağlığı eğitimimiz yok. Göz sağlığı konusunda ise son dakikaya kadar hatta sonrasında dahi muayeneye gitmiyoruz. Üzerinde durmadığımız küçük problemler, üzerinde durmadığımız büyük sorunlara neden oluyor” dedi.

KAPSAMLI PROGRAM
Büyükşehir Belediyesi`nin başlattığı ve ilk adımı Karşıyaka`dan attığı sağlık hamlesi için önümüzdeki günlerde kapsamlı bir çalışma yapılacak. Karşıyaka sonuçlarını tekrar ele alacak olan yetkililer, tüm il için başlatılacak çalışma konusunda kapsamlı bir program oluşturacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!