Dilovası´nda kirlilik operasyonu

Büyükşehir Belediyesi, 15 dakikada bir kirliliği ölçüyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sanayi kuruluşları nedeniyle hava kirliliğinin en üst düzeyde yaşandığı Dilovası`nı takibe aldı. İstanbul`dan getirtilen hava kirliliği ölçüm aracı, her 15 dakikada bir ölçüm yaparak, iki ay süreyle beldede kirlilik tespiti yapacak.

HAVA KİRLİLİĞİ YÜKSEK
Vadi içinde olması ve yoğun sanayi kuruluşlarının bacalarından çıkan gazlar nedeniyle Türkiye`nin en çok hava kirliliğinin yaşandığı yerleşim birimlerinin başında Dilovası geliyor. Sanayi kuruluşlarının bacalarına taktıkları filtrelerin yetersiz kalması sonucu, Dilovası`nda yaşanan hava kirliliği insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiği ileri sürülüyor. Beldede yaşanan kirliliğin oranını belirlemek, insanların sağlığını tehdit edici boyutta olup olmadığını ortaya çıkarmak için Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.

İKİ AY ÖLÇÜM YAPILACAK
İnsan hayatına verdiği önemi yaptığı hizmetlerle gözler önüne seren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dilovası için İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne ait Mobil Hava Kirliliği Ölçüm Aracı`nı Dilovası`na getirtti. Kış aylarında hava kirliliğinin daha yoğun yaşandığını dikkate alan Büyükşehir Belediyesi, getirttiği aracı Aralık ayı sonuna kadar Dilovası`nda bulunduracak. Araç, Dilovası Belediyesi Binası Otoparkı ve Diliskelesi Mahallesi`nde bulunan Polisan İlköğretim Okulu Bahçesi`nde ölçümlerini sürdürüyor. Yapılan ölçümlerin her 15 dakikada bir ortalamaları alınıp, elde edilen değerler saat başı bilgisayara kaydediliyor.

KAMUOYUNA SUNULACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, birinci hedeflerinin insan sağlığı olduğunu belirterek, “Bir insanımızın hayatı bile en büyük tesisten daha değerlidir. O bölgede insanlarımızın hayatını risk altında tutan iddialar var. Yaşanan gözle görülür bir kirlilik var. Biz bunun önlemini almayı hedefliyoruz. Ne pahasına olursa olsun bunu yapıp, insanlarımızın hayatını tehdit eden unsurları ortadan kaldıracağız. Maliyetini düşünmeden bunu yaparız” dedi.

Dilovası`nın en büyük sorununu çözüme kavuşturmak ve insanları sağlıklı bir ortamda yaşatmak için sürdürülen çalışmada kullanılan araçta, SO2 (Kükürtdioksit), NOX (Azotoksitler), CO (Karbonmonoksit), O3 (Ozon), HC (Hidrokarbon), PM (Partiküler Madde) değerlerini tespit eden cihazlar bulunuyor. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilecek olan bilimsel değerler, İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak değerlendirilip, kamuoyuna açıklanacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!