Dereköy festivalinde hem pehlivanlar hem de kirazlar yarıştı

Büyükşehir Belediyesi`nin destek verdiği festivale ilgi büyük oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Dereköy Belediyesi`nin ortaklaşa düzenlediği 5. Geleneksel Dereköy Kiraz Festivali ve Yağlı Güreşleri, Dereköy Gazanfer Bilge Spor Tesisleri`nde yapıldı.

YOĞUN KATILIM
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Dereköy Belediye Başkanı Ali Kocabıçak`ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen festivale, Karamürsel Kaymakamı Ramazan Mangaloğlu, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti İl Başkanı Fikri Işık, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Gazanfer Bilge, 644. Kırkpınar Güreş Ağası Adem Tüysüz, Karamürsel Yağlı Güreş ve Spor Kulübü Başkanı Levent Erdoğan, Karamürsel İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Çimen, Milli Eğitim ve Milli Savunma eski Bakanı Nevzat Ayaz, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç, AK Parti Karamürsel İlçe Başkanı Zekai İren, belde belediye başkanları, Samandıra Güreşleri Hanımağası Tülay Orhun, Kırkpınar`ın efsane güreşçilerinden Ahmet Taşçı ile toplam 162 güreşçi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KOCABIÇAK`TAN BİLGE`YE TEŞEKKÜR
Festivalin açılış konuşmasını yapan Dereköy Belediye Başkanı Ali Kocabıçak, Dereköy`ün bu tür etkinliklerle ününü ülke dışına da duyurmayı başardığını söyledi. Başkan Kocabıçak daha sonra “Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Gazanfer Bilge amcamızın büyük destekleri ile beldemiz bir çok yerin hayal bile edemediği imkanlara kavuştu” ifadesiyle Bilge`ye bir kez daha teşekkürlerini sundu.

BÜST VE SERGİ AÇILIŞI
Açılış konuşmasının ardından önce Dereköy Belediyesi önündeki Atatürk Büstü`nün açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Karamürsel Halk Eğitim Merkezi`nin beldede düzenlediği Makine Nakışı kursuna katılan Nurdan Doğanay nezaretindeki 12 kursiyerin eserlerinin yer aldığı sergi gezildi. Dereköy İlköğretim Okulu 8. sınıfından 13 öğrencinin mezun olması nedeniyle düzenlenen mezuniyet töreninin sonrasında ise Karamürsel ve çevresindeki yetiştiricilerin katıldığı kiraz yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.


EN İYİ KİRAZI YETİŞTİRENLER
21 yetiştiricinin katıldığı ve en iyi kirazların belirlendiği yarışma, 7 ayrı cins altında yapıldı. Türlerinde birinci olanlara Başkan Karaosmanoğlu Cumhuriyet altını, Gazanfer Bilge de para ödülü verdi. Ayrıca dereceye girenlere Kocaeli Büyükşehir ve Dereköy Belediyesi tarafından zirai ilaç ve gömlek hediye edildi. Türlerinde dereceye girenler ile aldıkları dereceler şöyle:

KANDOBER
1. Hayri Can
2. İbrahim Yoksul
3. Ali Tanık

NAPOLYON
1. Yılmaz Böday
2. Onurt Kardeş
3. Hayrettin Taşçı

ZİRAAT 900
1. Hayri Can
2. Hasan Engin
3. İbrahim Yeşilkaya

LAMBERK
1. Erdinç Can
2. Hasan Taşçı
3. Kadir Temel

MABLE
1. Emin Bekçi
2. Hayri Can
3. Erdinç Can

BİNG
1. Mehmet Özdemir
2. Yasin Güven
3. İbrahim Yeşilkaya

VANKİRE
1. Hayri Can
2. Burak Şahin
3. Murat Sağrı

YAĞLI GÜREŞLER NEFES KESTİ
Festival çerçevesinde gerçekleştirilen yağlı güreşlere ilgi büyük oldu. Müsabakalara katılan 162 güreşçi 644. Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde kendilerini test etme imkanı bulurken, karşılaşmaları çok sayıda protokol üyesi ve vatandaş izledi. Kategorilerinde dereceye girenlerin isimleri şöyle:

YILDIZLAR (4 güreşçi katıldı)
1. Yunus Aslanbay
2. Mustafa Aslan
3. Furkan Keskin

MİNİKLER 1 (8 güreşçi katıldı)
1. Gölcük`ten Emre Tatlı
2. Gölcük`ten Bilal Pehlivanoğlu
3. Gölcük`ten Enes Fidan

MİNİKLER 2 (9 güreşçi katıldı)
1. Karamürsel`den Ozan Karatepe
2. Karamürsel`den Serhat Yılmaz 
3. Karamürsel`den Umut İzmir

TOZKOPARAN (8 güreşçi katıldı)
1. Gölcük`ten Uğur Taştan
2. Karamürsel`den Serhat Soyaltın
3. Karamürsel`den Ali Avcı

TEŞFİK (9 güreşçi katıldı)
1. Karamürsel`den Nurullah Alageyik
2. Karamürsel`den Furkan Dikbay
3. Karamürsel`den Semih Yılmaz

DESTE (18 güreşçi katıldı)
1. Gölcük`ten Fatih Zorlu
2. Gölcük`ten Kazım San
3. Gölcük`ten Mehmet Kaçeri
KÜÇÜK ORTA (17 güreşçi katıldı)
1. Karamürsel`den Ekrem Akın
2. Gölcük`ten Yusuf Tatlı
3. Balıkesir`den Cafer Zengin

BÜYÜK ORTA (19 güreşçi katıldı)
1. Karamürsel`den Erkan Ertan
2. Karamürsel`den Arif Akın
3. Karamürsel`den Mustafa Yeniçanak

BAŞ ALTI (44 güreşçi katıldı)
1. Mehmet Taşçı
2. Osman Özgün
3. Recep Tosun ve Kadir Altınbaş


BAŞPEHLİVAN ZİYA ÜNLÜ OLDU
Festivalde baş güreşlerine ise 26 güreşçi katıldı. Bu boyda Kırkpınar`ın altın kemerli güreşçisi Ahmet Taşçı ikinci turda Sezgin Yüksel ile güreşti. Yüksel bir müddet sonra pes edince Taşçı 3. tura çıktı. Taşçı 3. turda kendisi gibi yine Karamürselli olan Mehmet Yılmaz (Cino) ile karşılaştı. Ancak Taşçı bir süre sonra çırağı Cino Mehmet`in elini kaldırarak onu galip sayıp onurlandırdı.

Başpehlivanlık mücadelesinin yarı finalinde Karamürselli Cino Mehmet bir başka Karamürselli güreşçi Gökhan Arıcı`yı, Ziya Ünlü de Recep Çakır`ı yenince finalin adı konulmuş oldu. Her iki güreşçi de pasif güreşi tercih edince güreş puanlamaya gitti. Burada Cino Mehmet rakibi Ziya Ünlü`nün elini kaldırarak onu Dereköy Yağlı Güreşleri`nin başpehlivanı ilan etti.

Dereköy`deki yağlı güreşlerde en teknik güreşçi Karamürsel`den Burak Kaya, en centilmen güreşçi Balıkesir`den Yunus Karabay ve en iyi peşrev olarak ta Karamürsel`den Semih Yılmaz seçildi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!