Çocuklara baskı yapmayın

Sınav kaygısı taşıyan öğrenciler için veliler uyarıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi ile birlikte başlattığı “Sağlıklı Yaşam Seminerleri” kapsamında, velilere “Sınav Kaygısı” anlatıldı. Öğrencinin kapasitesinden fazla şey beklemenin baskı yaratacağını belirten Dr. Nursu Çakın Memik, velilerin baskısının çocuklarda psikolojik sorun yarattığını söyledi.

KAYGI BULAŞICI
Daha önce kalp sağlığı ve yaşlılarda unutkanlık seminerlerini organize eden Büyükşehir Belediyesi, yaklaşan sınav öncesi sınav kaygısını bilimsel olarak masaya yatırdı. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nursu Çakın Memik tarafından verilen seminere veliler büyük ilgi gösterdi. Dr. Memik, yüksek beklenti düzeyi, başarısız olma endişesi, büyüklerin öğrenciden fazla beklentisi gibi nedenlerden çocukları duygusal yükün altına soktuğunu anlattı. Hafif düzeyde kaygının dikkati artırdığını dile getiren Dr. Memik, "Hiç kaygısı olmayanda, zaten çalışma ve dikkat etme isteği de olmuyor. Kaygı bulaşıcı bir hastalık gibidir. İnsan arkadaşı ile konuşarak bile onun kaygısını kendisine bulaştırabilir” dedi.

YOĞUN KAYGI TEHLİKELİ
Fazla kaygının insan üzerinde panik yarattığını, böyle bir duygunun tehlikeli olduğunu anlatan Dr. Nursu Çakın Memik, bu tür kaygının başarıyı engelliyeceğini ifade etti. Kaygının yorgunluk, titreme, uykusuzluk, ateş basması, çarpıntı, dişlerin sıkılması, ishal, kabızlık, yüz kızarması gibi belirtileri bulunduğunu belirten Memik, “Bu tür insanlar sinirli, gergin, karamsal ve yalnızlık hisseder. Dimağında panik yaptığı için bildiklerini unutur. Bunu önlemek için gevşeme egzersizleri, düzenli nefes alıp verme, yürüyüş, hafif egzersizler yapılmalı” şeklinde konuştu.

BASKI YAPILMAMALI
Doğru beslenme ve iyi uykunun kaygıyı azaltmadaki önemini anlatan Dr. Nursu Çakın Memik öğrencilere ve velilere şu nasihatlerde bulundu:
“Kafein kaygıyı artırıyor. Öğrenci sınavı kazanmalıyım yerine, sınavı kazanmak istiyorum demeli. Sınav öncesi arkadaşlarıyla olumsuz konularda konuşmamalı. Anne ve babalar kendilerini kontrol etmeli. Çocuklarının gerçek potansiyelini bilmeli ve gereksiz baskılar yapmamalı. Çocuğu başkaları ile kıyaslayıp, baskı unsuru oluşturmamalı. Bunlar dikkat dağıtıcı, kaygıyı artırıcı şeylerdir. Sınav sonrası ne olursa olsun çocukların başarısı ödüllendirilmeli”

Bizi;
sosyal medyada takip edin!