Çevre Koruma Haftası mesajı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun Çevre Koruma Haftası mesajı

Sevgili Kocaelililer;

İçinde yaşadığımız evren üzerindeki canlı ve cansız bütün varlıkların birbirinden etkilenmesi anlamına gelen çevre, maalesef insanoğlunun daha fazlasına sahip olma tutkusu yüzünden, insan yaşamını tehdit eden boyuta tırmanmıştır.

İnsanlar, çağlar boyunca yaşam koşullarını geliştirme çabası ile, hem doğaya, hem doğa üzerindeki canlı, cansız bütün varlıklara verdikleri zarar sayesinde, bilinçli veya bilinçsizce çevre kirliliğinin artmasına katkıda bulunmuştur.

Dünyamızda endüstriyel kirlenme, yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip sanayileşme ile birlikte başladı. Bu kirlilik, zamanında alınmayan önlemler nedeniyle giderek tehlikeli boyuta tırmanıp, doğanın ekolojik dengesini bozmaya, insan hayatını etkilemeye başlayınca, Birleşmiş Milletler harekete geçerek, 1972 yılında 5 Haziran tarihini Dünya Çevre Günü ilan etti. Daha sonra Haziran ayının ikinci haftası, Çevre Koruma Haftası olarak kutlanmaya başlandı.

Kocaeli´nde çevre kirliliği konusunda yaşanan tarihi süreç, dünyada yaşanan sürecin kopyası gibidir. Deniz, kara, hava ve demir yolu  ulaşımı açısından önem arzeden konumuyla, sanayicinin gözdesi olan Kocaeli, zamanında alınmayan önlemler, çevre bilincinin gelişmemesi, çarpık yapılaşma ve hızlı nüfus artışı ile birlikte, en büyük sorununu yaşamaya başlayarak, hızlı kirlenen iller arasında yerini almıştır.

Göreve geldiğimiz günden beri, yılların birikimi çevre kirliliğini gidermenin çabası içindeyiz. Kirletenleri affetmedik, asla affetmeyeceğiz. Verdiğimiz bu mücadelede geldiğimiz nokta küçümsenecek bir nokta değildir.

Birkaç yıl öncesine kadar bütün evsel ve kimyasal atıkların arıtılmadan akıtıldığı Körfez içinde tamamen yok olan canlı yaşamı yeniden geri getirdik. Teslim aldığımız Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yarım kapasite olarak çalışan 2 arıtma tesis sayısını, bu gün tam kapasite çalışır konumda 8e çıkardık. Çevre kirliliğine verdiğimiz önem yüzünden Yalova sınırları içinde bulunan arıtma tesisinin işletmesini üstlendik. Uğraşımız sayesinde Körfez içinde yaşam yeniden başladı, deniz gerçek rengine döndü.

Dilovası ve Gebze´de 2007 yılı sonuna kadar hizmete sokacağımız 2 arıtma tesisi sayesinde, Körfez içinde kirlenmeyi tamamen ortadan kaldırmış olacağız. Kandıra´da Karadeniz´in kirlenmesini önlemek için arıtma tesisi kurma çalışmalarını başlattık.

Bugüne kadar hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan Körfez´e akıtılan 32 derenin kimini ıslah ettik, kiminde ıslah çalışmaları başlattık. Bu derelerin tamamını arıtma tesislerine bağlayarak, denize akıtılan evsel ve kimyasal atıkların arıtıldıktan sonra denize deşarj olmasını sağladık.

İnsanca yaşanabilen bir ortam sağlamak ve çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için Kentsel Dönüşüm Projesi´ni başlattık. Dere içinde oluşan konutları, girilemediği için hizmet verilemeyen dar sokakları, olmayan park ve yeşil alanları çoğaltmak için imkanlarımızı seferber ettik.

Kentimizi yeşillendirip, toz, duman görüntüsünden, insanımızı çağın hastalığı olan stresten kurtarmak için ağaçlandırma hamlesinde büyük başarı sağladık.Deniz ulaşımını hizmete sokarak, en büyük kirliliğe yol açan kara ulaşımını büyük oranda azalttık. Çevre Koruma Daire Başkanlığı kurup, çevre bilincini aşılamak için çalışmalar başlattık.

Gelin birlikte hareket edelim. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kirletmeyelim, kirletenlere göz yummayalım.

İbrahim Karaosmanoğlu
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Bizi;
sosyal medyada takip edin!