Büyükşehir´de hedef sıfır kaza

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi personelinin sağlık ve can güvenliğini korumak, iş kazalarını en alt seviyeye indirmek amacıyla önemli bir uygulamaya start verdi. Belediyenin teknik birimleri ile tüm şirketler bünyesinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturuldu.

RİSKLERİ BELİRLEYECEK
Büyükşehir tarihinde ilk kez faaliyete geçen kurullar, hayati önem arz eden çalışmalar gerçekleştirecek. İş kazalarının tamamen ortadan kaldırılması amacıyla kaza sebeplerini tespit edecek, kaza risklerinin yok edilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacak, iş güvenliği ve sağlığı eğitimleri düzenleyecek, önerilerde bulunacak. Hedef personelin iş yerinde işi nedeniyle burnunun bile kanamaması.

ÜST KURUL DA TAMAM
İlk adımı ocak ayında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Başmüfettişi Şerif Gözlemen`in verdiği eğitim semineriyle atılan kurulların koordinasyonunu, üst kurul sağlayacak. Teftiş Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Çöpoğlu`nun “başkan” sıfatıyla görevlendirildiği üst kurulda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları`ndan gelecek birer temsilci bulunacak.

İLK TOPLANTI YAPILDI
Öte yandan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Üst Kurulu ilk toplantısını, geçen haftanın son mesai gününde yaptı. Genel Sekreter Münir Karaloğlu`nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, kurul temsilcilerine iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görev, yetki ve sorumlulukları anlatıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi ve Kimya Yüksek Mühendisi Yıldız Üner, iş sağlığı güvenliğinin her şeyden önce insani bir sorun olduğunu belirtti, “Yaptığını yaz, yazdığını yap” anlamı taşıyor” dedi.

HANGİ BİRİMLERDE?
Kurul üyeleri, önümüzdeki günlerde aldıkları temel bilgiler çerçevesinde kurum çalışanlarını eğitecek, bağlı bulundukları kurumları yönlendirecek.

Bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu oluşturulan daire başkanlığı, müdürlük ve Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin isimleri şöyle:

Fen İşleri (Makine İkmal), Fen İşleri (Asfalt), Park Bahçeler, Köye Hizmet, Personel, Ulaşım, İtfaiye, Mezbaha, İSU, İZGAZ, İZAYDAŞ, Belde, Kent Konut, Altınnal A.Ş. ve İş Yeri Hekimi temsilcisi.

Büyükşehir`de daha önce sadece İZGAZ ve İZAYDAŞ`ta iş sağlığı ve güvenliği kurulu bulunuyordu.