Büyükşehir sağlıkta reform yaptı

Gebze`de sosyal güvencesi bulunmayan 500 hastaya evinde ücretsiz sağlık hizmeti veriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye´de bir ilke imza atarak sağlık konusunda reform sayılacak projeyi başlattı. Gebze´de evde sağlık hizmeti başlatan Büyükşehir Belediyesi, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan, ekonomik geliri düşük 500 hastaya,  doktor ve hemşirelerden oluşan ekiple evinde sağlık hizmeti veriyor.

HİZMET ALACAKLAR BELİRLENİYOR
Türkiye´de ilk kez uygulamaya konulan evde sağlık hizmeti için Gebze´yi tercih eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, önce hastaları belirledi. Yapılan araştırma sonucunda mağdur, kimsesiz, yaşlı ve engelli hastalar belirlenerek, sağlık hizmeti kapsamına alınıyor. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve muhtarlıklar aracılığı ile belirlenerek, durumları araştırılan 500 hastanın evine gönderilen psikolog ve sosyal hizmet görevlisi, evde sağlık hizmetinin gerekli olup olmadığına karar veriyor.

HASTANEYE GÖTÜRÜLÜYOR
Hizmet kapsamına alınan evlere daha sonra uzman doktor gönderilerek, hastalar muayene edildi. İhtiyaçların ve verilecek olan ilaçların belirlenmesinin ardından ilaçlar temin ediliyor. Ağır ve yatalak hastalar acil olarak en yakın hastaneye kaldırılıp, muayenesi yaptırılıyor, gerektiği taktirde yanına refakatçi veriliyor. Hastanede yapılan bakım sonrası hasta evine götürülüyor ve bakım burada devam ediyor. Gebze´de yapılan araştırma sonucu belirlenen 500 hastaya evlerinde sağlık hizmeti verilmesi, insanların mağduriyetini giderdi.

10 YILDIR DOKTOR GÖRMEDİ
Büyükşehir Belediyesinin bu hizmeti sayesinde, ekonomik yetersizlikten uzun süreden beri doktor yüzü görmeyen hastaları sevindirdi. Doktor Milkinaz Akgündüz ve Psikolog Ceyhun Eken, sağlık memurları ile gittikleri Çeşme Mahallesi´ndeki evde 10 yıldır doktor yüzü görmeyen hasta ile karşılaştı. İnşaattan düşerek ayağından olan ve yatağa mahkum yaşamını sürdüren 2 çocuk babası Halil Tekke, 10 yıldan beri ilk kez doktor yüzü gördüğünü söyledi. Eşini parasızlıktan doktora götüremeyen Ümmügülsüm Tekke, Büyükşehir Belediyesi´ne teşekkür ederken, “Kocam yıllardan beri yatalak olarak yatıyor. Doktor ve ilaç paramız yok. Bu yüzden hastanelere gidemiyoruz” diye dert yandı.

BİR EVDE ÜÇ HASTA
Gebze Mimar Sinan Mahallesi´nde inşaattan düşerek iki bacağı kırılan  ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan 21 yaşındaki Mehmet Emin Yıldız´da sağlık hizmeti sayesinde doktor yüzü gördü. Bacakları tutmayan gence tekerlekli sandalye verilmesi de kararlaştırıldı. Hacı Halil Mahallesi 1209 sokaktaki adreste ise bir evde üç hasta birden sağlık hizmetinden yararlanıp, doktor yüzü gördü. Hiçbir sosyal güvencesi bulunmadığı için doktora gidemeyen Kerime Çelikoğlu, Mustafa Çelikoğlu ve Nurdane Çelikoğlu´da bu hizmet sayesinde tedavilerini yaptırmaya başladı.

KOCAELİ´NE YAYILACAK
Gebze´de başlatılan uygulama, büyük bir sosyal yarayı tedavi için bir başlangıç oldu. Sosyal güvenceleri bulunmayan, ekonomik yetersizlik yüzünden tedavi göremeyen insanlar, artık doktor yüzü görüp, ilaç alarak tedavisini yaptırma şansını yakaladı. Halen 500 hastaya verilen hizmet, zaman içinde bütün Kocaeli geneline yaygınlaştırılacak. Yapılan uygulama sağlık hizmetlerinde büyük bir reform olarak nitelendirildi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!