Büyükşehir kararlı: Trafik sorunu çözülecek

Büyükşehir Belediyesi`nin ulaşım ve trafikle ilgili yaptırdığı çalışmanın ilk etabı açıklandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin ilin ulaşım ve trafikle ilgili Optim-Obermayer firmasına yaptırdığı etüt çalışmasının detayları, düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna açıklandı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun ev sahipliğinde ve meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya ilin ulaşım, toplu taşım ve trafikle ilgili tüm birimleri büyük ilgi gösterdi.

İZMİT´İN SORUNLARI
İzmit trafiğinin mevcut durumu ile sorunlarını fotoğraflayan çalışma bugüne kadar bilinen gerçekleri bir kez daha ve ciddi bir şekilde ortaya çıkardı. Çalışma 58 kilometrelik şehir içi yol ağı ve 119 kavşakta yürütüldü. İzmit merkezdeki en sorunlu bölgenin 80´li yılların sonunda yapılan Eski Gölcük Yolu (Carrefour) Köprüsü olduğu, trafiğin 07.30 ile 08.30 saatleri arasında çok yoğun olduğu, en kalabalık caddelerinin ise İnönü ve Turan Güneş olduğu kaydedildi.

“50 YIL ÖNCE YAPILMALIYDI”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli´nde ulaşımın yıllardır ötelenen, üzerinde çok fazla çalışılmayan bir konu olduğunu söyledi. Geçmişte yapılan çalışmaların sadece günü kurtarmaya yönelik olduğunun altını çizen Başkan Karaosmanoğlu, “Bu işler 50 yıl önce yapılmalıydı. Biz trafiğin yoğunluğunu ve sıkışıklığını hafifletmek için kolları sıvadık. Artık ulaşımda kalıcı çözümler üretiyoruz” dedi.

“ŞEHRİ DİKİNE KESEN YOL YOK”
Kara ulaşımında en büyük problemlerinden birinin kuzey-güney istikametinde, şehri dikine kesen yolların bulunmaması olduğunu anlatan Başkan Karaosmanoğlu, “Bu eksikliği gidermek için Umuttepe´ye Santral´dan, Kalıcı Konutlardan ve Miralay Mümtaz Caddesinden olmak üzere üç farklı koldan çıkacağız. Santral ve Kalıcı Konutlardan Umuttepe´ye giden yolların yapımı hızla sürüyor. Miralay Mümtaz Caddesi´nden Umuttepe´ye çıkacak yolu ise programa aldık” diye konuştu. Başkan Karaosmanoğlu, ayrıca D-100 İzmit Kent Geçişi Projesi kapsamında yapılacak olan köprülü kavşak ve Uğur Mumcu Parkı Önü Battı çıktısı ile D-100 karayolundaki trafiğin rahatlatılacağını söyledi.

NELER YAPILACAK?
Başkan Karaosmanoğlu, Optim firmasının yapacağı çalışmaların ışığında, toplu taşım sistemi, karayolu trafik işletim sistemi ve otoparklar, yaya ve bisiklet ulaşımı, şehir içi ve şehirler arası yük taşımacılığı ve çevre yerleşimlerin ulaşımı konularında çözüm üretileceğini bildirdi.

GEBZE´NİN TRAFİK SORUNU
Karaosmanoğlu konuşmasında Gebze´nin trafik sorununa da değindi. İlçenin D-100 üzerinden şehir içine girişi ve çıkışının belli olmadığını kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, ilçeye ilk defa gelen birinin şehre girmekte ve çıkmakta zorlandığını belirtti. Başkan Karaosmanoğlu, yapımına başlanan Hanibal ve Tatlıkuyu kavşakları ile Gebze´nin şehir içi giriş ve çıkışlarının sağlanacağını ve ilçe trafiğini rahatlatacaklarını kaydetti.

“KÖPRÜ CİDDİ SORUN”
Optim-Obermayer Proje A.Ş Genel Müdürü Rıza Yandım ise, saatte 5 bin aracın geçtiği Eski Gölcük Yolu Köprüsünün kentin içinde olması nedeniyle trafikte büyük sorun yaşandığını söyledi. Yandım köprünün hemen yanındaki Carrefour Alışveriş Merkezinin şehir dışında kurulması gerektiğini ifade etti. Özel halk otobüsleri ile belediye otobüslerinin büyük bir çoğunluğunun aynı güzergahta çalıştığını kaydeden Yandım, “Bu hatlar daha kısa bölümler halinde düzenlenmelidir. D-100, İnönü Caddesi, Turan Güneş Caddeleri şehir merkezinde en yoğun kullanılan caddeler. İzmit merkezinde 07.30-08.30 arası trafiğin en yoğun olduğu saatler. Toplu taşım araçlarında doluluk oranı da çok az” dedi.

Optim firması ekim ve kasım aylarında ise aynı çalışmayı Gebze bölgesinde yaparak ilçenin trafik sorunlarını tespit edecek.

ARAMA ÇALIŞMASI
Bu arada Optim firması hafta sonunda da sivil toplum kuruluşları ile ulaşım kooperatiflerini Grand Yükseliş Otel´de bir araya getirerek bir arama çalışması yaptı. Toplantıya ulaşımla ilgili tüm birimler katıldı. 6 kişilik masalarda firmanın anket ve sorularına yanıt veren katılımcılar daha sonra bu belgeleri yetkililere teslim etti. Öğleden sonra da ankete verilen cevaplar ve öneriler, Büyükşehir Belediyesi ve ilin trafikle ilgili birimlerinin bir araya geldiği ikinci bir toplantıda değerlendirmeye alındı.

Optim firması 6 ay sonra tamamlanacak olan çalışması ile ilgili bilgilendirme toplantılarına devam edecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!