“Bilgi ve teknoloji üretmeyen toplumlar küme düşecektir”

Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu 5. Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi`nin açılışı konuşmasını yaptı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kocaeli Üniversitesi ve TÜBİTAK´ın katkılarıyla düzenlediği 5. Uluslararası Bilgi Ekonomi ve Yönetim Kongresi dün (Cuma) başladı. Bu yıl uluslararası boyuta taşınan kongrenin açılış törenine yerli ve yabancı çok sayıda ekonomist, bilim adamı ve yönetici katıldı. Kongrenin “Bilgi Toplumuna Geçişte Devletin Rolü” konulu ilk panelini ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Altan yönetti.

GERÇEK GÜÇ TANINLAMASI
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis Salonu´nda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 21. yüzyılda gerçek gücün, bilgi üretimi ve kullanımına dayalı olduğunu söyledi. Başkan Karaosmanoğlu, “Bize gelen bilimsel tekliflere her zaman açığız. Bilgi toplumu olarak adlandırılan yeni olgunun genel olarak ekonomi ve yönetim, özel olarak da belediye yönetimi alanındaki yansımalarını tartışan çalışmaların Türkiye için önemli olduğunun farkındayız” dedi.

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞMALARI
Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında Büyükşehir Belediyesinin bilimsel çalışmalarıyla ilgili olarak da katılımcılara bilgi aktardı. Kocaeli Üniversitesi ile iki yıldan beri kurumsal gelişimi sağlamak için ortak çalıştıklarını belirten Karaosmanoğlu, bu projenin stratejik planlama, hizmet yönetimi, insan kaynakları yönetim, performans yönetimi ve tanıtım-halkla ilişkiler olmak üzere beş ana modülü kapsadığını kaydetti. Karaosmanoğlu, 2007 ve 2011 yılları arasındaki 4 yıllık stratejik planın 2007 yılının başından itibaren uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

GERİ KALACAKLAR
Büyükşehir Belediye Başkanı, teknolojiyi teknolojiyi üretmenin daha yararlı olduğunu belirterek, “Geçmişte zenginliklerini tarıma dayalı üretimden elde eden milletler, sanayileşmiş milletler karşısında nasıl geri kaldılarsa, gelecekte de bilgi ve teknoloji üretmeyen ülkeler geri kalmış ülkeler liginde yer alacaktır. Kısaca küme düşeceklerdir. Biz bu ligde yer almamak için eğitime büyük önem veriyoruz. Meslek ve Sanat Edindirme kurslarını ücretsiz olarak açtık. Kent ve coğrafi bilgi sistemi, KUTAS, Toplum Sağlığı ve Sosyal Yapı Veri Sistemi gibi sistemleri kurduk. Kendi bünyemizde AR-GE birimi oluşturduk” şeklinde konuştu.

GÜNEY KORE VEFASI
Kongrede KOÜ´den Yrd. Doc. Dr. Güran Yumuşak, Prof. Dr. Hasret Çomak, Comell Üniversitesi´nden Doç. Dr. Risa Lieberwitz ve Güney Kore Devlet Üniversitesi´nden Prof. Dr. Eul-Teo Lee Kunsan da birer açılış konuşması yaptı. Güney Kore´li akademisyen konuşmasında Türkiye´nin Güney Kore´ye yaptığı yardımları hatırlatarak, “Buradaki bilimsel kongrede birçok şey konuşacağız. Ama ben ilk sözlerimi Türkiye´ye teşekkür etmek için ayırdım” dedi.

MEHMET ALTAN YÖNETTİ
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Altan´ın yönettiği “Bilgi Toplumuna Geçişte Devletin Rolü” adlı oturuma geçildi. Oturumda, Türk Patent Enstitüsü´nü Doç.Dr. Yusuf Balcı, Devlet Planlama Teşkilatı´nı Murat İnce, Türkiye Bilişim Vakfı´nı Suat Baysan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´nı da Kazım Çalışkan temsil etti. Oturum öncesinde kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Altan, “Bugün bilgisayar başındaki insandan zihinsel yaratıcılık bekleniyor. Bu sanayi devriminin istediğinden daha nitelikli bir yapı. Dolayısı ile ikinci bir Rönesans” dedi.

KARTEPE´DE SÜRECEK
Büyükşehir Belediyesi´nin katkılarıyla bu yıl ilk kez uluslararası bazda gerçekleştirilen kongrede toplam 34 oturum gerçekleştirilecek. Bu oturumlarda 30´u yabancı dilde olmak üzere 168 bildiri sunulacak. Kongre bugün (Cumartesi) ve yarın (Pazar) da Kartepe Green Park Resort Otel´de devam edecek

Bizi;
sosyal medyada takip edin!