Başkan´dan dürüstlük dersi

Başkan Karaosmanoğlu her iddiayı meclis kürsüsünden açık yüreklilikle cevapladı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, önceki gün gerçekleştirilen 3.5 saatlik meclis toplantısında, çeşitli söylenti ve iddiaları cevapladı. Çeşitli konularda meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Karaosmanoğlu muhalefetin gündeme getirdiği iddialara yanıt verirken adeta dürüstlük dersi vererek, her iddiayı dobra dobra cevaplandırdı.

“ARAÇ SALTANATI YOK”
Kamuoyunda resmi araçlarla ilgili saltanat iddialarının sorulması üzerine açık yüreklilikle konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Biz resmi değil, şirket aracı kullanıyoruz. Resmi araçla şirket aracı arasında çok fark var. Bir kere resmi aracı resmi görevlisinden başkası kullanamaz. Bu nedenle her araca bir şoför vermek bizim için lüks olurdu. Sadece bir şoförün maliyeti 2.5-3 milyar lira. Ayrıca lastik, tamirci, bakım gibi masraflar da cabası. Şimdi ise sadece yakıtı bana ait. Değil tekeri patlasa, yansa umurumuzda değil. Çünkü firmaya ait. Araçların belediyemize maliyeti ise adet başına 600 YTL dolayında. Şimdi bunun neresi yanlış? Benim daire başkanım, müdürüm veya görevli personelim gereken saatte çalışmanın yapıldığı bölgede bulunabiliyor, hizmetin aksamamasına çalışıyor. Bunlar bizim elimiz, ayağımız, gözümüz, kolumuz. Sorumluluğu olan, fedakarlıkta bulunan insanlara araba vermeyi kıskanmam. Benzinini koyduktan sonra tatile bile gitmesine izin veririm. Neticede bunlar belediyenin değil, kiralık. Ben şirket araçlarını kullanmayı her yerde savunurum. Çünkü yüzde yüz kardayız” dedi.

“AQUAPARK İHALESİ NORMAL”
Alikahya`da yapılacak aquaparkla ilgili ihale sorularını da cevaplayan Başkan Karaosmanoğlu, iddiaların gülünç olduğunu ifade etti. Karaosmanoğlu, “İhalenin resmi ilanında tek bir yanlışlık yok. Arkadaşlarımız haber servisi yaparken tarihinde bir hata yapmış. Olabilir. Önemli olan resmi ilandır. Ve bu ihalede belediyemizin en küçük bir zararı yoktur. Zaten yap-işlet-devret modeli ile yapılacak. Belediyenin kasasından bir kuruş dahi çıkmayacak. İhaleye sadece bir firmanın katılması bizimle ilgili değil ki? Dileyen herkes katılabilirdi. Bunlar çirkin şeyler. Burada bunları konuşmak bir patinajdır. Biz burada projeleri konuşmalıydık. Resmi geçerliliği olmayan bir tarih hatası yazıyı değil” şeklinde konuştu.

“YANLIŞ YAPANIN KELLESİ GİDER”
Konuşmalarında akrabaları üzerinde söylentilere de değinen Karaosmanoğlu, “Sanayi`de damadım var, kamyon tamiri işi yapar. Şimdi gidin üstü başı kir içindedir, çalışır. Belediye ondan iş alıyor diye dedikodu çıkarmışlar. Bizim onunla bir alışverişimiz yok. Benim hiçbir akrabamla belediyenin ilişkisi olamaz zaten. Benim çocuğumun bile yanlış yapmaya hakkı yok. Aç kalırsa onları ben doyururum, harçlıklarını veririm. Geçenlerde bir Kocaelispor maçında yönetimi istifaya çağıran taraftarlar ‘Biz de ihale isteriz` demiş. Arkadaşlar Hasan Saral ihale almış olabilir. Ama adam yıllardır bu işi yapıyor. Almayacak mı? Kocaeli`nde AK Parti yüzde 52 oy almış. Bunların içinde iş adamı da var, müteahhit de var. Hiçbiri ihaleye girmeyecek mi? İhalelere herkes katılabilir. Ama kimseye ayrıcalık yapılmaz. Benim adamım dahi olsa yanlış yapan olursa kellesini götürürüm” diyerek herkese mesaj verdi.

SEKA SORUŞTURMASI
Muhalefet üyelerinin SEKA konusundaki sorularını da cevaplayan Karaosmanoğlu, makine ve teçhizatların büyük bir kısmının ihale ile satıldığını ifade etti. Karaosmanoğlu, “İhalelerde yapılan satışlarda herhangi bir sıkıntı yok. Hurda satışları da yapıldı. Geriye kalan ne varsa, talep eden belediyelerimize, köylerimize kayıt altına alarak verdik. Böyle bir yağma oldu. Evet ama belediyelerimiz hizmet için yağmaladı. Bunun dışında ‘SEKA yağmalanıyor` diyenler yıllar öncesi için aynaya bir baksın lütfen. Bu konuda tek sıkıntı hurda satışlarında. İhale ile satılan hurdalar toplanırken, bazı kişileri makine kablolarını çalarken suçüstü yakaladık. Konu mahkemeye intikal etti. Kimin ne suçu varsa cezasını çekecek” diye konuştu.

“SADECE BENİM YEDEĞİM YOK”
Bugüne kadar belediyede görevli 15-20 kişinin istifa etmesini istediğini söyleyen Karaosmanoğlu, “Pek çok arkadaşım kabul etti. Hiçbir arkadaşıma direk olarak sarı kart göstermedim. Herkesle oturduk, kaynaştık, sohbet ettik. Bunlar gayet normal, doğal ve yaşanabilir şeyler. Bence belediyelerdeki görev değişiklikleri teknik direktörlerin inisiyatifine bırakılmalı. ‘Şu kişi neden görevinden alındı?` şeklinde kamuoyunu meşgul etmek bence akıllı insanın işi değil. Görevler değişir ama insanlık değişmez. Kaptan değişir ama otobüs yoluna devam eder. Belediyede sadece benim yedeğim yok” dedi.

KÜÇÜK İŞLERE SİTEM
Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, alt belediyelerden küçük işleri kendilerine getirmemelerini istedi. Bu olayların çalışmaları tıkadığını ifade eden Karaosmanoğlu, “Çatısı akan kapımıza koşuyor. Biz büyük projelere imza atmak zorundayız” uyarısında bulundu. Konuşmasında alt belediyelerin Büyükşehir Belediyesi`nin yaptıklarını sahiplendiğini söyleyen Karaosmanoğlu, “O belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Ama bazı yerlerde sıkıntı var. Büyükşehir Belediyesi hepimizin belediyesidir. Senin belediyen, benim belediyem diye bir ayrım yapmak doğru değil. Küçüklü büyüklü sahip çıkalım. Şöyle bir imaj oluşuyor. Doğalgaz veya su hatları için açılan çukurları kapatmak sadece Büyükşehir`in görevi. Arkadaşlar bu görev aynı zamanda o belediyenin görevi. Vatandaş bizden hizmet bekliyor. Bu hizmetin hangi belediyeden olduğu önemli değil. Gücünüzün yettiği kadar her şeyi yapın, zorlayın kendinizi. Vatandaşın sızlanmasını ben haklı buluyorum. Bu sıkıntıları birlikte ortadan kaldıralım” çağrısında bulundu.

KAÇAK YAPILARA TAVİZ YOK
Kaçak yapılaşma konusunda herkese görev düştüğünü ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, bu konuda belediyelerin ihmali olduğuna dikkat çekti. Karaosmanoğlu, “Yarın cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırsak kimse bizi kurtaramaz. Tavizin sonu yok. Yanlışın sonu gelmez. Yıkmak kolay bir şey değil, kimse istemez. Ama bunu gerektiği yerde yapmazsak kent olarak ülke olarak zarara uğrarız. Ben bu konunun takipçisi olacağım. Bakın geçen yaz Kandıra`da gerçekleştirdiğimiz yıkımlar nedeniyle Kandıra sahillerinde kaçak yapılaşma yüzde 90 azaldı. Ancak kaçak yapılaşmaya daha gelişmeden, temel seviyesinde müdahale etmek çok önemli” dedi.

“HER ŞEYİ SORABİLİRSİNİZ”
Muhalefete, bazı konuları gündeme getirmesi nedeniyle teşekkür eden Başkan Karaosmanoğlu, “İster benimle ister belediye ile ilgili olsun aklınıza gelen her şeyi sorabilirsiniz. Mecliste veya özel olarak fark etmez. Ama aklınıza bir şey takılmasın. Siyasetçilere güven sarsıldığı zaman, bundan kötü niyetli insanlar istifade ediyor” diyerek, herkesi dürüst ve açık olmaya davet etti.

DYP, SP VE MHP`YE KOMİSYON ÜYELİĞİ
Toplantıda söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, kanunlara göre komisyonlarda sadece AK Parti ve CHP`nin üye bulundurabildiğini, diğer muhalefet partilerine mensup meclis üyelerinin de bazı komisyonlarda yer alabilmesi için anlaşma sağladıklarını kaydetti. Şeker, DYP`ye 3, SP`ye 2, MHP`ye ise 1 komisyonda üye kontenjanı ayırdıklarını söyledi.

 

ENCÜMENE YENİ ÜYELER
Öte yandan encümen üyelikleri için yapılan gizli oylamada da AK Parti grubunun önerdiği isimler seçildi. Metin Kozluca, Dursun Arhan, Muhammet Saraç, Kenan Kahveci ve İsmail Gençdemir, Büyükşehir Belediyesi`nin yeni encümen üyeleri oldu.
Bu arada Uyuşturucu İle İlgili Mücadele konusunda Hüseyin Acurman, Ali Haymanalı, Selahattin Kökçam, Kenan Kahveci, Kazım Yis, Muzaffer Kaplankıran ve Songül Ak`tan oluşan bir komisyon kurulmasına, komisyonun şubat ayında yapılacak meclis toplantısına kadar gerekli çalışmayı yapmasına karar verildi.

SEKA PROJESİ GEZİSİ
Toplam 253 maddenin ele alındığı meclis toplantısında ayrıca, Saraybahçe Nikah Salonu`nun kullanım hakkının Belde AŞ`ye devredilmesi oy çokluğuyla kabul edilirken, Pakistan`a çeşitli insani yardımların yapılması konusundaki teklif oy birliği ile meclisten geçti.
CHP`li üye Nejat Çakır`ın talebi üzerine Başkan Karaosmanoğlu, meclis üyelerine SEKA arazisini önümüzdeki günlerde gezdireceklerini ve bu arazide gerçekleştirilecek projeyi de bu sırada detaylı olarak anlatacaklarını söyledi. SEKA ile ilgili gündeme gelen son iddialar hakkında araştırma komisyonu kurulması isteği ise reddedildi. Bir sonraki meclis toplantısı 15 Aralık 2005 Perşembe günü saat 14.00`te gerçekleştirilecek.

HANGİ KOMİSYONA KİM SEÇİLDİ?
Altyapı ve Büyük Yatırımlar Komisyonu: Uluç Gönül, Olcay Ulus, Metin Torunoğulları, Savaş Özdemir, Metin Taşkan, Hakkı Tandoğan, Levent Işık, Sabri Atilla, Adnan Küçüközer.

Çevre ve Sağlık Komisyonu : Cemil Kavurt, Tahsin Yeşilkır, Ayhan Naci Yılmaz, İbrahim Usta, Ali Arslan, Tevfik Çiftçi, Dursun Arhan, Adem Aydın, İhsan Meral.

Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu: Muzaffer Kaplankıran, Hüseyin Çavuş, Zeki Karataş, Mustafa Tuncer, Ramis Özdil, Metin Gökçe, Bayram Aslan, Şenda Akan, Süleyman Yazıcı.

Hukuk Komisyonu: Gülseren Şan, Halim Turgut, Mustafa Yalçın, Metin Kozluca, Songül Ak, Cemal Öztürk, Mehmet Ali Gülbaş, Ömer Can, Hüseyin Acurman.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu: İlyas Şeker, M. Zekeriya Özak, Ertuğrul Eren, Hicran Uzun, Zinnur Büyükgöz, Aytekin Öner, Nurettin Işık, Necat Çakır, Recep Özbakır.

Plan ve Bütçe Komisyonu: Mustafa Ateş, Recep Yüca, Celal Ayvaz, Adnan Köşker, İsmail Gençdemir, Ömer Gürsel, Selahattin Kökçam, Hasan Kırlı, Mehmet Tımaç.

Tarifeler Komisyonu: Hasan Kırlı, Jale Özler, Celal Ayvaz, Orhan Eminoğlu, Adnan Çakır, Aşkın Adıgüzel Mustafa Erikli, Mustafa Ateş, Ali Haymanalı.

Türlü İşler Komisyonu: Süleyman Kurta, Sebahattin Şekerşoy, Ahmet Erdoğan, Metmet Ersöz, Ali Özdağ, Mehmet Zeyneloğlu, Recep Özbakır, Hakkı Gürel, Ali Akdağ.

Ulaşım Komisyonu: Mehtap Yılmazel, İsmail Bayındır, Bahri Altınalan, Ahmet Öztürk, Ahmet Mert, Mehmet Şendoğan, Hüseyin Bülbül, Ahmet Özmet, Halil Bıçak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!