Başkana hakarete 2 ceza

Türk adaleti, Başkan İbrahim Karaosmanoğlu´na hakaret eden iki köşe yazarını tazminat ödemeye mahkum etti

Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten`in görevden alınması ve yerine Ragıp Savaş`ın getirilmesi nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`na basın yoluyla hakaret eden iki gazeteciyi, mahkeme toplam 12.5 milyar tazminat ödemeye mahkum etti.

SUÇ UNSURU VAR
Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, köşe yazıları aracılığıyla hakkında ağır ithamlarda bulunan iki yazar hakkında açtığı davayı kazandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu`nda geçen yıl yaz aylarında yaşanan yönetmen değişikliğini konu edinen yazılarda suç unsuru bulunduğu kararını veren Kocaeli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, yazarları para cezasına çarptırdı. Geçtiğimiz günlerde alınan karar, taraflara tebliğ edildi.

“KİŞİSEL HAKLARA SALDIRI”
İlk dava, Nokta Dergisi yazarlarından ve halen Uluslar arası P.E.N. Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi Genel Başkanı Üstün Akmen`e açıldı. Derginin 12-18 Temmuz 2004 tarihli 1097 sayılı nüshasında “İzmit Tiyatrosu karanlığa gömülürken” başlıklı yazısı yayımlanan Akmen, “Ve sen! Sen, eyyy İzmit`in Büyükşehir Belediye Başkanı… Karanlık gelecek habercisi, sen. Islık çalıp şeytan kovalayan, sanattan korkan oğlan… Çobansın sen demek! Koyunlarını yayacaksın çayıra, sen de yan gelip kavalı çalacaksın…” v.b. ifadeleri kullanmıştı. Bu ifadeler üzerine açılan davayı görüşen mahkeme, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yazarı 7 bin 500 YTL (7.5 milyar TL) tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme heyeti kararda, “Yazarın fikir ve düşüncesini açıklamaktan çok davacının kişisel haklarına hukuka aykırı bir şekilde saldırıda bulunmayı yeğlediği kanaatine varılmıştır” ifadesine yer verdi.

“ELEŞTİRİ SINIRI AŞILDI”
İkinci dava ise ulusal ölçekte yayın yapan Birgün Gazetesi yazarlarından Mustafa Demirkanlı`ya açıldı. Aynı zamanda Tiyatro Tiyatro Dergisi editörlerinden olan Demirkanlı, aynı konu ile ilgili olarak gazetenin 2 Temmuz 2004 sayılı nüshasında “İzmit ve AKP” başlıklı bir yazı yazmıştı. Yazısında “… dün beline kadar sarkan sakallarını Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu için kesen, dini bütün, ama herkesten bütün (!) Karaosmanoğlu`na ‘Ne diyorsunuz bu işe?` diye Yuvacık Belediye Başkanı olduğu günlerde sorsaydınız, muhtemelen ‘Vay, kafir!` der, sakallarını sıvazlardı…” ile daha ağır itham ve ifadelere yer veren Demirkanlı`yı da mahkeme cezalandırdı. Fikir özgürlüğü ve eleştiri sınırının aşıldığına vurgu yapan mahkeme heyeti, yazarı 5 bin YTL (5 milyar TL) manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!