Başbakan`dan SEKA Projesi`ne tam not

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, SEKA arazisi üzerinde yapılacak olan projeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a tanıttı. Projeyi beğenen Başbakan Erdoğan, “Güzel bir proje. Vatandaşın çimen üzerinde oturabileceği, doğa ile baş başa kalabileceği, yürüyüş yapıp, dinlenebileceği, stres ve yorgunluk atabileceği bir yer olmasını istiyorum” dedi.

BÜYÜKŞEHİR TAM KADRO
SEKA arazisinin Büyükşehir Belediyesi`ne devrinden sonra hazırlattırılan ve Kocaeli`nde kamuoyuna tanıtılan proje, önceki gün Ankara`da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a sunuldu. Başbakanlık makamında gerçekleştirilen ve 2 saat süren tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, milletvekilleri Eyüp Ayar, Muzaffer Baştopçu, Nevzat Doğan, İl Başkanı Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu, Genel Koordinatör Adnan Bilgiç ve Başkan Danışmanı Ömer Polat katıldı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe programı gereği İstanbul`da olduğu için tanıtım toplantısına katılamadı.

PROJEYİ BAŞKAN TANITTI
Projenin Başbakan`a tanıtımını bizzat kendisi yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, detaylı bir tanıtım gerçekleştirdi. Kocaeli kamuoyunda projenin büyük destek aldığını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Sayın Başbakanım, sizin talimatınız doğrultusunda hazırlattırdığımız proje ile arazinin tamamı halkın kullanımına açılıyor. Doğal bir orman arazisi görünümünde olan arazimiz, hem halkın dinlenebileceği bir yer oluyor, hem sosyal etkinlikler yapılabilecek bir yer haline dönüştürülüyor. Proje hayata geçtikten sonra, arazi Kocaeli`nin akciğeri haline dönüşecek” dedi. Arazi üzerinde arkeolojik kalıntıların bulunduğunu belirten Başkan Karaosmanoğlu, arazi üzerinde kağıt müzesi, kent müzesi, sosyal amaçlı salonlar, gezi alanları, dinlenme parkları gibi tesislerin oluşturulacağını ifade etti.

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BEĞENDİ”
Hazırlattırdıkları projeyi tüm detaylarına varıncaya kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a sunan Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasının son bölümünde Kocaeli kamuoyunun projeyi çok beğendiğini söyledi. Karaosmanoğlu, “Sayın Başbakanım bu projemizi önce Kocaeli`nde bulunan medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine tanıttık. Aldığımız olumlu tepkiler bizi sevindirdi. Bütün sivil toplum örgütleri ve medya, hazırlattığımız projemizin Kocaeli`nin yüz akı olacağı görüşünde birleşti” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu`da SEKA arazisi içinde bulunan Maliye Bakanlığı arazisinin devri konusunda bürokratik engelleri anlattıktan sonra, projenin doğu ve batı kesimlerinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

BAŞBAKAN PROJEYİ BEĞENDİ
Projenin en küçük detaylarına varıncaya kadar ilgilenen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, projeyi oldukça iyi bulduğunu söyledi. Başkan Karaosmanoğlu ve ekibine talimat vererek proje kapsamı dışına çıkılmamasını isteyen Başbakan Erdoğan, “Bu parkı öyle bir hale getirmelisiniz ki vatandaşımız çimler üzerine oturabilmeli, uzanıp yatabilmeli. Doğa ile baş başa kalabilmeli, çocuğu ve eşi ile gezip, kent stresini atabilmeli. Oturup çayını içebilmeli. Aynı zamanda Kocaeli`nin tarihi ve kültürel yapısını burada bulabilmeli. Sosyal amaçlı hale dönüştürülecek olan binaların dışında kalanları hiç zaman kaybetmeden yıkmalısınız. Bu park öyle bir hale gelmeli ki, bütün ülkeye örnek proje olmalı. Bunu zamans kaybetmeden hayata geçirmenizi istiyorum. Bina yıkımında veya başka bir konuda bürokratik engele takıldığınız anda bana bilgi verin ki gereken yapılsın. Biz Kocaeli halkını ne söz verdiysek onu uygulamaya koyacağız. Kimse merak ve endişe etmesin. Vatandaş bu parka girdiğinde temiz hava solusun, dinlensin, eğlensin” diyerek, projenin kısa sürede hayata geçirilmesi talimatını verdi.

ARAZİ ÜZERİNDE NELER YAPILACAK
Toplam 580 dönümlük SEKA arazisi üzerinde hazırlattırılan proje gereği, çeşitli mekanlar bulunuyor. Proje gereği arazi üzerine Marina iskelesi, normal iskele, kağıt müzesi, kent müzesi, oturma alanları, deniz kıyısında büfe, plaj, dinlenme sahaları, denize inen merdivenler, ışık kuleleri, balıkçı restorantları, su oyun alanları, su ışık gösterileri, denize inen kızak alanları, iskeleler, deniz gözetleme kulesi, koşu, jogging, yürüme bantları, rıhtım ışıklandırması, dinlenme parkları, kongre salonları, ağaçlık alanda oturma alanları, zemin altında otopark alanı, gösteri ve görsel sanat atölyeleri, sergi salonları, kapalı spor salonları, açık spor sahaları, festival yapımı için mekanlar, gölet, çocuklar için su oyun merkezleri gibi bir çok tesis oluşturulacak.