Asırlık hasret

Bosna´dan gelen sağlık heyeti 123 yıl önce Karamürsel´e yerleşen akrabaları ile buluştu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin davetlisi olarak Türkiye`ye gelen 44 kişilik doktor ve hemşireden oluşan Bosna heyeti, tam 123 yıl önce Türkiye`ye gelip, Karamürsel`e yerleşen akrabaları ile buluştu. Üç kuşak öncesi akrabalarını bulanlar hasret giderdi.

BOŞNAK KÖYLERİNİ GEZDİLER
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun davetlisi olarak Türkiye`ye gelen 44 kişilik Bosna heyeti, önce Körfez turu yaptı. Ertuğrul Gazi Deniz Otobüsü ile deniz gezisi yapan heyet, daha sonra Karamürsel`e giderek, 123 yıl önce Türkiye`ye göç eden Boşnak köylerini ziyaret etti. Karamürsel`e bağlı Hayriye, İhsaniye ve Semetler Köyü ile, Yalova`nın Altınova İlçesi`ne bağlı Ayazma Köyü`nü gezerek, 3 kuşak öncesi akrabalarını ziyaret eden Bosna ekibi, duygulu anlar yaşadı.

ZEYNEP NİNE`DEN BOŞNAKÇA AĞIT
Türkiye`ye ilk kez gelen heyetin gezisi sırasında Ayazma Köyü`nde duygulu sahneler yaşandı. Boşnak olan ve Ayazma Köyü`nde yaşayan 75 yaşındaki Zeynep Çınar, akrabalarını görünce bir anda Boşnakça ağıt yakmaya başladı. Herkesin şaşkın bakışları arasında okuduğu ağıtla heyete duygulu anlar yaşatan Zeynep Nine, atalarının doğduğu yeri merak ettiğini söyledi. Bir asırı aşkın hasret sona ererken, araya giren yılların Boşnakları birbirine soğutmadığı gözlendi.

ÜÇ KUŞAK ÖTESİNDEN AKRABA
Köylüler, Bosna`dan gelen akrabalarını misafir etmek için adeta seferber oldu. Köy sakinleri hiç tanımadıkları Bosna heyetini memnun edebilmek için kasalarla meyveleri misafirlerine ikram etti. Karşılama sırasında Bosna Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Nail Akbaba, 3 kuşak ötesinden akrabası olan Sabira Şakıya`yı buldu. İlk kez  karşılaşan ve birbirlerinin ailelerini tanımayan iki akraba uzun süre sohbet edip, birbirlerini tanımaya çalıştı. Daha sonra köylüler ve Bosna heyeti akordion eşliğinde halay çekip eğlendi.

TÜRKLERE TEŞEKKÜR
Gündüz köyleri gezip,akrabaları ile buluşan Bosna heyeti, gece Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun misafiri oldu. Başkan Karaosmanoğlu`nun Antikkapı`da verdiği yemekte konuşan kafile başkanı Dr. Uzeır Skaka, yaşadıkları savaş sırasında kendilerine destek çıkan Türklere can borçlu olduklarını belirtti. Skaka, “Katliamlara dünya seyirci kalırken, Türkler yardıma koşup, sesimizi dünyaya duyurdu. Sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.

“SAVAŞ İNSANLIK SUÇUDUR”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise  yaptığı konuşmada Bosna`da yaşanan katliamlara dünyanın seyirci kaldığını belirtti. Karaosmanoğlu, “Dilerim bundan sonra savaşlar olmasın, insanlar ölmesin. Katliamda sizlerle birlikte bizlerde burada sıkıntı yaşadık, ölüp ölüp dirildik. Dilerim, dünyada barış ve kardeşlik hakim olsun. Çünkü bana göre savaş bir insanlık suçu ve ayıbıdır. Savaşların hiçbir mazereti ve haklı gerekçesi olamaz” diye konuştu. Bosna heyeti, ülkelerine geri döndü.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!