“Apartman bizi yansıtmıyor”

Prof. Oğuz, Ramazan Gecelerinde apartman kültürümüzü anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği Ramazan Geceleri programında cumartesi akşamı, “Apartmanda Paldır Kültür” konulu konferans vardı. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Öcal Oğuz, apartman hayatı üzerinde dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

“HAYATI ÜRETİMSİZLEŞTİRİYOR”
İzmit Halk Eğitim Merkezi Salonunda slayt eşliğinde gerçekleştiren konferansta Prof. Oğuz, apartmanın hayatı üretimsizleştirdiğini ve kültürümüzün özünü yansıtmadığını söyledi. Oğuz, “Apartmanda kültür paylaşılmaz. Çünkü apartmanda herhangi bir üretim olmaz. İnsanlar bir tüketim makinesi haline gelirler. Örneğin apartmanların arttığı yerlerde büyük marketler de artmaya başlar” dedi.

“DOĞRU YAŞAM ALANI DEĞİL”
Avrupa´da apartmanlarda yoksul kesimlerin yaşadığına dikkat çeken Oğuz, “Apartmanlar asla doğru bir yaşam alanı değildir. Olsa olsa geçici çözüm olarak değerlendirilebilirler. Apartmanlar, içine aldığı insanları patırtı kütürtü içindeki bir yaşamın da içine çekerler” şeklinde konuştu.

VİLLA ÖRNEĞİ
Prof. Oğuz, apartmanda selamlaşma, bayramlaşma, kurban kesme, misafir, komşuluk konularında da ilerleme değil gerileme yaşandığını, çeşitli zorluklar çekildiğini belirterek, villa tipi yaşam alanlarını doğru örnek olarak nitelendirdi. Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle apartman kültürünün villa kültüründen çok daha hızlı bir şekilde yayıldığını anlattı.

PROF. ÖCAL OĞUZ KİMDİR?
Halen Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Başkanlığı ile Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevini yürüten, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümünde de Halk Edebiyatı dersleri veren Oğuz, aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite Üyesi. Oğuz´un, yayımlanmış 30 kitabı, ulusal ve uluslar arası bilimsel toplantılarda sunulmuş çok sayıda bildiri ve makalesi bulunuyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!