Ankara´da su zirvesi

Kocaeli`nin gelecekte su sıkıntısı yaşamaması için çalışmalar başlatıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecekte yaşayabileceği su sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla çalışmalarını başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ankara´da DSİ ve İller Bankası Genel Müdürü ile özel toplantılar yaptı. Yapılacak çalışmalarla birlikte, mali destek sözü alındı.

MALİ DESTEK SÖZÜ

Büyükşehir Belediyesi, Yuvacık Barajı´nın geçen yıl kentin ihtiyacı olan 128 milyon metreküp suyu karşılayamaması üzerine kısa süreli su kesintisinin ardından bütün imkanlarını seferber ederek, yerel su kaynakları ile sorunu çözmeyi başardı. Barajın yetersiz olduğunun ortaya çıkması üzerine köklü çözümler arayan Büyükşehir Belediyesi, Ankara´da zirve toplantıları yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Münir Karaloğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, yapılacak olan köklü çözümlere mali kaynak temini için İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ile bir araya geldi. Toplantıda, kentin su ihtiyacına acil çözüm amacıyla yaptırılması düşünülen Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı arasındaki hattın mali desteği ele alındı. Yaklaşık 20 milyon dolara mal olabileceği düşünülen hat için İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, destek sözü verdi.

İKİ BARAJ BİRDEN

Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu ve beraberindekiler mali destek sözü almanın sevinci ile ikinci durak olarak DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile toplantı yaptı. Yapılan toplantıda Kocaeli´nin su ihtiyacı ve su kaynakları detaylı şekilde ele alındı. Acil çözüm olarak düşünülen Yuvacık Barajı-Sapanca Gölü hattı dışında, köklü çözüm amacıyla Karamürsel´in üzerindeki Yalakdere Beldesi yakınlarında bulunan su kaynakları masaya yatırıldı. Bu bölgede biri İhsaniye Barajı diğeri Yalakdere Barajı olmak üzere iki baraj yapılabileceği konusu ele alındı. Yapılacak küçük kapasiteli bu iki barajın yılda 20 milyon metreküp su kaynaklı olacağı belirtildi.

KÖKLÜ ÇÖZÜM ŞART

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı´nın kapasitesinin yetersiz olduğunun raporlar ve yaşanan olaylarla kanıtlandığını belirterek, “Kentimizin gelecekte aynı sıkıntıları yaşamaması için yeni kaynaklar devreye sokmalıyız. Şu an zaten Yuvacık Barajı´ndan saniyede 3 metreküp su alıyoruz. Oysa kentin saniyede su ihtiyacı 4 metreküp. Aradaki bir metreküplük ihtiyacı yerel kaynaklardan karşılıyoruz. Yapılacak yeni barajlarla köklü çözüm bulmuş olacağız. DSİ bu konuda bize tatbikat projesi desteği vermeli” dedi. İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ise hem Sapanca-Yuvacık Barajı hattının, hem de yapılacak yeni barajların hayata geçirilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını anlattı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!