8 Mart Mesajı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun yayınladığı mesaj

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun yayınladığı mesaj:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 1900´lü yılların başından beri bir çok ülkede kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler 8 Mart´ı 1975 yılında Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamayı kabul etmekle dünya barışı için büyük bir adım atmıştır.

Dünyamızdaki teknolojik gelişmeler sayesinde hayat kolaylaşırken nedense insanlar mutsuzlaşmaktadır. Maddi kalkınma ve refah her zaman insanın iç huzurunu, mutluluğunu, barışı ve sevgiyi maalesef sağlayamamaktadır.

Oysa uygarlık insan mutluluğunu esas almalıdır. Bugün uygar dünyada aile başta olmak üzere değerler çözülmüş, toplumsal doku yaralanmıştır.

Yaşadığımız katı dünyanın daha çok merhamete, daha çok şefkate, daha çok adalete ihtiyacı vardır. Bunu ancak analarımızın eliyle sağlayabiliriz.

Kadına karşı ayrımcılık, ırkçılıktan daha tehlikeli, daha ilkel bir tutumdur. Her tür ayrımcılığa karşı mücadele etmek zorundayız. Kadına ve kız çocuklarına karşı ayrımcılık insanlığın cahiliye dönemlerinden kalma bir meseledir.

Ne yazık ki, bu modern çağda bu sorunlar aşılamamış, aksine kadının yükü ağırlaşmıştır. Hayatın her alanında birlikte olduğumuz kadınlarla ilgili sorunları aşamamış olmak, itiraf edelim ki en büyük eksiğimiz, ayıbımızdır.

Ailenin huzuru, nesillerin emniyet içinde yaşaması ve toplumun mutluluğunun kadınların omzundaki yükün hafifletilmesine ve paylaşılmasına bağlıdır. Bu yük sadece maddi bir yük değildir. Bu yük aynı zamanda manevi bir sorumluluktur.

Daha doğrusu hepimizin yükünün hafiflemesi kadınlarımızın haklarına duyacağımız saygıya, hukukun korunmasına, cinsiyet ayrımcılığının yok edilmesine bağlıdır.

Bugün hala yoksulluğun, eğitimsizliğin en büyük bedelini kadınlar ödüyor. Cinsiyet ayrımcılığı yapılırsa, kadınlar ikinci sınıf görülürse; kadın hukukunu, kadın haklarını ilkel töreler belirlemeye başlar. Bu yüzden eğitim, en önemli meselemiz olmalıdır.

Belediyemiz bünyesindeki KO-MEK Kursları ile kadınlarımızın hem eğitimini, hem de meslek edinmelerini sağlıyoruz. Kadınlarımız bu kurslar sayesinde aile bütçelerine katkıda bulunabiliyorlar.

Çağdaş dünyada kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak görülmesi, kabul edilemeyecek bir olaydır.

Kadını, kız çocuğunu ikinci sınıf ve ucuz emek olarak gören bir insanı, ne bizim kültürümüz ne de evrensel dünya kültürü kabul edemez. Bizim kültürümüzde, “İnsan; yaratılmışların en seçkinidir ve bizzat bu özelliğiyle saygıdeğerdir.”

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle özellikle şunu belirtmek isterim; kadınlar seslerini daha çok yükseltsinler. Buna ihtiyacımız var. Siyasete, yönetime, çalışma hayatına daha çok kadın eli değmelidir.

Kadınlarımızı kent yönetimine katmak için Kent Konseyimiz bünyesinde Kadın Meclisimizi kurduk. Çünkü, analarımızın merhametli ve şefkatli ellerinin şehrimizin yönetiminde de hissedilmesini istiyoruz.

Dünya Kadınlar Günü´nün kentimizdeki, ülkemizdeki ve tüm dünyadaki kadınlara hayırlı olmasını diler, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.


                                                            İbrahim KARAOSMANOĞLU
                                                            Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Bizi;
sosyal medyada takip edin!