Müzeler Şube Müdürlüğü

0262 332 06 36

kemaltahahulagu@kocaeli.bel.tr

Müzeler Şube Müdürlüğü

a a a

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER
DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜZELER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Müdürlüğümüz;

5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanuna göre 5216 Sayılı Kanununda Kültür ve Tabiat Varlıkları tarihi doku ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlamak amacına yönelik 14.07.2006 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2006/413 tarih ve sayılı kararı ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı çatısı altında “Müzeler Şube Müdürlüğü” olarak ihdas edilmiştir.

GÖREV VE HEDEFLERİMİZ

1) Sosyal Belediyecilik anlayışının gereği olan tüm alanlarda etkin bir şekilde rol almak,

2) Kentin kültürünü ve belleğini oluşturan taşınır ve taşınmaz kültür mirasını en üst düzeyde değerlendirmek, arşivlemek, müze seksiyonlarında teşhirini hazırlamak böylece genel anlamda bir kent hafızası oluşturup, eklenecek unsurların bu hafızanın üzerinde yer almasını sağlamak,

3) Halkın sanat ve estetik değerlerinin yozlaşmasına yol açan etkenleri engellemek için çalışmak,

4) Süreye bağlı olmaksızın seminerler, panel ve konferanslar düzenlemek, bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile ortak projeler üretmek.

5) İlköğretim ve Lise öğrencilerine yönelik, kentimizi tanıtıcı kültür gezileri organize etmek.

6) Müze Müdürlüğüne bağlı mevcut birimlerin faaliyetlerinin devam ettirmek, yeni birimler kurmak.

7) Kentin ortak kültürü olabilecek her türlü arkeolojik, tarihi ve sanatsal eserin halkla paylaşımını sağlayacak platformlar oluşturmak. Büyükşehir Belediyesinin imkânlarını bu oluşumların hizmetine olabildiğince sunmak.

8) Gençliğin kültürel bilinç kazanması ve kent kültürünü, tarihini ve yerleşimini doğru anlaması için etkinlikler, eğitim programları düzenlemek,

9) Toplumda tüm dinamikleriyle katılımcı bir yapılanma ile uzlaşı kültürünün ortak olmasına katkıda bulunmak. Kentlilik bilincinin oluşturulması için gerekli projeleri üretmek, projelere ait etkinlikleri düzenleyip yürütmek.

10) Yurt içi ve dışındaki Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ile özel ve tüzel kişiliklerle bağlantı kurmak, iş birliği oluşturmak, ortak projeler üretmek.

11) Üst makamlarca verilen her türlü iş ve işlemi yürütmek, tüm Faaliyetleri yürürlükteki mevzuat çerçevesinde sürdürmek.

BAĞLI BİRİMLER

  1. Kocaeli Bilim Merkezi
  2. SEKA Kağıt Müzesi
  3. Şehit Yakınları ve Gaziler Kültür Evi
  4. Balkan Kültür Evi
  5. Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi
  6. ÖNDER Eğitim ve Gençlik Merkezi
  7. Gaziler Kültür Evi
  8. Kuzey Kafkas Dostluk ve Kültür Evi
  9. KBB Mevlevi Evi
  10. Thökeli İmre Anı Evi (Macar Kültür Evi)
  11. Selim Sırrı Paşa Konağı

KOCAELİ BİLİM MERKEZİ

Kocaeli Bilim Merkezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği ile kurulmuş olup Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesinin içinde yer almaktadır. Kapalı ve açık alan toplam 18.650 m2’dir.

Merkezimiz, 18 Nisan 2015 tarihinde Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifiyle açılmıştır. Haftanın 6 günü olup yalnızca Pazartesi günleri kapalıdır.

Galeri Ve Düzenekler

Dünyanın en büyük bilim Merkezi olan Amerika'daki Exploratorium Bilim Merkezi danışmanlığında yürüttüğümüz merkezimizdeki DÜZENEK SAYISI 215’dir. 4 GALERİ ALANI mevcuttur. Dinamik Dünyamız, Algı ve Gerçeklik Galerisi, Bilimin Sultanları Galerisi ve Su Alanı.

Farklı yaş guruplarına özel olarak haftalık Bilim Atölyeleri, başlangıç düzeyi kodlama Sanayi 4.0 Mucit Dünyası Eğitimleri ve PÜF(Proje Üretim Fabrikası) İleri düzey kodlama eğitimleri merkezin eğitim ve atölye programlarını oluşturmaktadır.

SEKA KÂĞIT MÜZESİ

Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olan SEKA Kağıt Müzesi, 1934 yılında temeli atılan Seka Kağıt Fabrikası içindeki 12.345 metrekarelik alan üzerinde yer almaktadır. 70 yıl kağıt üretimi gerçekleştiren Seka Kağıt Fabrikası restore edilerek yoluna SEKA Kağıt Müzesi ve Kocaeli Bilim Merkezi olarak devam etmektedir. Müze, SEKA Kağıt fabrikasının 6 Kasım 1936 açılış tarihinden sonra 80. yılında 6 Kasım 2016'da hizmete açılmıştır.

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan 18 salondan oluşan SEKA Kağıt Müzesi'nde ziyaretçiler Cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli yere sahip fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, İzmit'ten Türkiye'ye yayılan kağıdın öyküsünü görüntüler eşliğinde izleyebilecekler.

Vitrin - Obje Ve Belgeler

Müzemiz bünyesinde bulunan 115 vitrin içerisinde kağıdın yapım aşamaları, Kocaeli tarihi, SEKA'nın kronolojik geçmişi, SEKA'da Sosyal Hayat ve Kağıtspor konulu obje ve belgeler yer almaktadır. Vitrinlerde fabrika dönemine ait toplam 443 adet belge 337 adet obje yanı sıra 50 sözlü tarih videosu, tarihine ait belgesel video yer almaktadır.

Makineler

SEKA Kağıt Fabrikası'ndan kalan makineler, çağdaş müzecilik anlayışı içerisinde orijinaline uygun olarak korunmuş ve restore edilmiştir. Korunan makineler içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1. Kağıt Fabrikasına ait 2 no'lu Kağıt Makinesidir.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER KÜLTÜR EVİ

SEKA Kültür Alanında kurulan Türkiye Harp Malülü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Kocaeli Şubesi ve Şehit Yakınları ve Gazi Kültür Evi Hizmet Binası SEKA Kültür Alanı içerisinde konumlandırılmıştır. Toplam alan 280 metrekaredir, 2 salon ve 5 bölüm şeklinde kurulu alanda;

Çanakkale Şehitleri, Milli Mücadele Şehitleri, 15 Temmuz Şehitleri ve günümüzde iç güvenlik ve sınır ötesi operasyonlardaki şehitlerimiz ile 1951 -2021 yılları arasındaki Kocaelili Şehitlerimizin kısaca özgeçmişleri panolarda sergilenmektedir.

BALKAN KÜLTÜR EVİ

Balkanlarla olan kültürel ve sosyal bağları kuvvetlendirerek dünya barışına katkı sağlamak ve balkanlardaki kültürel değerleri Kocaeli ile buluşturmak amacıyla kurulmuş, otantik kültürel değerlerin örneklerinin sergilendiği bir yapıdır. Balkan Kültür Evi, ilimize özellikle Balkanlardan gelen misafirlere, Balkanlarla ilgili gelenek-görenekleri anlatan söyleşi – gösterilere, sergi ve dil kurslarına ev sahipliği yapmaktadır.

AZERBAYCAN KÜLTÜR EVİ

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında var olan ilişkilerin geliştirilmesi, Azerbaycan ve Türkiye halkları arasındaki dostluk ve kardeşlik duygularının güçlendirilmesi amacıyla Azerbaycan Kültür Evi açılmıştır. Azerbaycan Kültür Evi, içinde Azerbaycan tarihine yönelik kitapların sergilendiği Haydar Aliyev Kütüphanesi’ni, Soykırım Müzesi’ni ve toplantı salonunu barındırmaktadır.

ÖNDER GENÇLİK EĞİTİM MERKEZİ

Kısa adı Önder olan İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği ile Kocaeli İmam Hatip Mezunları Derneği’nin (Kihmed) ortaklaşa kullanacağı binada gençlere yönelik programlar düzenlenecek. Belediye ve Önder arasında yapılan protokol ile eski seka personel lojmanı restore edilerek özellikle gençlerin faydalanacağı bir yapı olmuştur.

GAZİ EVİ

İlimizde bulunan Gazi derneklerine katkı sağlamak amacıyla Seka personel lojmanlarından birinin onarımı yapılmıştır. Bina içi tefrişatı belediyemiz tarafından yapılmış olup, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan protokol ile kullanılmak üzere Gaziler Derneği’ne tahsis edilmiştir.

KAFKAS EVİ

Bir bölümü müze olarak kullanılan Kafkas Evi, Kocaeli’nde yaşayan Kafkas kökenli vatandaşlarımızın bir araya gelerek dayanışma içerisinde birlik ve beraberliklerini pekiştirmeye yönelik etkinlikler düzenledikleri bir mekândır. Ayrıca Kafkas Evi’nde, halk oyunları, Kafkas dilleri ve yemek kursları düzenlenmekte.

MEVLEVİ EVİ

13. yy.da Konya’da yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin dünyaya bıraktığı kültür mirasını korumak ve yaymak amacıyla Sekapark alanı içinde Seka personel lojmanlarından birinin tahsisi yapılarak Mevlevi Evi olarak hizmet vermek üzere düzenlenmiştir. Döneme özgü mistik havayı yansıtan, otantik tarzda tanzim ve tefrişi yapılan Mevlevi Evi’nde aranan ortam, bin yıllık Orta Asya Türk Horasan Tasavvuf geleneğinin günün şartlarında devamıdır.

THÖKÖLY İMRE ANI EVİ

Macaristan ve Türkiye arasında işbirliği, dostluğu ve kardeşliği güçlendirmek amacıyla, bir dönem ilimizde yaşamış olan Macar kralı Thököly İmre anısına Anı Evi yaptırılmıştır. Seka Kültür Alanı içerisinde yer alan anı evi 2008 yılında açılmış olup Thökely İmre ile ilgili objeler sergilenmekte.

SELİM SIRRI PAŞA KONAĞI

19.yüzyıla ait bir sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak’ta yaptırılmıştır. Planını bizzat Mutasarrıf Selim Sırrı Paşa’nın çizdiği, Körfez’e yönelik manzarası olan konağın iç duvarları; çeşitli manzara resimleri ve zengin kalemişleriyle süslenmiştir. Konak, zemin kat, 1 normal kat, 1 ara kat bir de cihannüma olmak üzere toplam 4 katlı olarak, ahşap karkas yapı tekniğinde inşa edilmiştir. Yapı, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çıkan bir yangınla zarar gören ve bir süre metruk durumda kalan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmek üzere kamulaştırılmıştır. 2009 yılında başlayan Sırrı Paşa Konağı’nın restorasyonu başlanmış ve 2012 yılında tamamlanmıştır. Konakta ve konağın müştemilatında, Fransa’dan özel olarak getirilen bazı malzemeler kullanılmıştır. (Tuğla, kiremit, vs. ) Süslemeler Sırrı Paşa Konağı’nın iç mekân duvar bezemelerinin, Dolmabahçe Sarayı’nın restorasyonu için gelen ressamlar tarafından tezyin edildiği rivayet edilmektedir.

Sizlere en iyi bilgiyi sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. Anladım