Enerji, Aydınlatma ve Mekanik İşler Şube Müdürlüğü

0262 318 10 00

2630

mcetinergun@kocaeli.bel.tr

Enerji, Aydınlatma ve Mekanik İşler Şube Müdürlüğü

a a a

Dünya alternatif enerji kaynaklarına yöneliyor … Günümüzde enerji üretmek amacıyla kulanılmakta olan petrol ve kömür gibi yakıtlar, içinde bulunduğumuz yüzyıl sona ermeden tükenecek. Bu yakıtlara ALTERNATİF olabilecek kaynaklara ise yenilenebilir enerji deniyor. Sözkonusu kaynakların başında güneş ve rüzgar enerjisi yer alıyor. Jeotermal, Hidrojen, Hidro-elektrik ve Biyokütle ve dalga enerjisi ise diğer ALTERNATİF ENERJİ kaynakları.

Güneş yüzyıllardır dünyadaki bütün yaşamın kaynağı. Bugün güneş enerjisi dünyamızı bir çevre felaketinin eşiğine getiren fosil yakıtlara ALTERNATİF olacak güce erişmiş durumda. Güneş enerjisi güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknoloji. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970 lerden sonra hız kazandı ve güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme gösterdi. Günümüzde ise güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiş durumda.

Ülkemiz dünyada yararlanılan en eski enerji kaynağı olan güneş enerjisi açısından diğer ülkelere nazaran daha şanslı. Egeden Dergisi nde yer alan habere göre, Türkiye düşen güneş enerjisi miktarı tüm Avrupa ülkelerine düşen enerjinin toplamına eşit.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü nce (DMİ) mevcut bulunan 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerinden yararlanarak yapılan bir çalışmaya göre Türkiye nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/m_-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m_). Çeşitli kaynaklara göre ülkemizin yılda almış olduğu güneş enerjisi bilinen kömür rezervimizin 32, bilinen petrol rezervimizin ise 2200 katı. Ses ve atık kirliliği yaratmayan bir diğer enerji kaynağı ise güneş pilleri.

Bilimsel olarak son derece ileri bir teknolojiyi gerektiren güneş pili üretimini Türkiye de gerçekleştiren tek kurum ise Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü. Alanında önder bir kurum olarak dünyada büyük bir saygınlığa sahip olan enstitü Yurtiçi ve yurtdışındaki akademik-endüstriyel kuruluşlarla araştırma ve eğitim konularında işbirliği ile proje destekleri sağlıyor, Araştırmacı, uzman, uygulayıcı mühendis, teknik elemanların eğitim ve gelişmesini sağlıyor, çalışma konularında ulusal ve uluslararası sempozyumlar, paneller ve toplantılar düzenliyor, dokümantasyon ve nitelikli yayınlar (SCI) sunuyor, patentler gerçekleştiriyor, enerji konularında ilgili kamu ve endüstriyel kurumlara yönlendirici ve uyarıcı bilgiler veriyor.

Güneş pillerinin yakıtı güneş ışığı olan, doğa dostu ve ülkemizde her yerde yüksek verimlilikle kullanılabilecek elektrik üreticileri durumunda olduğunu belirten EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sıddık İçli, güneş pillerinin işlevlerini şöyle ifade ediyor;

“Güneş pilleri çevre dostudur ve tükenmez enerji kaynağı olan güneşten, insan ömrü boyunca elektrik üretirler. Türkiye güneş enerjisinden ekonomik olarak yararlanılabilinen bir ülke. Özellikle elektrik şebekesi olmayan bölgelerde güneş pilleriyle aydınlatmayı sağlamak oldukça ekonomik. Güneş pillerinin kullanım alanlarından biri de haberleşme. Piller yerleşim merkezlerine uzak yerlerdeki GSM yansıtıcıları ve radyo istasyonlarının enerjilerini karşılamak için ideal çözüm. Kullanıcıları şebeke bağımlılığından, jeneratörlerin bakım ve işletme masraflarından kurtarıyor. Piller, güneş ışığı hariç herhangi bir yakıta veya şebeke bağlantısına gerek kalmadan elektrik üretebiliyorlar ve sıcaklık değişimlerine dayanıklılar.”

BİR DİĞER KAYNAK RÜZGAR ENERJİSİ

Enerji gereksinimi doğanın sonsuz rüzgar gücüyle de karşılanabiliyor. Faaliyetleri arasında Biyokütleden biyogaz-biyodizel üretimi gerçekleştirmek, sanayide enerji tasarrufu-enerji verimliliği sağlamak, solar termal teknolojiler ve solar fotoelektronik (Güneş Pilleri, OLED, OFET) teknolojiler geliştirmek olan EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü, rüzgar türbini üretimini de başarmış durumda.

Rüzgar türbinlerinin dünyada hızla yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. İçli, “Elektrik üretilmek istenilen her yerde, rüzgar jeneratörlerini kullanma olasıdır. Rüzgar jeneratörü elektrik üretim sistemi, akülerle birlikte dizayn edilip, üretilen elektriği depolayabiliyor. Böylece, rüzgar hızının yeterli olmadığı anlarda, sistem, akülerde depolanan enerjiyi kullanıyor. Rüzgar jeneratörleri, çevreyi kirletmeyen enerji üretim araçları. Rüzgar jeneratörünün üreteceği elektrik gücü, rüzgar hızıyla orantılı. Rüzgar hızı attıkça, üretilen elektrik miktarı da artıyor” diye konuştu.

JEOTERMAL ENERJİ UCUZ VE GÜVENLİ

Jeotermal enerji ise yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türü. Jeotermal Enerji jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanma imkanı sunuyor. Tüm dünyadaki jeotermal potansiyelin %8 ini bulunduran ülkemiz bu kaynaklar yönünden dünyanın en zengin 7. ülkesi konumunda.

EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü nde jeotermal enerjiler hakkında da başarılı çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. İçli, “Sıcak su ve buhar, diğer yeraltı ve yerüstü sulara göre daha fazla erimiş madde ve gaz içeriyor, oluşumundaki süreklilik nedeni ile yenilebilir özellikte. Jeotermal kaynaklar ile elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması uygulamaları, termal turizmde kaplıca amaçlı kullanım ve mineraller içeren içme suyu üretimi gibi uygulamalar gerçekleştirilebiliyor. Türkiye de jeotermal enerji tüketiminin büyük oranda ısıtma amaçlı gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

ALTERNATİF ENERJİ İŞ İMKANI SAĞLIYOR

ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının kullanımı yaygınlaşması yeni iş kollarının da önünü açıyor. Birleşmiş Milletler in bu yılın Mayıs ayında hazırladığı rapora göre, ALTERNATİF enerji kaynaklarına yönelim 2030 yılına kadar 20 milyon yeni iş imkanı sağlayabilir. Rapora göre, dünyada iki milyon 300 bin dolayında kişi şimdiden ALTERNATİF enerji sektöründe çalışıyor. Rapora göre, güneş enerjisinden faydalanmak için güneş panelleri üretimi ve sistem kurma çalışmaları önümüzdeki 22 yılda altı milyon 300 bin yeni iş açılmasını sağlayabilir. Rüzgar enerjisi için ise bu rakam iki milyondan fazla.

www.ticaretgazetesi.com / 02 Ocak 2010

ÜLKEMİZİN GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİ

Sizlere en iyi bilgiyi sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. Anladım