Zirvede, göçmenlerin uyum ve eğitimi ele alındı

Tarih: 28 Ekim, 2018

Zirve kapsamında “Göçmen Entegrasyonu Uyum ve Eğitim” konusunda özel bir panel düzenlendi. Panel oturumuna Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. M. Murat Yüceşahin, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Dr. Kadir Onu Unutulmaz, MEB Bakan Müşaviri İpek Coşkun, Kocaeli Üniversitesi’nden Burcu İrge Erdoğan, İsveç Uppsala Belediyesi’nden Yetişkin Eğitimi Uzmanı Susanna Sjostedt Meshesha ve Göçmen ve Mülteciler Bulgar Konseyi’nden Vlademir Milev “Göçmen Entegrasyonu Uyum ve Eğitim” konusunda ayrıntılı bilgiler paylaştılar.

157 YİMER İLE 9 BİN 431 GÖÇMENİN HAYATI KURTARILDI
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcı Dr. Gökçe Ok, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün önemli görevlerinden birisi yabancıların ülkemize olan uyumudur. Bunun yanı sıra ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın da yabancılara olan uyumu konusunda da hizmet veriyoruz. Uyumla ilgili üç temel paradigmamız var. Bunlar sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri ve iş gücü piyasasına uyum alanlarıdır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak YİMER 157 çağrı merkezimizle 6 dilde hizmet veriyoruz. Biz YİMER’e gelen çağrılarla birçok göçmenin hayatını kurtardık. Şu ana kadar 9 bin 431 göçmeni batmak üzere olan botlardan kurtardık” dedi.

“GÖÇMENLERİN TOPLUMUMUZUN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”
MEB Bakan Müşaviri İpek Coşkun, “2017-2018 Eğitim öğretim döneminde 615 bin 989 Suriyeli çocuğumuz okula gitmiştir. Geçici eğitim merkezileri projemiz gerçekten çok güzel bir projedir. Şu anda Geçici Eğitim Merkezilerimiz uyumun önüne geçmiş bir durumdadır. Geçici eğitim merkezlerinde sadece göçmen çocuklar eğitim alıyor. Normal okula giden göçmen öğrencilerin Türkçesi yani dil beceresi daha hızlı gelişiyor. Suriyeli öğrencilerimiz kamudan destek alıyorlar. Asıl almaları gereken desten toplumdandır. Yani göçmenlerimizin toplumumuzun desteğine ihtiyaçları var” şeklinde konuştu.

GÖÇMENLERİN EĞİTİM İLE UYUMU
İsveç Uppsala Belediyesi’nden Yetişkin Eğitimi Uzmanı Susanna Sjostedt Meshesha, “Eğitim kesinlikle göçmenlerin bulundukları yere hızlı bir şekilde adapte olmalarının anahtarıdır. Özellikle yetişkinlerin topluma adaptasyonu için eğitilmeleri ve iş gücüne katılmaları gerekmektedir. Türkiye ile kıyaslayamam ama İsveç’teki göçmen sayısı, nüfus oranına göre de fazladır. İsveç’te göçmen bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için eğitim kurumlarımız bulunuyor. Bu merkezi eğitim kurumlarımız göçmenlere danışmanlık hizmeti veriyor. Şunu belirtmek isterim eğitim anlayışımızda kesinlikle asimilasyon bulunmuyor. Biz bu danışmanlık hizmeti verdiğimiz kurumlarımızda bireylerin okula hazırlanması için hizmet veriyoruz. Onların hangi alanlarda yetenekleri olduğunu belirliyoruz” ifadelerini kullandı.