Yuvacık Barajı´nın dibi göründü

Tehlike çanları çaldı, DSİ raporu doğrulandı, barajda 10-12 günlük su kaldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve tam bir skandala dönüşen Yuvacık Barajı sonunda iflas etti. Su seviyesi büyük oranda azalan ve dibi görünen barajda 10-12 günlük su kaldı. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, genel kurul üyelerine barajı gezdirdi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, DSİ raporunun bilinmesine rağmen yılda 142 milyon metreküp su alınma garantisi verilmesini skandal olarak yorumladı.

MALİYETİ 4.5 MİLYAR DOLAR
Dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen tarafından “İstanbul´a su satacağım” sloganı ile yaptırılan Yuvacık Barajı, 220 milyon dolarlık keşif bedeline rağmen, “yap- işlet- devret” modeli ile 4.5 milyar dolara mal edildi. Suyu Kocaeli´ne bile yetmeyen Yuvacık Barajı, İngiliz Thames Water Firması tarafından her yıl 142 milyon metreküp su parası ödenme şartı ile yapıldı. 2014 yılına kadar Hazine´den her yıl 142 milyon metreküp suyun ücretini tahsil edecek olan şirket, kente 1999 yılından beri her yıl ortalama 100 milyon metreküp su verebildi.

İSTENİLEN SUYU VEREMEDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu yıl abone sayısı 200 binlerden 500 bine yükselince 128 milyon metreküp su talebinde bulundu. Hazine tarafından 142 milyon metreküp suyun parası ödenmesine karşın, 128 milyon metreküp suyu karşılayamayan şirket, kuraklık uygulaması talebinde bulunmuştu. Şirket, 1999 yılından beri her yıl 142 milyon metreküp suyu vermiş gibi ücretini tahsil ediyor. Kullanmadığımız halde şirkete 7 yılda toplam 306 milyon metreküp suyun karşılığı olarak 600 trilyon lira ödeme yapıldı. Hazine, şirkete ödediği paraları her ay Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ödeneğinden kesiyor.

DSİ RAPORU HİÇE SAYILDI
Dönemin Büyükşehir Belediyesi tarafından Hazine garantisi ile yaptırılan Yuvacık Barajı hakkında dönemin DSİ uzmanları tarafından verilen raporlar hiçe sayıldı. Uzmanların, “Bu baraj yılda 142 milyon metreküp su toplamaz” raporu görmezden gelinerek, şirketle imzalanan sözleşmede hiçbir yaptırım gücü bulunmaması oldukça düşündürücü. Yuvacık Barajı davasında yargılananlar yerel mahkeme tarafından 6´şar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Yargıtay´a gönderildi.

SONUNDA KORKULAN OLDU
Kocaeli´nin günlük 11.5 milyon metreküp su ihtiyacına karşın, Yuvacık Barajı´nda sadece 10-12 günlük su kaldı. Sözleşme gereği barajda 3 aylık su rezervi bulunması gerekirken, barajda kalan suyun 4-5 milyon metreküpe kadar düşmesi panik yarattı. Barajın dibi göründü, adacıklar oluşmaya, çamur deryaları ortaya çıkmaya, daha önce baraj altında olan kalıntılar görünmeye başladı.

GENEL KURUL ÜYELERİ DENETİMDE
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, gelinen noktayı anlatmak için dün İSU genel kurul üyelerine bilgi verdi. Çoğu ilçe ve belde belediye başkanı olan genel kurul üyelerinden  oluşan 60 kişilik bir grup, dün Yuvacık Barajı´na giderek incelemelerde bulundu. Gördükleri manzara karşısında endişeye kapılan üyeler, tabloyu oldukça vahim olarak yorumladı. Barajın dibinin görünmesi, çamur yığınlarının ortaya çıkması, şaşkınlık yarattı.

SAPANCA´DAN SU AKTARILACAK
Yuvacık Barajı´nda gelinen noktayı değerlendiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, gerekli önlemi almaya başladıklarını söyledi. Şeker, “Maalesef hesaplarımıza göre Yuvacık Barajı´nda 10-12 günlük suyumuz kalmış. Biz de önlemimizi aldık. Karamürsel ve çevresine Gökçedere Barajı´ndan su veriyoruz. İSKİ ile yaptığımız protokol gereği Gebze ve yöresine suyu İstanbul´dan alıyoruz. İzmit´i gerekirse buradan aldığımız su ile besleyeceğiz. En önemlisi Sapanca Gölü´nden Yuvacık Barajı´na su aktarma çalışmamız var. Gerekirse oradan su aktarması yapacağız. Kocaeli´nde kimse susuz kalmayacak” dedi.

 

“ORTADA SKANDAL VAR”
Başkan Vekili İlyas Şeker, her yıl 142 milyon metreküp su alınma şartı ile yaptırılan barajdan bugüne kadar hiçbir zaman bu kadar su alınmadığını, şirkete her yıl 40-50 milyon metreküp su parasının fazladan ödendiğini söyledi. İlk kez bu yıl 128 milyon metreküp su talebinde bulunduklarını anlatan Şeker, “Onu da veremediler. Gebze sanayi bölgesinde fabrikalar bizden su istiyor ama parasını ödediğimiz suyu alamadığımız için veremiyoruz. Gelecek yıl şirketten 142 milyon metreküp su talep edeceğiz. Ama yine alamayacağız. Çünkü Yuvacık Barajı yapılırken DSİ´den rapor alınmış. DSİ raporunda buradaki su kaynaklarının yılda 142 milyon metreküp suyu karşılayamayacağı açıkça belirtilmiş. Yani parasını aldıkları suyu vermeleri zaten teknik olarak mümkün değil. Yapımcı firma geçen ay yaptığı toplantısında ‘DSİ Bölge Müdürlüğü raporunda görüleceği gibi her yıl 142 milyon metreküp suyun elde edilemeyeceği önceden bilinmektedir´ diyor. Asıl skandal budur. Yani bu baraj yapılırken dönemin İzmit Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve firma yetkilileri bu barajın yılda 142 milyon metreküp su üretmeyeceğini zaten biliyordu. Bile bile yılda 142 milyon metreküp su satın alma garantisi şirkete verildi. Yani açıktan ve havadan para ödeme kabul edildi. Yani satın alamayacağın suya para ödeyeceksin. Hem de 2014 yılına kadar ödememiz sürecek. Bunun adına ne denir bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!