Yuvacık Barajı iflas etti

Beklenen oldu, barajda 6 günlük su kaldı, Büyükşehir Belediyesi acil önlem paketini devreye soktu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin su ihtiyacını karşılamayan Yuvacık Barajı´nda sadece 6 günlük su kaldığının ortaya çıkması üzerine, insanları susuz bırakmamak için acil önlem paketini devreye soktu. Kente verilen suya 6 ayrı kaynak sularının bağlantısı yapılırken, Gebze yöresinin suyunu karşılamak için İSKİ´den gelen suyun vanası yarın açılıyor. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, “DSİ´nin raporlarını hiçe sayarak barajı inşa ettirenler hala piyasada dolaşıp, vatandaşla alay ediyor” dedi.

SUSUZLUK KAPIDA
DSİ tarafından hazırlanan “Baraja gelen su kaynakları yetersiz” raporuna rağmen, dönemin İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa ettirilen Yuvacık Barajı´nda tehlike çanları çalmaya başladı. 220 milyon dolarlık keşif bedeline rağmen 4.5 milyar dolara mal edilen ve Kocaeli´nin sırtına büyük bir borç kamburu ekleyen Yuvacık Barajı, sonunda iflas etti. Yapılan ölçümlerde, baraj içinde toplam 1 milyon 540 bin metreküp su kaldığı belirlendi. Kalan suyun, günlük 350 bin metreküp su kullanan Kocaeli´ye sadece 6 gün yeteceği, önlem alınmaması halinde susuzluk yaşanacağı ortaya çıktı.

BÜYÜKŞEHİR ÖNLEM ALDI
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, şirketin hala “suyumuz var” şeklinde açıklama yapmasına tepki göstererek, önlem paketlerini bir bir devreye soktuklarını söyledi. Yuvacık Barajı´na kendi kaynaklarından günde 140 bin metreküp su gelirken, buna karşın barajdan kente günde 295 bin metreküp su veriliyor. Günlük su kullanım ihtiyacı 350 bin metreküp olan Kocaeli´yi susuz bırakmamak için, Büyükşehir Belediyesi, yerel su kaynaklarını devreye sokmaya başladı. Barajdan kente verilen su ile kentin ihtiyacı olan su arasında günde 55 bin metreküp fark bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi, bir hafta önce Gökçedere kaynaksuyunu devreye sokarak, buradan günlük 20 bin metreküp suyu arıtarak kente veriyor.

YENİ KAYNAKLAR BULUNDU
Susuzluk tehlikesinin boyutlarının giderek artması üzerine, acil önlem paketinin ikinci aşamasına geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yerel su kaynaklarını artırdı. İSU tarafından yapılan çalışma sonucu, Gölcük Avidere, İhsaniye Kozdere, Yukarı Değirmendere, Halıdere ve Karakaya kaynaksuları devreye sokuldu. Bu kaynak sularından günde 20 bin ton metreküp su. dünden itibaren kente verilmeye başlandı. Barajdan çıkan su ile, kentin ihtiyacı olan su miktarı arasındaki 55 bin metreküp suyun, Gökçedere ve diğer yerel kaynaklardan elde edilen günlük 40 bin metreküp su ile giderilmesine başlandı.

BUGÜN İSKİ VANASI AÇILIYOR
Yuvacık Barajı´nın iflas etmesi ile birlikte acil önlem paketlerinin üçüncüsü ise yarın devreye sokuluyor. Daha önce İSKİ ile varılan anlaşma gereği, Yuvacık Barajı´nın yetersiz kalması nedeniyle, Gebze ve yöresinin suyu İstanbul´dan karşılanacaktı. O anlaşmayı devreye sokan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bugün Gebze´de vanayı açarak, İstanbul´dan su almaya başlayacak.

600 TRİLYON HAKSIZ KAZANÇ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbul´dan alacağı suyun parasının Yuvacık Barajı´nı işleten Thames Water Şirketi´nden tahsil edilmesi için Hazine´ye resmi yazı ile müracaat etti. Şirket, her yıl 142 milyon metreküp suyu kente verme garantisi ile barajı inşa etmesine karşın, bu güne kadar yıllık ortalama 100 milyon metreküp verdi. Vermediği suyun parası olarak Hazine´den 7 yılda işletme bedeli ile birlikte toplam 603 trilyon lira havadan haksız kazanç sağladı. Şirkete Hazine tarafından ödenen bu para, her ay 15 trilyon lira olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin payından kesiliyor.

ŞEKER, TEPKİLİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, DSİ raporuna rağmen Yuvacık Barajı´nı maliyetinin 20 katına inşa ettirenlerin vatandaş karşısına çıkmasına şaşırdığını söyledi. Siyasetin yalan üzerine yapılmasını eleştiren Şeker, “Vatandaşla ve dini duygularla alay edercesine ‘ben Tanrı mıyım ki barajı doldurayım? Onların Allah ile arası iyi, dua etsinler baraj dolar´ diyenler, DSİ raporlarına bakıp, bilimsel verilerle hareket etseydi, bugün biz bunları yaşıyor olmazdık. Vatandaşın gözünün içine baka baka yalan söylemek, ne bu kente bir şey kazandırır, ne de su sorunumuzu çözer. Barajda maalesef 6 günlük suyumuz kalmıştır. Bütün kaynaksularını devreye sokup, İstanbul´dan aldığımız su ile açığı kapamaya çalışıyoruz. Fakat durum çok içaçıcı değil. Şirket yetkilileri ise hala sularının olduğunu iddia ediyor. Bu kadar pişkinliğe insanın inanası gelmiyor. Sorunö köklü çözüm bulmak için arkadaşlarımızın çalışmaları sürüyor” şeklinde konuştu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!