Yuvacık Baraj Havzası Özel Hüküm Belirleme Toplantısı Yapıldı

İSU Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Yuvacık Baraj Havzası Özel Hükümlerinin belirlenmesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Yuvacık Baraj Havzası Özel Hüküm Belirleme Toplantısı Yapıldı

İSU Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Yuvacık Baraj Havzası Özel Hükümlerinin belirlenmesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kocaeli’nin su ihtiyacının yüzde 82’sini Yuvacık Barajı’ndan karşıladıklarını ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Yuvacık barajının su kalitesini ve miktarını koruma görevimiz var. Baraj havzası özel hüküm çalışması ile bütün derdimiz su ile vatandaşlarımızı nasıl barışık yaşatabiliriz.” dedi.

KULLAR’DA TOPLANTI
Kocaeli, Sakarya ve Bursa illeri sınırları içerisinde bulunan ve Kocaeli’nin içmesuyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı havzasının özel hükümlerinin belirlenmesi için taslak çalışması hazırlandı. Bu taslak çalışması üç ilde Ocak ayı içerisinde askıya çıkarılarak ilgili kişi, kurum ve kuruluşların önerisine sunuldu. Belirlenen taslağı değerlendirmek üzere Başiskele Kullar Fetih Kültür Merkezi’nde paydaş toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, KBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri, havza içerisinde bulunan mahallelerin muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

GENEL MÜDÜR SAĞLIK,”YUVACIK BARAJI ŞEHRİN SU İHTİYACININ YÜZDE 82’Nİ KARŞILIYOR.”
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlanan toplantının açılış konuşmasını yapan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Kocaeli’nin su kaynaklarının hemen hemen büyük bir çoğunluğu şehrin güneyinde, ama asıl su tüketicileri de kuzeyde yer almaktadır. Kocaeli’nin su kaynaklarına baktığımız zaman ise şehrin su ihtiyacının yüzde 82’sini Yuvacık Barajı karşılıyor. Namazgah Barajı, Denizli göleti, inşaatı devam eden Gebze Kovalıdere ve yerel kaynaklar ile Kocaeli’nin su ihtiyacını ancak yüzde 18’ini karşılayabiliyoruz. Bu nedenle Yuvacık Barajındaki su kalitesini ve su miktarını koruma görevimiz bulunmaktadır.” dedi.  

SAĞLIK,”BÜTÜN DERDİMİZ SU İLE VATANDAŞLARIMIZI BARIŞIK YAŞATMAK”
1996 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 25 yıldır çözülemeyen Yuvacık barajı havzasının problemini çözmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yaklaşık 2,5 yıldır çalışma yaptıklarını aktaran Genel Müdür Ali Sağlık, şunları kaydetti, “Yaptığımız çalışmada su kalitesini etkileyen sebepleri tespit ettik. Özellikle su kaynaklarının beslendiği yerler konusunda çalıştık. Çalışmaları muhtarlar, kurum ve diğer kuruluşlarla paylaştık. Bu toplantıda yapılan taslak çalışmasını değerlendireceğiz. Bundan sonra çalışma ile ilgili paydaşlarımızın önerilerini alacağız. Değerlendirdikten sonra taslak yürürlüğe girecek. Bütün derdimiz su ile vatandaşlarımızı nasıl barışık yaşatabiliriz. Bakanlığın Su Havza Koruma Yönetmeliği var. Eğer buna uysak şu anda kısa mesafede bulunan 3 köyün kaldırılması gerekirdi. Hükümetimizin aldığı “Her havza kendi içinde değerlendirilsin.” kararı doğrultusunda çalışmayı yapıyoruz. Bu kararın çok doğru bir karar olduğuna inanıyorum. Biz mevcut köyleri muhafaza edeceğiz, ama suyun kalitesine ve miktarına da müdahale ettirmeyeceğiz.” dedi.

DR.KARAASLAN’DAN TASLAK İLE İLGİLİ BİLGİ
Yapılan taslak çalışması ile ilgili bilgi sunan Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan da, “Proje kapsamında havzadaki sosyo ekonomik, demografik, jeolojik, hidrolojik, hidrojeolojik yapının tespitine yönelik veriler toplanmıştır. Ayrıca, havzanın mevcut durumunu belirlemeye yönelik yerleşim birimleri, günü birlik tesisler ve diğer arazi kullanımlarının incelenmesi maksadıyla arazi çalışmaları yapılmıştır. “dedi. Dr. Karaaslan, su kalitesinin korunması hakkında havzada imar, ziraat, hayvancılık ve turizm faaliyetleri hakkında taslakta belirledikleri kararlar hakkında bilgi verdi. 

VATANDAŞLARIN ÖNERİLERİ ALINDI
Yapılan konuşma ve bilgilendirmenin ardından toplantıya katılan mahalle muhtarları ile vatandaşlar söz alarak talep ve önerilerini sundu. Bilgilendirme toplantısı, önerilerin alınması ile son buldu. 

Bizi;
sosyal medyada takip edin!