Ya acı çekeceğiz ya da önlem alacağız

Büyükşehir Belediyesi, büyük felaketin 7. yıl dönümünde depreme bakış açımızı masaya yatırdı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde iki önemli program düzenledi. Sanat galerisinde deprem fotoğrafları sergisi gerçekleştirilirken, Büyükşehir Meclis salonunda ise bilim adamları bir araya geldi. Her iki etkinliğe de katılan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, aynı acıları bir daha yaşamamak için bilimin ve yasaların gösterdiği yolda hareket ettiklerini söyledi.

ACI FOTOĞRAFLARDA YAŞIYOR
Büyükşehir Sanat Galerisinde düzenlenen ve ağırlıklı olarak Doğan Haber Ajansı Kocaeli Temsilcisi Mustafa Bağdiken´in objektifinden derlenen “Unutmadık, Unutmayacağız” konulu fotoğraf sergisini açılışını, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptı. Çok sayıda ziyaretçinin katıldığı sergiyi Büyükşehir Belediyesinin paneline katılmak üzere Kocaeli´ne gelen bilim adamları da gezdi.

“İBRET ALMAK GEREK”
Serginin açılışı öncesinde konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Bu fotoğraflardan almamız gereken ibrettir. Burası deprem bölgesi. Dün de böyleydi bugün de böyle. Yarın da böyle olacak. İmar mevzuatı açık. Ona göre davranırsak depremden korkmaya gerek yok. Biz bunun bir adım dışına çıkmıyoruz, popülist politikalara canları bırakmıyoruz” dedi. Başkan Karaosmanoğlu, 17 Ağustos acısını verenin deprem değil insanlar olduğunu belirterek, “Yapıları depreme uygun yapmadık, acıyı biz yarattık, çocuklarımızı biz öldürdük” diye konuştu.

BAĞDİKEN´E PLAKET
Başkan Karaosmanoğlu, fotoğraflarıyla serginin açılmasına katkı sunan DHA Kocaeli temsilcisi Mustafa Bağdiken´e bir de teşekkür plaketi verdi. Bağdiken bu plaketi eşi Filiz Bağdiken´e ithaf etti. Başkan Karaosmanoğlu daha sonra sergiye katılan akademisyen ve diğer konuklarla fotoğrafları inceledi.

“ALINAN DERSLER” PANELİ
Sergi açılışının ardından Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu´nda “17 Ağustos Depreminden Alınan Dersler” konulu panel düzenlendi. Başkan Karaosmanoğlu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı panele Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan başkanlık etti. Panelde Türkiye´nin 17 Ağustos depreminin ardından tanıdığı İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mithat Fırat Özer ve İstanbul Büyükkent Şubesi Afet Komitesi Sekreteri Yüksek Mühendis Mücella Yapıcı katıldı.

“İBRET ALMAMIŞIZ”
Serginin ardından panelin de açılış konuşmasını yapan Başkan Karaosmanoğlu, “İbret alınsa tarih tekerrür etmezdi. Bu bölgenin bir deprem gerçeği var. Yapıları ona göre yapsaydık, yani geçmiş depremlerden ibret alsaydık, 17 Ağustos bir tekerrür olmazdı” ifadesini kullandı. “Bu yapıları biz yaptık, uzaylılar yapmadı. Onlara ruhsatları biz belediye başkanları verdik” diyen Karaosmanoğlu, depremin ardından ziyaret ettiği bir vatandaşın “Çocuklarımın katilleri benim. İki katlı olması gereken yeri 4 katlı yaptım” sözlerini katılımcılara aktardı.

“ANNEM SÜTÜNÜ HELAL ETMEDİ”
Başkan Karaosmanoğlu, Yuvacık Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ait bir anısını da şöyle aktardı: “Eniştem aldığı arsa üzerinde ev yapmak istedi. Arsanın çok katlı yapmaya uygun olmadığını, bir kat yapması gerektiğini söyledim. Dinlemedi üç kata çıktığında zabıtayı göndererek inşaatı durdurdum. Annem bu nedenle bana sütünü helal etmeyeceğini söyledi. Ev üç katlı olarak yapıldı ve o ev 17 Ağustos´ta yıkıldı. Eniştemi ve ablamı kaybettim. Bu işlerde belediye başkanının güçlü iradesi olacak. Bizim bu konuda irademiz tüm çalışma arkadaşlarımla güçlüdür. İmar konusunda asla ama asla taviz vermeyiz. Zaten iradenin sağlam olduğunu gören vatandaş da bunu zorlamıyor.” Karaosmanoğlu konuşmasını, “Geleceğimizi iyi dizayn edelim ve bir daha bu acıyı yaşamayalım” sözleriyle tamamladı.

SÖZ AKADEMİSYENLERİN
Başkanın ardından akademisyenler “Marmara Depremi´nin 7. yıldönümü değerlendirmesi, 17 Ağustos Depreminin Bilime ve Topluma Öğrettikleri ve Gelecek Kestirimi, Jeolojik ve Sismolojik Çalışmalar ve Ders alındı mı alınmadı mı” başlıklı konularda katılımcılara görüşlerini aktardı. Panelde konuşan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, geleceğe yönelik kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini belirterek, “Bu konuda bilim, yönetim ve toplum üçgeni oluşturulmalı. Bu üçgende herkes kendine düşen görevi yerine getirmeli” dedi. Üşümezsoy, depremle ilgili yapılan açıklamalarda bilim adamlarının daha dikkatli ve duyarlı davranması gerektiğini ifade etti.

TEZCAN PÜF NOKTALARI ANLATTI
Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, “Ya 17 Ağustos´taki gibi acı çekeceğiz, ya da önlem alacağız” değerlendirmesini yaparken, Yüksek Mühendis Mücella Yapıcı da mimar ve mühendislerin binaların inşaatında daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. 
Son olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan da mimar ve mühendislere yapı ve inşaat tekniklerinin püf noktalarını anlattı, “Nasıl daire yapılır?” sorusuna cevap verdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!