Talepler İZAYDAŞ kapasitesi..

Atık çamur sorununun masaya yatırıldığı toplantıda İZAYDAŞ kendini savundu

“Talepler İZAYDAŞ kapasitesinin üzerinde”

Kocaelili sanayicilerin atık çamur bertarafı konusunda yaşadığı sıkıntı Kocaeli Sanayi Odası´nda düzenlenen bir toplantı ile masaya yatırıldı. Toplantıya katılan İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, sanayicinin atık çamur depolama talebinin İZAYDAŞ´ın üretim kapasitenin üzerinde olduğunu söyledi. Şengün bu nedenle taleplere olumlu yanıt veremediklerini kaydetti.

SORUNUN ÇÖZÜM ARANACAK
Kocaeli Sanayi Odası´nın organize ettiği toplantıya, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tehlikeli Atık Şube Müdürü Betül Doğru, Çevre ve Orhan İl Müdürü Necati Farsak, İzaydaş Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, Çevre Koruma Daire Başkanı Nemci Kahraman katıldı.

KANBAK TARAFLARI BİRARAYA GETİRDİK
Genel Sekreter Hamdi Doğan´ın yönettiği oturumda konuşan Oda Başkanı Yılmaz Kanbak, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan sanayi kuruluşlarının, üretim sonrası ortaya çıkan atık çamurların bertarafı konusunda ciddi sorunlar yaşadığının altını çizdi. Bazı sanayi kuruluşlarının, atık çamurları, kapasite sorunu yaşaması yüzünden İZAYDAŞ´a veremediği gibi bertaraf etmekte de sorun yaşadığını ifade eden Kanbak, sorunun çözümü amacıyla tarafları bir araya getirdiklerini söyledi.

ATIK KABUL PROSEDÜRÜNDE DEĞİŞİKLİK
İZAYDAŞ Genel Müdürü Bilal Şengün ise İZAYDAŞ´ın Kocaeli, Bursa, Yalova ve Sakarya illerindeki sanayi kuruluşlarının tehlikeli atıklarının bertarafı amacıyla 1997´den itibaren faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. İZAYDAŞ´ın atık bertarafı konusunda Türkiye´deki tek lisanslı kuruluş olduğu için, ülke geneline hizmet vermeye çalıştıklarını ifade eden Şengün, kapasitelerinin yıllık 35 bin tonla sınırlı olduğunu, bunun üzerindeki talepleri karşılayamadıklarını bildirdi.

KAPASİTEMİZ DOLU
Bu nedenle atık kabul prosedürünü değiştirdiklerini dile getiren Şengün, şunları kaydetti:
“Bu yıl yakma tesisimize, Kocaeli´nden yüzde 75, Bursa, Yalova, Sakarya´dan yüzde 15, diğer illerden ise yüzde 10 atık kabul edeceğiz. 2004´de yıllık 14 bin ton olan atık kapasitesini 2005´de 29 bin tona, 2006´da ise 35 bin tona çıkarttık. Şu anda tam kapasiteyle çalışıyoruz. 2010 yılına kadar kapasitemiz dolu olduğu için atık kabul edemiyoruz.”

ÇİMENTO FABRİKALARI SICAK BAKIYOR
Atık çamurların, çimento fabrikalarında yakıt olarak değerlendirilebildiğini ifade eden Şengün, “Çimento sanayicileri bu işe sıcak bakıyor, ancak atıkların analizini yapacak laboratuvar yok. Sadece beyana göre atıkları yakmaya çalışıyorlar. Bu da tehlike arz ediyor” dedi.

İZAYDAŞ´LARA İHTİYAÇ VAR
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tehlikeli Atık Şube Müdürü Betül Doğru da konuşmasında, Türkiye´de İZAYDAŞ gibi kurumlara ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Tehlikeli atıkların bertarafı için Trakya, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadoluda olmak üzere 5 tesisin daha kurulması için bölgesel planların yapıldığını bildiren Doğru, ancak bu tesislerin hizmete geçebilmesi için sanayicinin yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

KOMİSYON KURULMASI KARARLAŞTIRILDI
Bakanlık yetkilisi Betül Doğru, tehlikeli atık yakma lisansı için müracaatta bulunan 39 çimento tesisinden, 23´üne izin verdiklerini kaydetti. Kocaeli Çevre İl Müdürü Necati Farsak ise tehlikeli atık çamurları ile evsel atık çamurlarını İZAYDAŞ´a veremediği için üretimi durdurma noktasına gelen sanayicilerin sorunlarının çözümü için, bir komisyon kurulmasını önerdi. Yaklaşık 200 sanayicinin katıldığı toplantının sonunda, sorunun çözümü için komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!