Su almaya başladık

Yuvacık Barajı`nda su bitince, Gebze`de İSKİ`nin vanası açıldı

İstanbul´a yılda 200 milyon metreküp su satma vaadiyle maliyetinin 20 kat fazlasına kurulan, ancak yetersiz kaynaklar yüzünden Kocaeli´nin bile su ihtiyacını karşılayamayan Yuvacık Barajı´nda su bitti. Barajda sadece 5 günlük su kalınca, Büyükşehir Belediyesi acil önlem paketlerini devreye sokarak, Gebze ve yöresinin suyunu dünden itibaren İSKİ´den almaya  başladı. Şirket 10 Aralık tarihinden itibaren suyun biteceğini belirtmesi üzerine, vatandaşa çağrıda bulunan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, herkesin suyu idareli kullanmasını istedi.

SUYUMUZ BİTTİ
DSİ tarafından kaynağının yılda 142 milyon metreküp su üretmeyeceği raporunun bilinmesine rağmen, dönemin İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından Thames Water Şirketi´ne yılda 142 milyon metreküp su satın alma garantisi ile yaptırılan Yuvacık Barajı sonunda iflas etti. Daha önce “Suyumuz var” açıklamasını yapan şirket yönetimi, Büyükşehir Belediyesi´ne gönderdiği yazıda 10 Aralık tarihinde suyun biteceğini ve kente su veremeyeceğini belirtti. Yapılan ölçümlerde barajda 5 günlük suyun kaldığı belirlendi.

EK KAYNAKLAR DEVRADA
İstanbul´a su verme vaadiyle kurulan, fakat Kocaeli´nin bile suyunu karşılayamayan Yuvacık Barajı´nda su bitince, Büyükşehir Belediyesi yerel kaynakları devreye soktu. Bir haftadan beri Gökçedere´den su alan Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Avidere, İhsaniye Kozdere, Yukarı Değirmendere, Halıdere ve Karakaya kaynak sularını şebekeye bağladı. Yapılan bu çalışma sayesinde kente günde 40 bin metreküp ek su kaynağı sağlandı.

İSKİ VANASI AÇILDI
Kocaeli´de yaşanan susuzluk tehlikesinin had safhaya ulaşması üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, daha önce anlaşma yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü´nden su almaya başladı. Çayırova Beldesi´nin Tuzla girişine kurulan vana, dün İSU Genel Müdür Vekili Dr. Bahattin Yanık, Genel Müdür Yardımcısı Fatih Yürük ve İçme Suyu Daire Başkanı Vekili Nafiz Kızılkaya´nın katılımı ile açıldı. Vananın açılması ile birlikte Gebze ve Darıca bölgesinin su ihtiyacının yarısını karşılayacak oranda su akmaya başladı. İSU Genel Müdür Vekili Bahattin Yanık, İSKİ´den aldıkları suyun Yuvacık Barajı´ndan daha ucuza geldiğini, günlük 45 bin metreküp su alacaklarını ifade etti.

ŞEKER´DEN TEDBİR ÇAĞRISI
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, iflas eden Yuvacık Barajı´nın bir sürü hatalar zinciri sonucu bu hale getirildiğini belirterek, “DSİ raporuna bilmesine rağmen, dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı ve şirket bu barajı inşa ederek, yılda 142 milyon metreküp su satın alma sözleşmesini yapmış. Oysa bu yıl istediğimiz 128 milyon metreküp su ve bize verdikleri sadece 110 milyon metreküp su. Hani geri kalan su nerede? Yok, çünkü barajda su kalmadı. Yani 110 milyon metreküp su verince barajda su bitiyorsa, 142 milyon metreküp su satma sözleşmesine niye imza attılar? Biz Büyükşehir Belediyesi olarak önlemlerimizi alıyoruz. Vatandaşımızı susuz bırakmamak için ek su kaynaklarını devreye soktuk. Yaptığımız masrafların şirketten tahsil edilmesi için Hazine´ye yazı gönderdik. Bütün masraflarımızı onlara bildireceğiz. Vatandaşlarımızdan suyu idareli kullanmasını istiyoruz” dedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!