SİT alanlarında tarihi tarayacaklar

Toprak altındaki arkeolojik eserlerin tespit çalışması başlıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Müze Müdürlüğü, ilimiz için son derece önemli bir çalışma gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yapılacak işin adı bilimsel yöntemler kullanarak yer altındaki arkeolojik eserlerin tam olarak tespiti. Çalışmanın yapılacağı ilk bölgeler ise SEKA ve Üçtepeler.

SİSMİK ALETLERLE
Hafta içinde her iki bölgeye ön inceleme gezisi gerçekleştiren ekip üyeleri, kısa süre içinde çalışmaya başlayacak. Çalışmanın teknik boyutunu Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Merkezi gerçekleştirecek. KOÜ grubu, deprem ölçümlerinde kullanılan sismik, manyetik, jeoradar, elektrik öz direnç ve benzeri jeofizik aletlerle tarihi eserlerin yerini tam olarak tespit edecek. Bu iki ölçüm çalışmasından elde edilecek sonuçların ardından, Kocaeli geneli için yapılacak geniş araştırmanın yol haritası netleştirilecek.

ZARAR GÖRMEDEN
Büyükşehir Belediyesi Zemin Deprem Etüt Şube Müdürlüğü`nün destek vereceği örnek çalışma, zamanla diğer SİT alanlarında da gerçekleştirilecek. Çalışma, SİT alanı olarak ilan edilen bölgelerin sınırlarının net bir şekilde çizilmesi ve eserlerin zarar görmeden gün yüzüne çıkarılabilmesi açısından büyük önem taşıyor.

ARAZİLERİ GEZDİLER
Öte yandan SEKA ve Üçtepeler`e yapılan inceleme gezisine, Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Büyükşehir Belediyesi Zemin Deprem Etüt Şube Müdürü Mustafa Cevher, Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Salih Palaz ile Müze Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Her iki araziyi gezen proje ortakları en kısa sürede örnek çalışmaya başlanacağını ifade etti.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!