Şeker´den acı itiraf

Deprem paneline katılan Başkan Vekili Şeker, “17 Ağustos acısı biz aç gözlü insanlar yüzünden oldu” dedi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle dün İzmit Halk Eğitim Merkezi Salonu´nda “Depremde İlk Yardım ve Ruhsal Etkileri” konulu panel düzenledi. Panele katılan Başkan Vekili İlyas Şeker, deprem nedeniyle zamanın yönetici ve mimarlarının da zan altında olduğunu söyledi.

PANELİ PROF. AKER YÖNETTİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Aker´in yönettiği panele konuşmacı olarak, KOÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı´ndan Doç. Dr. Serkan Yılmaz ile aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr. Işık Karakaya katıldı. Paneli Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya´nın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri izledi.

İLK YARDIMIN KURALLARI 
Panel, Yrd. Doç Dr. Serkan Yılmaz´ın “Deprem Öncesi ve Deprem Sonrası İlk Yardımın Önemi” konulu konuşması ile başladı. Deprem ya da her türlü afette ilk yardımın hayat kurtardığını söyleyen Yılmaz, ancak ilk yardım kurallarının bilinmesinin de önemine işaret etti. 17 Ağustos gibi büyük bir afette yaralı sayısının oldukça fazla olduğunu kaydeden Doç Dr. Yılmaz, “Bu tür afetlerde yaralıda yürüyebilme, nefes alabilme, kan dolaşımına sahip olma ve bilinç açıklığına bakılır. Bunların sırasına göre de yaralıya müdahale sırası verilir. Afetler sırasındaki acil müdahale acımasızdır. Çünkü ilk etapta nefes almayan bir yaralı yerine ilk yardım solunumu olan kişiye yapılır” dedi.

ÇOCUKLARA DEPREMİ ANLATIN
Yılmaz´ın ardından KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Işık Karakaya, “Çocuk ve Ergenlerde Afetlerin Ruhsal Etkileri ve Ebeveynlere Öneriler” konulu bir konuşma yaptı. Yetişkinlerin çocuklara depremi bir doğal olay olarak tanıtmaları gerektiğini ifade eden Karakaya, “Ancak bundan önce ebeveyn önce kendini yetiştirmeli. Çocuklara depremin tabi bir afet olduğunu, bundan korunabileceğini ve bunun bir suç nedeniyle insanların başına gelmediğini söylemeli. Bu arada çocukları deprem ilgili alınan tedbirlere de ortak etmeliyiz, fikirlerini almalıyız. Böylece depremden korkmak yerine onunla yaşamayı öğretebiliriz” şeklinde konuştu.

“KORKU ORANI 5 YILDA ÇOK DÜŞÜYOR”
Panel, oturum başkanı Prof. Dr. Tamer Aker´in interaktif konuşmasıyla devam etti. Katılımcılara depremde yaşadıklarına yönelik çeşitli sorular yönelten Prof. Aker, afetlere hazırlıklı olanların depremden en az etkilenen grup olduğunu söyledi. Bu gruba örnek olarak doktorları, itfaiyecileri ve TÜPRAŞ gibi kuruluşlarda çalışan insanları gösteren Aker, “Hazırlıklı olmak, insanları depremin ruhsal etkilerinden koruyor” dedi.
Prof. Dr. Aker, depremin ilk yıllarında Gölcük´te yaptıkları bir araştırmada insanların yüzde 40´nın depremden korktuğunu ancak bu oranın depremin beşinci yılında yüzde 5´lere düştüğünü açıkladı. Prof. Aker, depremin beşinci yılında insanların korku hissinin yerini yas ve iletişim sorunlarının aldığını söyledi.

ACHE´YE TECRÜBEMİZİ GÖTÜRDÜK
Prof. Aker, Kocaeli´nin 17 Ağustos depreminin ardından gerçekleştirdiği yardım çalışmalarıyla ciddi bir tecrübe kazandığını da söyledi. Bu tecrübenin olası İstanbul depreminde büyük yarar sağlayacağına inandığını ifade eden Aker, “Ache ve Pakistan depremlerinin ardından bu bölgelere giderek meslektaşlarımıza 17 Ağustos tecrübelerimizi aktardık. Şimdi onlar da kendi ruhsal tedavilerinde bu yöntemleri kullanıyor” diye konuştu. Aker, bu görüşten hareketle Kocaeli´nin afet açısından bilgi üreten bir merkez olmasını önerdi.

“O ACIYI BİZ YARATTIK”
Konuşmaların ardından plaket vermek üzere sahneye gelen Başkan Vekili İlyas Şeker de, bilim adamlarının 99 depreminde açılan çukura düşmesi nedeniyle sadece bir kişinin öldüğünü, diğer 16 bin 999 kişinin ise insanlar tarafından öldürüldüğünü söylediklerine dikkat çekti, “O insanların ölmesindeki tek suçlu biziz. O binalara izin veren yöneticiler, iki kat daha fazla çıkmak isteyen yine biz aç gözlü insanlar, o acıyı yarattık. Artık bu üzüntülere izin veremeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak bilimsel çalışmalara destek veriyoruz. TÜBİTAK MAM´la Kocaeli´nin yer altı fotoğrafını belirliyoruz. Jeolojik ve jeofizik çalışmalar yapılıyor. Zeminle ilgili çalışmalarımız var. Tüm bunların ışığında bilim ne diyorsa onu yapıyoruz. Artık hata yapmaya hakkımız yok” dedi.

Panelin sonunda Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya panelistlere birer teşekkür plaketi sundu.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!