SEKA` da yıkımlar başladı

Başbakan destek verdi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yıkımlara başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA arazisi üzerinde hazırlamış olduğu projeyi hayata geçirebilmek için fabrika içersinde bulunan yapıların yıkımına başladı. Başbakan`dan tam destek alan projenin bir an önce hayata geçirilebilmesi için 37 bina yıkıldı.

ARAZİ ŞEKİLLENİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, SEKA arazisi için hazırlattığı projeyi Başbakan Recep Tayip Erdoğan`a sunup, tam destek aldıktan sonra işe hızlı başladı. Dün  akşam saatlerinde SEKA arazisine giden iş makineleri, yıkımlara başladı. Arazi içinde bulunan ve SEKA Fabrikası`na eleman yetiştirmek amaçlı kullanılan Mehmet Ali Kağıtçı Meslek Kursu Binası, kağıdın hammadesi selülozun yapımında kullanılan pritin depolandığı açık ambar ile 69 Tip vazife evi olarak kullanılan tek katlı 69 ahşap binadan 35 tanesinin yıkımı gerçekleştirildi. Vazife evlerinin 69 tane olduğu, 18 tanesinin depremde yıkılarak kullanılamaz hale geldiği, geri kalan 16 tanesinin ise 1 Temmuz tarihinde yıkılacağı ifade edildi.

YIKIMLAR SÜRECEK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yıkımların devam edeceğini belirterek, “Projemizin bir an önce başlaması için çaba sarfediyoruz. Yıkılacak 16 vazife evinin yanı sıra, çok katlı 50 bina ile 30 depo daha yıkılacak. Yıkımların tamamlanması ile birlikte hayata geçirilmeye başlanacak olan projenin tamamlanması, kentimizin çehresini değiştirecek. İnanıyorum ki bu proje, Türkiye`ye örnek bir proje olacaktır” dedi.

ALMAN EVLERİ KALIYOR
SEKA arazisi içinde bulunan ve fabrikayı yapan Alman Mühendislerin barınması için 1934 yılında yaptırılmış olan iki katlı ve bitişik nizam 18 bina ise yıkılmayacak. Toplam 36 daire olan binaların ne amaçlı kullanılacağı ise henüz kesinlik kazanmadı. Evlerin depreme dayanıklı olduğu, binaların SİT alanı içinde bulunduğu belirtildi.

KAĞIT MÜZESİ KURULACAK
Proje kapsamında 1934 yılında yapılan ve 1936 yılında üretime başlayan 1. Kağıt Fabrikası içindeki 2 no`lu makine, Türk Kağıtçılığı`ın müzesi haline dönüştürülecek. Türkiye`de kağıt üretimindeki en eski makine olan 2 no`lu kağıt makinesi, hem SEKA`nın ismini yaşatacak, hem de insanların ziyaretine açık olacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!