Sadece 60 milyon dolar

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu kurmaylarıyla incelediği 4.5 milyar dolarlık Yuvacık Barajı`na değer biçti

İstanbul´a su satmak amacıyla kurulan, fakat Kocaeli´nin su ihtiyacını bile karşılayamadan kuruyan Yuvacık Barajı Türkiye´nin gündemine oturdu. DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kurmayları ile Yuvacık Barajı´na adeta çıkarma yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve kurmayları ile barajda incelemelerde bulunan Eroğlu, “Bu baraj 4.5 milyar dolar maliyeti ile vahim bir tablo, 60 milyon dolara yapılırdı” dedi.

BARAJ KURUDU
Dönemin Belediye Başkanı tarafından İstanbul´a yılda 200 milyon metreküp su satma bahanesi ile kurulan, fakat bu yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafındından istenen 128 milyon metreküp suya karşılık 112 milyon metreküp su verince kuruyan Yuvacık Barajı, kenti susuz bıraktı. Toplam 50 milyon metreküp su hacimli barajda su kalmadı. Büyükşehir Belediyesi, kentin günlük 350 bin metreküp su ihtiyacını karşılamak için 6 kaynak suyu ve Gökçedere Barajı´nı devreye soktu. Bu kaynaklardan elde edilen günlük 50 bin metreküp, şehir şebekesine bağlandı. Gebze yöresine ise İSKİ´den günde 45 bin metreküp su alınmaya başlandı. Tüm imkanların seferber edilmesine karşın, barajın tamamen kuruması yüzünden, su kısıtlamasına gidilmek zorunda kalındı. Bazı yerlere günde 8 saat su verilmeye başlandı.

SU YOK, PARA VAR
Hacmi yetersiz olan Yuvacık Barajı ülke gündemine oturunca, baraj inşaatının yapımı sırasında DSİ tarafından verilen “Bu barajın su kaynağı yılda 142 milyon metreküp su üretmez” raporu tartışılıyor. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı bu rapora rağmen şirkete her yıl üretemeyeceği 142 milyon metreküp suyu alma garantisi verip, sözleşme imzalattıktan sonra, Hazine´ye onaylattı. Kente 1999 yılında su vermeye başlayan barajın işletmecisi Thames Water Şirketi, 7 yıllık süre içinde verdiği suyun haricinde 503 milyon YTL fazladan ücret aldı. Vermediği suya bile yüzde 20 işletme bedeli alan şirket, bu güne kadar haksız kazanç olarak 603 milyon YTL tahsil etti. Bu yıl parasını aldığı suyu veremeden kuruyan baraj, vermediği suyun parasını sözleşme gereği almaya devam ederken, kentin su ihtiyacının farklı kaynaklardan karşılanmasının bedelini ödemeyi de kabul etmedi.

SU PARAYLA ÖLÇÜLMEZ
Yaklaşık 4.5 milyar dolarlık maliyeti ile dudak uçuklatan, ama buna rağmen kuruyan Yuvacık Barajı DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, teknik heyetle birlikte çıkarma yaptı. Herkesin bu barajdan ibret alması gerektiğini söyleyen Eroğlu´nun heyetinde DSİ Bursa Bölge Müdürü Mehmet Kılıç, Ankara Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, Eskişehir Bölge Müdürü Nemci Özgül, İstanbul Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, Etüt Şube Müdürü Ahmet Alparslan, İçmesuyu Daire Başkanı İsmail Uğur ve baraj konusunda uzman 6 mühendis eşlik etti. Heyet önce Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nu makamında ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, DSİ´den su konusunda yardım talep ettiklerini belirterek, “Suyun değeri para ile ölçülmez. Sadece hizmet para ile ölçülür. İlimizde almadığımız suya, verilmeyen hizmete para ödüyoruz. Biz ona üzülüyoruz” sözleriyle durum değerlendirmesi yaptı.

SU SORUNU ÇÖZÜLECEK
Görüşme sırasında Yuvacık Barajı olayını çok iyi bildiğini belirten Veysel Eroğlu, İstanbul ve Bursa´nın su sorununu çözdüklerini, Kocaeli´nin de sorununu çözeceklerini belirtti. Heyette bulunan herkese Kocaeli için farklı bir görev verdiklerini belirten Eroğlu, “Öncelikli olarak Yuvacık Barajı´nın haznesinin genişletilerek, daha fazla suyu alması için çalışma yapacağız. Sonra ikinci bir baraj için durum tespiti yapacağız” dedi. Yapılması gerekenleri madde madde sıralayan Eroğlu, “Yuvacık Barajı´nın taşkın sularının Sapanca Gölü´nü beslemesi  ya da Sapanca´nın suyunun baraja aktarılması, Kocaeli´nin zengin yer altı su kaynakları, Mudurnu Çayı üzürenden su getirtilmesi, Melen Çayı´ndan gelen suyun Adapazarı, Sapanca ve Kandıra dışında nerelere verilebileceği, Sakarya Nehri ve Şile arasındaki derelerden akan yıllık 528 milyon metreküp su verimi ve İSKİ´den Gebze´ye verilebilecek su miktarı araştırılacak. Kocaeli´yi kesinlikle susuz bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

BALLI SÖZLEŞME
“Yuvacık´ı en iyi ben bilirim” diyen Veysel Eroğlu, Dünyada bu sözleşmenin eşi ve benzeri bulunmadığını belirterek, “Bakın biz aynı barajı İstanbul´da beşte bir fiyatına yaptık. İstanbul İkitelli arıtma tesisi ve barajını 30 milyon dolara yaptık. Hazine 4.5 milyar dolar gibi büyük bir yükün altına sokulmuş. Bir posttan 5 post çıkmaz diye bilirdik ama çıkartılmış. Olmayan suyun parası da faiş fiyatla alınıyor. Güzel hazırlanmış ballı kaymaklı bir sözleşme bu. Ama şimdi işimize bakacağız. Gereken neyse yapılacak” sözleriyle, Kocaeli´nin bütün sıkıntısını çözeceklerini ifade etti.

60 MİLYON DOLARA YAPILIRDI
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İSU Genel Müdürü Eroğlu ve beraberindeki uzman heyeti önce Sapanca Gölü´nden gelen Real Alışveriş Merkezi yanındaki 24 bin metreküp su kapasiteli İSU Araterfi İstasyonu´na götürdü. Heyet daha sonra Yuvacık Barajı´na giderek, yerinde incelemelerde bulundu. Başkan Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı´na gelen kaynakların önüne üç küçük baraj yapılabileceğini ve DSİ önderliğinde Kocaeli´ni susuz bırakmayacaklarını söyledi. DSİ Genel Müdürü Eroğlu ile Yuvacık Barajı´nın yıllık 142 milyon metreküp su üretmediğini, üretmiş olsaydı bugün sorun yaşanmayacağını belirterek, “Çok vahim bir tablo. Bu baraj 60 milyon dolara yapılırdı. Çok uçuk kaçık bir rakama yapılmış” dedi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!