Saat Kulesi restore edilecek

Büyükşehir, İzmit`in sembolü olan tarihi Saat Kulesi`ni tarihi dokusuna uygun olarak yenileyecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilin tarihi mekanlarına sahip çıkmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce bakımsızlıktan viraneye dönen tarihi Portakal Mescidi´ne el atan Büyükşehir, şimdi de İzmit´in sembolü olan tarihi Saat Kulesi´ni restore ettirecek. Çalışmayı gerçekleştirecek firmanın belirlenmesi için 24 Ağustos Perşembe günü ihaleye çıkılacak. SEKA içindeki Fen İşleri Daire Başkanlığı binasında gerçekleştirilecek olan ihale 15.30´da başlayacak. İhaleyi kazanan firma yer tesliminin ardından 3 ay içinde çalışmasını tamamlayacak.

KURULDAN ONAY ALINDI
İzmit´in sembolü olan Saat Kulesi Mimar Vedat Bey tarafından 1902 yılında inşa edildi. 1970 yılında gördüğü restorasyondan bu yana kulede ciddi anlamda hiçbir çalışma yapılmadı ve adeta kaderine terk edildi. Saat Kulesi´nin bugünkü halini hakketmediği gerçeğinden hareket eden Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre önce Anıtlar Yüksek Kurulu´na restorasyon çalışması için başvurdu. Kurul´dan restorasyon projesine uygun onay alındı ve kısa bir süre içinde çalışmalara start verildi.
Restorasyon çalışmasında tarihi kulenin yüzeysel, fiziksel ve kimyasal temizliği yapılacak. Hasarlar tespit edilerek gerekli tamirat işleri gerçekleştirilecek. Ayrıca kuleye ait süslemeler gözden geçirilerek eksikler varsa aslına uygun olarak yerine konulacak.

KULENİN TARİHÇESİ
Av Köşkü ile Atatürk Heykeli arasında yer alan İzmit´in karakteristik Saat Kulesi, İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından Sultan 2. Abdülhamit´in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle, 1902 yılında Mimar Vedat Bey´e yaptırıldı. Saat Kulesi, 104 yılı ardında bıraktı. Neoklasik üslupta Hereke, Tavşancıl ve traverten taşlardan yapılmıştır. Saat Kulesi´nin üç tarafında bulunan çeşmelerin alınlıklarında kitabeler bulunur. Sadece batı tarafındaki kitabe tam olarak okunabilmektedir. Saat Kulesi 24 metre 40 santimetre yüksekliğinde ve 4 kattan oluşmaktadır.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!