Pakmaya`ya kapatma kararı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kilez Deresi ile İzmit Körfezi`ni “yoğun” bir şekilde kirlettiği gerekçesiyle Köseköy beldesinde faaliyet gösteren Pakmaya`yı kapatıyor.

Şirketin dereye ve Kullar Arıtma Tesisi`ne direk verdiği atık sulardaki kirletici parametrelerin “düşürülemez” değerlerde olduğu, kapatma kararının ise önümüzdeki hafta içinde uygulanacağı belirtildi.

26. MADDE UYARINCA
Geçtiğimiz aylarda İzmit`in doğu kesimlerini etkisi altına alan kötü koku ve Kilez Deresi`nde balıkların ölmesine neden olan yoğun kirlilik nedeniyle Pakmaya`yı gözetim altına alan Büyükşehir Belediyesi, kapatma kararını; İSU Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği`nin 26. maddesi uyarınca aldı. İSU`dan yapılan açıklamada, özellikle çeşitli tarihlerde gerçekleştirilen tahlillerdeki kirlilik oranının sürekli olarak sınır değerlerin üzerinde olduğu belirtildi. 

 

TAHLİL SONUÇLARI
27 Ekim tarihinde Kullar Arıtma Tesisi bağlantı noktasından alınan numune üzerinde gerçekleştirilen tahlilde, 800`ün altında olması gereken KOI (organik yük) değerinin 4 bin, 60`ın altında olması gereken azot değerinin ise 685 miligram/litre olarak görüldüğü belirtildi. 1 Kasım tarihinde şirketin kendi arıtma tesisinin çıkışından alınan bir başka numunede ise, kimyasal oksijen değerinin 2 bin 800, azot değerinin de 500 mg/l olarak gerçekleştiği ifade edildi.

“BU TESİSLE KİRLİLİK AZALMAZ”
Söz konusu değerler hem İSU hem de TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen tahlillerde elde edilirken, konuyla ilgili olarak İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi`nin de çalışma yaptığı kaydedildi. İTÜ ve KOÜ raporlarında, arıtma tesisinin mevcut haliyle 800`den az olması gereken KOI değerinin 2 binin altına, 60`dan az olması gereken azot değerinin de 260 mg/l`nin altına düşürülemeyeceği vurgulandı. 

ÇALIŞTIĞI DÖNEMDE KİRLETİYOR
Öte yandan yetkililer, Pakmaya`da üretimin 15 gün boyunca durdurulduğu geçtiğimiz mayıs ayında kirlilik oranlarının çok düşük oranlarda seyrettiğini, bunun fabrikanın sadece çalıştığı dönemlerde çevreyi kirlettiğini ortaya çıkardığını hatırlattı. Yetkililer ayrıca, Pakmaya`nın neden olduğu yoğun kirlilikten 42 Evler`deki atıksu arıtma tesisinin de etkilendiğini, tesisin limitlerin üzerinde atıksu deşarjı yaptığı bildirildi.

824 MİLYAR CEZA KESİLMİŞTİ
İSU Genel Müdürlüğü, bir süredir gözetim altında tuttuğu Pakmaya`ya eylül ayında 101, ekimde 127, kasımda 126 milyar kirlilik, 470 milyar da atıksu cezası kesmişti. Şirket yetkilileri daha önce kesilen bu cezalara rağmen gerekli tedbirleri almadığı için fabrika önümüzdeki hafta içinde mühürlenecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!