Osman Hamdi Bey Müzesi´nde ilk inceleme

Büyükşehir´e devir teslim işlemleri başladı, ilk olarak durum tespiti yapıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze bölgesinin önemli tarihi eserlerinden biri olan Osman Hamdi Bey Müzesi`ni devralmaya hazırlanıyor. Devir teslim işlemleri tamamlandıktan sonra kapsamlı bir iyileştirme çalışmasına start verecek Büyükşehir Belediyesi, müzeyi ve çevresini halkın kullanımına açacak.

DURUM TESPİTİ
Geçtiğimiz haziran ayında Turizm Bakanı Atilla Koç`u ilimizde misafir eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Osman Hamdi Bey Müzesi ile Eskisihar Kalesi`nin turizme hizmet amacıyla Büyükşehir Belediyesi`ne devredilmesini istemiş, Bakan Koç da bu konuda söz vermişti. Bu önemli gelişmenin ardından devir teslim işlemlerine start verdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise ilk olarak müzede ortak incelemelerde bulunarak durum tespiti yaptı.

SINIRLI RESTORASYON
Eskihisar Sahili`nde güzelliği ve bembeyaz rengiyle hemen dikkat çeken Osman Hamdi Bey Müzesi`nde dış görünüş iyi. Ancak müzenin zemin ve çatı katı ile diğer müştemilatının hali içler acısı. Önceki yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarının müzenin görünen ve en çok gezilen yerleriyle sınırlı tutulduğu gözlenirken, müze alanı içinde kalan diğer unsurlar zamana karşı dirençlerini kaybetmiş. Kimi yerler çürümeye yüz tutmuş, kimi bölümler ise ardiye olarak kullanılmış.

MÜZE ARKASI MESİRE ALANI
Osman Hamdi Bey Müzesi`nin bugüne kadar ihmal edilen en önemli avantajlarından biri de müzenin hemen arkasında bulunan geniş ve yemyeşil alan. İçinde çok çeşitli ağaçların bulunduğu bu alanın içindeki hizmetli evi de ilgisizlikten nasibini alan, layıkıyla kullanılamayan yerlerden biri. Büyükşehir Belediyesi devir teslim işlemlerinin ardından mevcut yeşil alanı, halkın kullanımına açarak mesire alanı haline getirecek. Müze ile hizmetli evi ise sergi salonu olarak kullanılacak. Müze alanının yakınında bulunan Osman Hamdi Bey`in kabri ise adına yakışır bir hale getirilecek.

OSMAN HAMDİ BEY MÜZESİ
Büyük Türk Müzecisi ve Ressamı Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından Gebze –Eskihisar`da 1884 yılında yaptırıldı. Osman Hamdi Bey sadece yaz aylarını bu köşkte geçirdi, müzenin planlarını da bizzat kendisi çizdi. Yapı malzemelerinin çoğu yurtdışından gelen ve 1987 yılından bu yana müze olarak hizmet veren köşkte Osman Hamdi Beyin tablolarının röprodüksiyonları sergileniyor.


Bizi;
sosyal medyada takip edin!