Muhtarlara iki müjde

Mahalle muhtarlarına e-MOS programının anlatıldığı törende, avea ile de kurumsal anlaşma imzalanacağı açıklandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli`ndeki tüm mahalle muhtarlarının daha seri, yaygın ve güvenilir hizmet vermesini sağlamak amacıyla hazırladığı e-MOS adlı programını, muhtarlara anlatmaya başladı. Törende konuşan Genel Sekreter Münir Karaloğlu ise, GSM şirketi avea ile kurumsal bir anlaşma imzalama aşamasında olduklarını, muhtarların da dahil olmasını istedikleri bu anlaşma ile iletişim masraflarının önemli ölçüde azalacağını söyledi.

e-MOS NELER KAZANDIRACAK?
Büyükşehir Meclis Salonu`nda bugün gerçekleştirilen törende ilk olarak Genel Sekreter Yardımcısı Ersin Yazıcı konuştu. Yazıcı, kısa adı e-MOS olan Elektronik Muhtarlık Otomasyon Sistemi ile sağlanacak faydaları anlattı. Sistem sayesinde muhtarların fonksiyonlarının artırılacağını, belediyelerle daha uyumlu hizmetler sunabileceklerini ifade eden Yazıcı, nüfus, adres gibi bilgilerin sayısal haritalar üzerinden sorgulanabileceğini, göç bilgilerinin sağlıklı bir şekilde alınabileceğini, kayıt dışı nüfus, ikamet ve iş yerlerinin kontrol altına alınacağını anlattı. Yazıcı ayrıca emniyet, itfaiye, ambulans gibi acil durum birimlerine sistemden bilgi akışının sağlanacağını, sisteme girilecek her türlü vatandaş şikayetinin Çözüm Masası`na anında iletileceğini vurguladı.

 

AYDA 10 SAAT ÜCRETSİZ KONUŞMA
Daha sonra söz alan Genel Sekreter Münir Karaloğlu ise Başkan Karaosmanoğlu`ndan izin alarak muhtarlara ikinci müjdeyi verdi. GSM şirketi avea ile uzun süredir görüşme yaptıklarını, şirket ile imzalanacak kurumsal anlaşmaya muhtarları da dahil etmek istediklerini kaydeden Karaloğlu, görüşmelerin son aşamaya geldiğini söyleyerek şu bilgileri verdi: “Her muhtarımıza Nokia veya Siemens marka bir cep telefon vereceğiz. Onlar da istemeleri halinde 3 avea hattı alabilecek ve her biri ile ayda 10 saat (günde 20 dk) ücretsiz konuşabilecek. Başka bir avea aranırsa dakikada 12 YKR, sabit bir telefon aranırsa 14 YKR ödenecek.”

MUHTARLARDAN ALKIŞLI EVET
Kurumsal anlaşmayı “son derece avantajlı” şeklinde yorumlayan Genel Sekreter, “Bu anlaşmayla hem belediyelerin telefon giderleri azalacak, hem de muhtarlarımızın belediye ile iletişim sorunu ortadan kalkacak. Ayrıca yakın bir zamana kadar avea`nın kapsam dışında hiçbir noktası kalmayacak. Eğer burada bu anlaşmaya evet derseniz biz de imzaları atacağız” şeklinde konuştu. Muhtarların alkışları üzerine ise Karaloğlu, “Biz bu alkışları evet olarak kabul ediyoruz” dedi ve tüm muhtarlara teşekkür etti.

KÜÇÜK SORUNLAR ALT BELEDİYELERE
Ardından kürsüye çıkan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ise sadece teknolojik alanda değil her alanda değişimi yakalamak gerektiğini ifade etti. Yerel yönetimlerle muhtarlar arasındaki iletişimin önemine değinen Başkan Karaosmanoğlu, “Biliyoruz, problemler çok. Ama küçük problemleri mümkün olduğu kadar ilgili belediyelere getirelim. Tüm sıkıntıları Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı`na iletmek doğru değil. Sorunları bu şekilde çözemeyiz. Verim elde etmek için hiyerarşik silsileye dikkat etmek gerekir. Muhtarlarımız bu yönde bilinçlenirse daha iyi sonuca gideriz” dedi. 

ŞEN`DEN ÇİÇEKLİ TEŞEKKÜR
Şu an il genelinde irili ufaklı 700 projenin uygulanmaya devam ettiğini dile getiren Karaosmanoğlu, “Kocaeli değişiyor. Bu değişimi her yerde ve her alanda yaşayacağız. Verilen hizmetlere sahip çıkalım” değerlendirmesini yaptı. Konuşmaların ardından İzmit Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Şen, söz konusu hizmet nedeniyle Başkan Karaosmanoğlu`na teşekkür etti, bir demet çiçek takdim etti.

ÖNCE İZMİT VE DERİNCE
Eğitim süreci tamamen Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli ile gerçekleştirilecek olan e-MOS`u ilk olarak İzmit Saraybahçe, Bekirpaşa ve Derince muhtarları kullanmaya başlayacak. 3 hafta, cumartesi günleri verilecek eğitimin ardından muhtarların sisteme adaptasyonu kontrol edilecek, yerinde denetlemesi yapılacak, varsa işleyişle ilgili eksiklikler giderilecek. Daha sonra ise diğer ilçelerdeki mahalle muhtarlarının eğitimine start verilecek. Kocaeli genelindeki 264 mahalle muhtarı, 2007 yılında sisteme tamamen geçmiş olacak. Önümüzdeki dönemde Türk Telekom`un internet erişimi sağladığı tüm köy muhtarlıklarına da sistemin kurulması hedefleniyor.

ÇİFT KAYIT İMKANSIZ
e-MOS`un en önemli faydalarından biri, muhtarlıklardaki çift kayıt ihtimalini ortadan kaldıracak olması. Ayrıca tüm kayıtlar güvenilir bir ortamda depolandığı için, silinme veya virüsle kopyalanma ihtimalleri bulunmuyor. Program sayesinde muhtarların birbirleri ve belediye ile iletişiminin sistematik ve kolay bir hale getirilmesi hedefleniyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!