Macar-Türk dostluğu pekişti

Macaristan´ın ünlü kralı Tökeli İmre´nin adı SEKA´da ölümsüzleşti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye-Macaristan dostluğunu pekiştirdi. İzmit`te yaşadığı ve mezarı SEKA arazisi içinde olduğu iddia edilen ünlü Macar Kralı Tökeli İmre`nin 300. ölüm yıl dönümü törenle kutlanırken, mezarının olduğu yerde anıt yaptırılıp, SEKA içinde bir caddeye adı verildi.

BAŞKAN`A TEŞEKKÜR
Ünlü kralın ismini yaşatmak için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nu makamında ziyaret eden Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabriella Zimboras, yapılanlar için teşekkür etti. Tökeli İmre`nin Macarlar için en çok sevilen krallardan olduğunu söyleyen Zimboras, “Macar halkı bu yaptıklarınıza minnettardır” dedi. Başkan Karaosmanoğlu da iki ülke arasında var olan dostluğun daha da pekiştirilmesi adına adım attıklarını belirterek, SEKA arazisinde Türk-Macar Kültür ve Dostluk Evi kuracaklarını söyledi.

300. ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
Daha sonra Macaristan Başkonsolosu Gabriella Zimboras ve beraberindeki Edina Cserjes, Livinia Akçal, Robert Koch ve Prof. Dr. Ferenc Toth, SEKA arazisindeki anıt önünde düzenlenen tören alanına geçti. Törene Kocaeli Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, Genel Sekreter Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi`nin üst düzey yöneticileri, belediye başkanları, Trakya Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler ile ilimizdeki kültür derneklerinin temsilcileri katıldı.

PLAKET ÇAKILDI
Anıt önünde düzenlenen tören sırasında mermer kaideye plaket çakıldı.  Ayrıca SEKA İzmit İşletme Müdürlüğü işçi yemekhanesi ile iskele yolu arasındaki yola, Tökeli İmre Caddesi ismi verildi. Türk Macar Dostluk Derneği adına konuşan Edit Tasnadı, iki ülke halkı arasındaki dostluğun artarak devam edeceğini söyledi. Başkonsolos Gabriella Zimboras ise yapılanlar için teşekkür etti.

DOSTLUK BÜYÜK
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker de yaptığı konuşmada, Türk-Macar dostluğunun Osmanlı döneminden beri sürdüğünü belirterek, “Türklerin ve Macarların tarihsel, kültürel, edebi ve sosyolojik özellikleri bir çok yönden birbirine benzemektedir. Kültürel olarak da birbirimizi etkiledik. Bunun artarak devam etmesi, dünyada dostluk ve barış için gereklidir” dedi. Başkan Vekili Şeker, Tökeli İmre`nin Türkler için dost ve manevi kardeş olduğunu sözlerine ekledi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!