KUTAS´tan ilk görüntüler

Uydudan yapılan ilk çekimler tamamlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kaçak yapılaşmayı önlemek, kentin planlı bir şekilde gelişmesini sağlamak amacıyla başlattığı Kocaeli Uydu Takip Sistemi (KUTAS) Projesine ait uydu fotoğraflarının tamamı, Büyükşehir Belediyesine ulaştı. Kentteki gelişim hareketliliği ve yeni yapılaşmalar, işte bu görüntüler esas alınarak ortaya çıkarılacak.

İKİNCİ FOTOĞRAFLAR DA ÇEKİLECEK
Kocaeli´nin tamamının uydudan karış karış fotoğraflanmasını hedefleyen projenin ikinci çekimleri önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek. İki çekim arasındaki farklar ise bize çok önemli mesajlar verecek.

BULUTLU HAVALAR GECİKTİRDİ
Türkiye´nin bugüne kadar il genelinde yapılmış en geniş kapsamlı imar takip projesi olan KUTAS´ta uydu fotoğraflarının çekilmesi işi, kış mevsiminin sert geçmesi nedeniyle biraz sarktı. Havaların uzun süre havaların kapalı seyretmesi, bulutların gökyüzünden eksik olmaması sebebiyle, çekimler mart ve nisan aylarında yapılabildi. Ancak bu durum projede herhangi bir sarkmaya neden olmadı.

YER EKİBİ DE ÇALIŞIYOR
KUTAS projesinin ikinci ayağını ise yerden yapılan çekimler oluşturuyor. Kocaeli genelindeki yaklaşık 300 bin konut ve binayı tek tek fotoğraflayan, kimlik bilgilerini alan ekipler, çalışmalarını yüzde 50 oranında tamamladı. Bu iş için oluşturulan 8 ayrı ekip, halen Gebze ve Kandıra´da yoğunlaşmış durumda. Karamürsel, Gölcük, İzmit, Derince ve Körfez´deki çalışmalar ise sona erdi. Günde ortalama 2 bin 500 bina bilgisini ellerindeki elektronik cihazlara işleyen ekipler, bu bilgileri daha sonra merkez bilgisayarlara aktarıyor.

DETAY BİLGİLER İŞLENİYOR
Yer çalışmasının amacı, uydu fotoğraflarında görünen herhangi bir bina ile ilgili detay bilgilere anında ulaşabilmek. Fotoğraftaki binaya bilgisayar ortamında tıklandığında, ekrana hemen o binanın ön cepheden çekilmiş fotoğrafı ile, bina numarası, yapı cinsi, kat adedi, çatı durumu (var veya filiz), çatı varsa tipi (kremit vb), kullanım durumu (dolu veya boş), kullanım tipi (konut, sanayi, ticaret hane vb), konut dışı kullanım varsa nedir? (fabrika, kamu binası) ve benzeri bilgileri ekrana gelecek.

“ENDİŞEYE GEREK YOK”
150 bin binanın fotoğrafı ile kimlik bilgilerini alan ekipler, yer yer de olsa gecekondu bölgelerinde önemli sıkıntılar yaşıyor. Vatandaşların kendilerine “Binamızın fotoğrafını neden çekiyorsun? Evimi mi yıkacaksınız” şeklinde şartlı bir şekilde yaklaştığını ifade eden ekipler, kimi mahallelerde her ev sahibine çalışmayı anlatmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor, “Bizim amacımız sadece ve sadece envanter çıkarmak. Yani mevcut durumun fotoğrafını çekmek, bilgilerini kayıt altına almak. Bu nedenle vatandaşların endişeye kapılmasına gerek yok. Zaten bu amaçla kimi belde belediyelerinde anons yaptırıyoruz” diyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!