Kurumsal Gelişim

-

Sevgili hemşehrilerim ve
değerli çalışma arkadaşlarım,

Kocaeli´nin aydınlık yarınlarını el ele, gönül gönüle inşa etme yolunda kararlı ve azimli adımlarla yürdüğümüzü biliyorsunuz. Geleceğimize sahip çıkma yolunda bir adımı daha geride bıraktığımızı, Kocaeli Büyükşehir Belesiyesi Kurum Felsefesi çalışmalarını tamamlamış olduğumuzu sizlere ilan etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.

Böylece, 28 Mart 2005 tarihinde başlatılan Kurumsal Gelişim Projesi´nin önemli bir safhasını tamamlamış bulunmaktayız. Kocaeli Üniversitesi´nin bilimsel desteği ile yürütmekte olduğumuz bu proje ile Belediyemiz; kaynak kullanımı, hizmet süreçleri, karar alma, yönetim ve denetimde etkinliği sağlayacak; yeni yasal düzenlemelerle uyumlu, katılımcı, şeffaf ve hesap veren bir yönetim sistemi oluşturacaktır.
Yürütmekte olduğumuz bu proje ile hemşehrilerimizin yaşam kalitesini sürekli geliştirecek hizmetleri, etkin bir şekilde sunabilecek, kurumsal yapıya sahip bir belediye  oluşturmayı amaçlamaktayız.

Söz konusu projenin stratejik planlama modülü kapsamında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin üst ve orta kademe yöneticilerinin katılımıyla, 10-12 Haziran 2005 tarihleri arasında Kurum Felsefesi Arama Konferansı gerçekleştirilmiştir.

Arama konferansından çıkan taslak bildirge, katılımcı yönetim anlayışımızın bir gereği olarak, merkezi ve yerel yönetim birimlerine, meslek odalarına, sivil toplum kuruluşlarına ve basın aracılığıyla Kocaeli kamuoyuna duyurularak tartışmaya açılmıştır.

16 Temmuz 2005 tarihinde gerçekleştirilen Netleştirme Konferansı´nda ise son derece önemli geribildirimler sağlanmıştır. Netleştirme Konferansı´na katılan temsilciler vizyon, misyon ve ilkeler taslak bildirimine ilişkin oldukça değerli katkılar sağlamışlardır.

Söz konusu geribildirimler ışığında Kurum Felsefesi Taslak Bildirgesi üzerinde tekrar çalışılarak nihai bildirge hazırlanmıştır.

Vizyon, misyon ve ilkelere ilişkin bildirim esasen üç önemli amaca hizmet edecektir:

Bunlardan birincisi, tüm çalışanlarımızın idealize edilmiş, ortak bir amaca yönelmesi; bir başka ifadeyle, vizyonumuzu gerçekleştirmeye odaklanmasıdır. Kurum Felsefesi Bildirimi bizim pusulamız; neyi, niçin ve nasıl yapacağımızı hatırlatan bir kılavuz olacaktır. Böylece, kamu kaynaklarının daha verimli, ekonomik ve etkili kullanımının sağlanmasında ve savurganlığın önünün alınmasında önemli mesafeler alınabilecektir.

İkincisi ise, Kurum Felsefesi Bildirgesi´nin Kocaeli halkına verilmiş bir taahhüt olmasıdır. Yeni yönetim anlayışının farkı bu noktada çok daha açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır: Vaad etmiyor, taahhüt ediyoruz! Hemşehrilerimiz bizlere güvenerek Kocaeli´nin geleceğini emanet ettiler. Bu bildirgenin, keyfilikten uzak, katılımcı ve şeffaf bir yönetim tarafından ortaya konan, zamanı geldiğinde hesabı verilecek, açık bir taahhüt olduğunun altını önemle çizmek isterim.
Üçüncü ve son amaç ise şudur: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin kurum felsefesine ilişkin bu bildirim, stratejik planlamaya,  performans, hizmet ve insan kaynakları yönetimine esas teşkil edecek bir belge olacaktır. Böylece, bir taraftan kaynak kullanımında isabetli kararlar alınacak, diğer taraftan belirlenen performans kriterleri yoluyla, denetim ve hesap verme mekanizmaları işletilecektir.

Anlaşılacağı üzere, kurum felsefesi bildirgesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´nin kurumsallaşma sürecinin temel taşlarını ihtiva etmektedir. Nihai amacımız hemşehrilerimizin bizlere emanet etmiş olduğu hizmet görevini hakkıyla ve yüzümüzün akıyla yerine getirmek; layık oldukları kaliteli yaşam standardını onlara sağlamaktır.

Kurumsal Gelişim Projesi´ne verdikleri akademik destek dolayısıyla, Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Baki Komsuoğlu´nun şahsında Kocaeli Üniversitesi´ne ve söz konusu proje ekibinde yer alan değerli öğretim üyelerimiz, Prof.Dr. Ahmet Hamdi İslamoğlu, Prof.Dr. Nihat Erdoğmuş, Doç.Dr. Hamza Ateş, Yrd.Doç.Dr. Tahir Büyükakın ve Yrd.Doç.Dr. Şenol Hacıefendioğlu´na teşekkür ediyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belesiyesi Kurum Felsefesi  Bildirgesi´nin oluşturulması sürecinde burada adını sayamadığımız çok sayıda kişi, kurum ve kuruluş da son derece önemli katkılar sağladılar. Emeği geçen herkese katkılarından ötürü tek tek şükranlarımızı sunuyoruz.

Stratejik Planlama sürecinin bundan sonraki safhaları da önceden ilan edilecek ve katılımcılığa açık bir şekilde yürütülecektir. Söz konusu süreçte tüm hemşehrilerimizin katkısını bekliyor ve katılımlarınız için şimdiden teşekkür ediyoruz.


İbrahim KARAOSMANOĞLU
KocaeliBüyükşehir Belediye Başkanı

 

Vizyonumuz;
Kocaeli´yi, yaşam kalitesiyle imrenilecek,  yaşamaktan mutluluk, ve gelecek nesillere devretmekten gurur duyulacak, dünyaca tanınan bir körfez şehrine dönüştüren, model bir belediye olmaktır.


Misyonumuz;
Katılımcı bir yönetim anlayışıyla, adaletten, verimlilikten ve yaşam kalitesinden  ödün vermeden, insanımızı, çevremizi ve toplumsal değerlerimizi ekonomik zenginlikle buluşturan hizmetleri sunmaktır.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!