Kral Tökeli´ye duygusal tören

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Macar Kralı Tökeli İmre´nin 301. ölüm yıldönümü nedeniyle dün (Çarşamba), SEKA arazisi içindeki anıt mozolesi önünde bir tören düzenledi. Başkan Karaosmanoğlu´nun “Kral Tökeli İmre Macarların bir değeri, bizim ise manevi kardeşimizdir” sözlerine, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Bayan Szekely, “Ben bir Macar olarak ancak onun kadar konuşabilirdim” şeklinde karşılık verdi.

ANIT MOZOLEYE ÇELENK
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun ev sahipliğinde düzenlenen törene, Kocaeli Vali Yardımcısı Celalettin Özdal, Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Kocaeli İmre Tökeli Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, İZEYAP Başkanı Numan Gülşah, Kocaeli Kültür Turizm İl Müdürü Adnan Zamburkan, Genç Kocaelililer Derneği Başkanı Yüksel Balaban, Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç ve çok sayıda misafir katıldı. Tören Başkonsolos Sezkely ve Başkan Karaosmanoğlu´nun anıt mozolesine çelenk bırakmaları ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı.

DERNEK BAŞKANINDAN TEŞEKKÜR
Törende ilk konuşmayı Kocaeli İmre Tökeli Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal yaptı. Büyükşehir Belediyesinin Kral Tökeli İmre adını yaşatma konusunda büyük çaba gösterdiğini kaydeden Baykal, “Dernek olarak Tökeli İmre Türk Macar Dostluk Evi projemiz var. Büyükşehir Belediyesi bu konuda bizlere yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

ÖZDAL: “BİRLİKTE YAŞADIK”
Baykal´ın ardından konuşan Vali Yardımcısı Celalettin Özdal da Türk ve Macar halklarının tarihten gelen zengin bir geçmişi olduğunu ifade etti. Osmanlı döneminde iki halkın uzun yıllar birlikte yaşadığını belirten Vali Yardımcısı Özdal, “Çocuklarımıza söylediğimiz ninnilerden, dilimizdeki kelimelere kadar birçok ortak yanımız var. Birlikteliğimiz kültürümüze zenginlik olarak dönmüş. Bu zenginliği korumak ve her zaman ileri götürmek gerekiyor. Bu zenginliklerden biri de Kral Tökeli İmre´dir” dedi.

“SİZİN DEĞERİNİZ, BİZİM KARDEŞİMİZ”
Daha sonra kürsüye gelen Başkan Karaosmanoğlu ise Türkler ve Macarların tarihsel birlikteliği bulunan iki millet olduğunu söyledi. Tökeli İmre´nin 1699 yılında Osmanlı Devleti tarafından İzmit´e yerleştirildiğini ve hayatını burada kaybettiğini hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, “Macar Kralı, asil Macar milletinin önemli bir değeri, bizlerin de manevi kardeşidir” dedi. Başkan Karaosmanoğlu, ayrıca SEKA Kent Park içinde Tökeli İmre adına Tökeli İmre Türk Macar Dostluk Evi açılacağını da tekrarladı.

BAŞKONSOLOS DUYGULANDI
Başkan Karaosmanoğlu´nun ardından konuşan Başkonsolos Maria Szekely ise, “Başkan Karaosmanoğlu Kral Tökeli İmre için çok güzel şeyler söyledi. Ben bir Macar olarak ancak onun kadar konuşabilirdim. Biraz önce anıt mozolesine çelenk bırakırken son derece duygusal anlar yaşadım. Bu anı milletim adına bana yaşattığı için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi´ne teşekkür ediyorum” dedi. Büyükşehir Belediyesinin inşa ettiği anıt mozele sayesinde Kral Tökeli İmre´yi her yıl öldüğü topraklarda anabildiklerini kaydeden Başkonsolos Szekely, bu özel anın iki ülke ilişkilerinde de sarsılmaz ve geriye dönülmez birliktelikler yarattığını kaydetti.

“OSMANLI İŞGAL ETMEDİ”
Macarların Osmanlı egemenliği altında uzun yıllar yaşamalarına karşın bunu asla bir “işgal” olarak değerlendirmediklerini de ifade eden Szekely “Macar tarihi Osmanlı egemenliğinde, baskı altında yaşandığını yazmaz. Türk denince akla bağımsızlık savaşçılarına ve kahramanlara kucak açmış bir millet gelir. Macarların Kocaeli gibi, Kütahya ve Tekirdağ´a da sığınmış bağımsızlık savaşçıları var. Bu bir tesadüf olamaz” diye konuştu.

Tören Kocaeli İmre Tökeli Dostluk Derneği tarafından mozole önünde açılan anı defterinin imzalanmasıyla sona erdi.