Kocaeli´ye röntgen çekiliyor

Deprem haritasının çıkarılması için çalışmalar başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilin deprem haritasını çıkarmak, fay hatlarını belirleyerek yapılanmaya yasak bölgeleri belirlemek, yaşanabilecek bir depremde can kaybı ile maddi zararı en aza indirgemek amacıyla TÜBİTAK ile ortak çalışmalara başladı.

Deprem haritasının çıkarılması için çalışmalar başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilin deprem haritasını çıkarmak, fay hatlarını belirleyerek yapılanmaya yasak bölgeleri belirlemek, yaşanabilecek bir depremde can kaybı ile maddi zararı en aza indirgemek  amacıyla TÜBİTAK ile ortak çalışmalara başladı. Araziye çıkılarak yapılan çalışmalarda, Kocaeli´nin fay hattı röntgeni çekiliyor.

DEPREM RİSKLERİ BELİRLENİYOR
Depreme karşı önlem almak amacıyla yapılan çalışmalara büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, bir yıl önce Kocaeli´nin röntgeninin çekmek ve fay hatlarını belirlemek için TÜBİTAK ile ortak bir çalışma başlatmıştı. Yürütülen çalışmalar doğrultusunda artık araziye çıkarak ölçümler yapılmaya başlandı. TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü elemanları, modern cihazlarla arazilerde ölçümler yaptı. Amacın, fay hatları ile riskli bölgeleri belirlemek olduğu belirtildi.

YAPILANMAYA YASAK BÖLGELER
Çalışmanın bir amacının ise olası bir İstanbul depreminde Kocaeli´nin etkilenecek olan alanlarını belirleyerek, can ve mal kaybını en aza indigemek olduğu belirtildi. Özellikle fay hatlarının geçtiği noktaları belirleyecek, inşaat yapılamayacak olan yumuşak zeminlerin bulunduğu noktaları tespit etmek ve yapılanmaya yasak bölgelerin haritasını çıkarmak amacıyla sürdürülen çalışma, depreme karşı alınabilecek önlemleri artıracak.

ÖRNEK ÇALIŞMA
Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma, örnek bir çalışma olarak gösteriliyor. Bu çalışmada elde edilecek veriler, uluslarası verilerle karşılaştırılarak, elde edilen sonuçlara göre hareket edilecek. Bilimsel veriler ve yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçlarla oluşturulacak deprem haritasına göre, imar planında tadilatlar yapılabilecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!