Kocaeli´nin “Gürültü Haritası” çıkarılacak

Yapılacak ölçümlerde elde edilen veriler haritaya işlenecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye`de bir ilke imza atarak kentin “Gürültü Haritası” nı çıkarmak için çalışmalara başladı. Özellikle ana caddeler üzerinde yapılacak olan ses ölçümleri haritaya işlenecek. Gürültü Haritası, yapılacak olan hastane ve okulların imar durumununda kullanılacak.

PROGRAM DANİMARKA DAN
2005 yılında yürürlüğe giren “Gürültü Kontrol Yönetmeliği”, illerde  belediyelerin “Yerel Stratejik Gürültü Haritası” oluşturmasını şart koşuyor. Yönetmelik gereği çalışmalarını hızlandıran Büyükşehir Belediyesi, Daminarka`da hazırlanan Gürültü Programı`nı hizmete soktu. Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı personeli program konusunda eğitime tabi tutuldu.

TÜRKİYE`DE İLK
Türkiye`de ilk kez uygulamaya konulacak olan program, Kocaeli genelinde uygulanacak. Özellikle ana caddelerde belli noktalarda ses miktarı ölçülerek, hazırlanacak kent haritasına işlenecek. Bilgisayar ortamındaki haritada nerede gürültü kirliliği yaşandığı anında bulunabilecek ve tedbirler alınacak. Şirket yetkilisi Alper Akgül, “Dünya`da gelişmiş ülkeler Yerel Gürültü Haritalarını oluşturarak  kentlerin imar planlarına ışık tutmaktadırlar. Gürültü Haritası ile hastane, okul gibi yapıların imar planlarının çıkarılmasına yön verilmektedir. Türkiye`de ilk kez Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu uygulamayı yapıyor” dedi.

İMAR PLANLARI OLUŞACAK
“Gürültü Haritası” çıkarıldıktan sonra, özellikle okul ve hastane inşaatlarının yerleri, bu harita dikkate alınarak yapılacak. Gürültü kirliliği bulunan ortamdan uzakta olması gereken okul ve hastaneler, bu sayede gürültü tehdidinden kurtulmuş olacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!