Kocaeli´ne estetik yasa geliyor

Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu, görsel kirliliğin şartlarını belirledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Haziran ayında kurulan Kent Estetik Kurulu, çalışmalarını büyük oranda tamamladı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığında toplanan Kurul´un hazırladığı rapor görüşüldü ve Meclis´e sunulmaya hazır hale getirildi.

GÖRSEL KİRLİLİK ÖNLENECEK
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker başkanlığında, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölüm Başkanı Yük. Mimar Doç. Dr. Tülay Esin, KOÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Şehir Plancısı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gamze Mert, Mimarlar Odası Kocaeli Şube temsilcisi İmran Türkeş ve Gebze temsilcisi Erol Bayındır, Büyükşehir Belediyesi mimarlarından Murat Tekin´den oluşan kurul, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile bir araya gelerek, hazırlanan çalışmaları ve yasa taslağını değerlendirdi.

ÖRNEK SİTELERE ÖDÜL
Toplantıda esas olarak Kocaeli´nde yeni inşaa edilecek olan binaların uyum ve estetik koşulları ile kısa bir süre sonra meclis gündemine gelecek olan ilan, reklam ve tabela yönetmeliği görüşüldü. Kurul üyelerine hitaben bir konuşma yapan Başkan Karaosmanoğlu, çalışmalarla kentin vizyonunun ortaya çıkacağına söyledi. Örnek site, bina ve bahçelerin ödüllendirileceğini blirten Karaosmanoğlu, “Güzel olanı nasıl ödüllendirirsek, uyarılara cevap vermeyerek kent estetiğini bozan yer veya kişiler de cezalandırılacaktır. Kent estetiğini bozan çıkıntılı, yüksek binaya asla müsaade etmeyeceğiz. Üç mahalleyi birleştirip spor sahası yapalım, kültür sitesi yapalım dedik ama yer bulamadık maalesef” dedi.

UYGULAMAYA GEÇİLECEK
Yaklaşık 5 aydır çalışmalarını sürdüren Kocaeli Kent Estetik Kurulu hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker ise, Büyükşehir Meclisi´nden çıkacak yönetmelikle binaların üzerinde görüntü kirliliğine neden olan unsurların önleneceğini kaydetti. Şeker bunun içinde tabelalar, boyasız ve boyası eskimiş binalar, bina dışına monte edilen klima cihazları, antenler, kablolar, kablo kanallarını saydı. Şeker “İlan, reklam ve tabela yönetmeliğine son şekli verilerek meclise gelecek. Ardında da uygulamasına geçilecek” şeklinde konuştu.

İMAR YÖNETMELİĞİ UYGULANMALI
Kent Estetik Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölüm Başkanı Yük. Mimar Doç. Dr. Tülay Esin, ilan, reklam ve tabela yönetmeliğinin imar yönetmeliği ile birlikte uygulanması durumunda sonuç alınacağını kaydetti. Doç. Dr. Tülay Esin, “İmar planına aykırı yapılaşmadan çirkinlikler çıkıyor. Özellikle tabela yönetmeliği yaptırım sağlamalı” uyarısında bulundu. Esin ayrıca kurulun İnönü, Şehit Rafet Karacan, Demiryolu ve Körfez Ağadere Caddesinde yapılan çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!