Kocaeli´ne Estetik Kurul

İl genelinde görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan Kent Estetik Kurulu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kuruldu. İlk toplantısını cuma günü yaparak çalışmaya başlayan 7 kişilik kurul, yeni yapıların inşaatına izin vermek için uyum ve estetik özellikleri şart koşacak.

CEPHE, ÇATI, RENK VE MALZEME
Grup odasındaki toplantıda kurul hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç, kurulun 7 kişiden oluştuğunu söyledi. Üniversitelerden iki öğretim üyesi, Mimarlar Odasından 10 yıllık mesleki deneyimi bulunan iki mimar, Büyükşehir ve gündem maddesini ilgilendiren ilgili belediyeden birer teknik personelin katıldığı kurulu, aynı zamanda kurul başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu´nun idare edeceğini ifade eden Mengüç, başkanın katıldığı zamanlarda yerine İlyas Şeker´in vekalet edeceğini belirtti. Mengüç kurulun yapı cephe, çatı, renk ve malzemeleri konusunda estetik yönü itibariyle ilke kararları alacağını, bu kararlara uymayanlara izin verilmeyeceğini vurguladı.

“İNSANLAR ÖNCÜ BEKLİYOR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ise yoğun göç alan, zamanında planlanamayan, çarpık yapılaşmaya maruz kalan Kocaeli´ne estetik bir görünüm kazandırmak için seferberlik ilan ettiklerini söyledi. “İnsanlar güzel şeyler gördüğü zaman güzel işler yaparlar. Vatandaş bu konuda bir öncü bekliyor” diyen Başkan Karaosmanoğlu, Yürüyüş Yolu devamındaki Şehit Rafet Karaca Caddesinin yapımında karşılaştıkları zorlukları hatırlattı.

HAYALLERİMİZİ SÜSLEYEN KENT
Başkan Karaosmanoğlu, “Bölgede oturan insanlar önceleri bahçelerinin alanlarını daraltıyoruz diye bizlere kızıyordu. Sonraları ise teşekkür etmeye başladılar. Hatta caddeye uyum sağlamak için kapısını bacasını değiştirenler oldu” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini kaydeden Karaosmanoğlu, kurul üyelerine hitaben “Çok iyi, güzel adımlar atacağınızdan eminim. Hayallerimizi ve rüyalarımızı süsleyen, herkesin aşık olacağı bir kent görüntüsünü meydana getirmeliyiz” dedi. Başkan ayrıca çalışmalar için pilot bölge belirlenmesi önerisinde de bulundu. Kurul üyeleri daha sonra Başkan Vekili İlyas Şeker idaresinde toplantıya devam etti.

KURUL ÜYELERİ
Kent Estetik Kurulunda şu isimler yer alıyor: Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi şehir plancısı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gamze Mert, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölüm Başkanı Y. Mimar Doç. Dr. Tülay Esin, Mimarlar Odası Kocaeli Şubesinden mimar İmran Türkeş ve mimar Erol Bayındır, Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğünden mimar Murat Tekin. Kurul başkanı ve ilgili belediyenin belirleyeceği bir teknik personelle, kurul üyelerinin sayısı 7´ye ulaşıyor.

YAPI VE TABELALARLA İLGİLENECEK
Toplam 7 kişiden oluşan kurul üyeleri haftada bir kez toplanarak, Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğu altında bulunan ana caddeler ve meydanlara inşa edilecek yapıların yapı karakterinin oluşturulması konusunda bilimsel çalışmalar yapacak, ilke kararlarını belirleyecek. Bu ilke kararları ruhsat verilirken ilgili belediyelerce zorunlu olarak uygulanacak. Görev süresi 1 yıl olan kurul üyeleri aynı zamanda, halen meclis gündeminde bulunan Reklam İlan ve Tanıtım Yönetmeliğinin onayını müteakip, ilan ve reklam tabelalarının özellikleri konusunda da müdahil ve belirleyici olacak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!