Kocaeli tarihi için büyük adım

Tarihi eserlerin restorasyonunu gerçekleştirmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde müstakil bir müdürlük kuruldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli`nin kültürel birikimlerine sistemli bir şekilde sahip çıkabilmek amacıyla bünyesinde Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü`nü ihdas etti. İki aydır faaliyette olan müdürlük, önümüzdeki dönemde yıllardır bakım yüzü görmeyen tarihi eserlerimizi bir bir ayağa kaldıracak.

AMAÇ TANITIM DEĞİL ONARIM
Şehir Plancısı Salih Palaz yönetiminde kurulan Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü, İmar Daire Başkanlığı altında faaliyet gösteren teknik bir birim. Kesinlikle tanıtım gibi bir işlevi bulunmuyor. 5216 ve 5393 sayılı kanunlara dayanılarak kurulan müdürlüğün ana amacı, tarihi ve kültürel yapıları onarmak, yaşatmak, yapmak ve işletmek.

HER ESER İÇİN KİMLİK DOSYASI
Yönetmeliklerin oluşturulması ile ilgili hazırlıklarını tamamlayan müdürlüğün ilk çalışması, Kocaeli`ndeki tarihi eserlerle ilgili kapsamlı bir envanterin çıkarılması olacak. Öncelikli olarak tescilli eserlerin tespitini yapacak olan müdürlük bünyesinde, her bir tescilli yapı için kimlik dosyaları oluşturulacak. Eserlerin fotoğrafları çekilecek, mevcut durumları göz önünde bulundurularak, aciliyet sırasına göre koruma ve yaşatma programları hazırlanacak. Bu uzun soluklu çalışma sırasında, ivedilik arz eden yerlere öncelik tanınacak, projeler hazırlatılarak restorasyon ihaleleri düzenlenecek.

BAŞKANIN TALİMATIYLA
Tarihi eserlere sahip çıkılması konusuna büyük önem veren Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilgili kanunların kabulünden sonra Büyükşehir bünyesinde müstakil bir müdürlük kurulması talimatını vermişti. Bu çerçevede kurulan Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde şimdilik 4 personel görev yapacak. Zaman içerisinde yapılacak mühendis takviyeleriyle daha da genişleyecek olan birim, Kocaeli`nde önemli bir boşluğu dolduracak.

KORUMA KURULU`NUN GELİŞİ
Eski adı Anıtlar Yüksek Kurulu olan Koruma Kurulu`nun Kocaeli`nde de bir şube açacak olması hiç kuşkusuz oldukça önemli. Özellikle prosedürü ve zaman kaybını en aza indirecek bir gelişme. Ancak kurulun restorasyon konusunda icracı olmadığını, tespit, tescil ve büyük onarımlar konusunda karar verdiğini hatırlatan uzmanlar, ilimizdeki tarihi eserlerin bugüne kadar ayağa kaldırılamamasının önündeki en büyük engeli, yetki ve ödenek sorununda gördüklerini ifade ediyor.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!