Kocaeli artık planlı kentleşecek

Uydu fotoğraflarıyla kaçak yapılaşmayı engelleyecek olan sistem kamuoyuna tanıtıldı

Türkiye`nin bugüne kadar il genelinde yapılmış en geniş kapsamlı imar takip projesi olan KUTAS (Kocaeli Uydu Takip Sistemi), bugün düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı.

UZAYDAN FOTOĞRAFLAR
Kocaeli genelinde bulunan 300 bin konutun yanı sıra, 44 belediye, 500 mahalle, ormanlık alanlar ve sahil bantlarını uzaydan izleyecek olan İKONOS uydusu, belli periyotlarla çektiği fotoğrafları Uydu Takip Sistemi`ne gönderecek. Sistem sayesinde 3 bin 500 kilometrelik bir alana yayılan Kocaeli`nde kentsel gelişimin yönü belirlenecek, kaçak yapılaşmanın önüne geçilecek.

“KAÇAK YAPILAŞMAYA GEÇİT YOK”
Büyükşehir Meclis Salonu`nda medya mensupları ile kent kamuoyunun da büyük ilgi gösterdiği tanıtım toplantısında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bilgi, teknoloji insanlığın ortak malıdır. Artık 50-100 yıl önceki tekniklerle hedeflere ulaşılmıyor. Uydu Takip Sistemi sayesinde imar ve kentsel bilgilerimizi takip ve şekillendirme imkanımız olacak. Sistemi hayata geçirerek kentimiz için önemli bir eksikliği ortadan kaldırmış olduk” dedi. KUTAS ile öncelikli olarak kentteki kaçak yapılaşmanın takip edileceğini vurgulayan Başkan Karosmanoğlu, “Artık vatandaşımız kendi sokağında ne yapıldığını uydudan gelen bilgiler ışığında öğrenebilecek. Bu bilgiler herkese açık olacak. İsteyen istediği bilgiyi alıp kullanabilecek” ifadesini kullandı.

“ŞİKAYET ETMEKLE OLMUYOR”
Kent için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla kabuğumuzu kırdık. Bu kent değişecek. Ama doğum zor olacak. Yılların getirdiği yanlış birikimler var. Eksikliği kim yapmış mantığıyla uğraşmanın anlamı yok. Şikayet etmekle olmuyor. Bahane dönemini geçtik. Taş taş üstüne koyanı takdir edeceğiz” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK İMAR TAKİBİ
Projeyi yürütecek Space Türk firmasının genel müdürü Murat Özgül ise, KUTAS`ın gerek alanın büyüklüğü gerekse yapı adedi olarak il genelinde bugüne kadar yapılmış olan ilk imar takip projesi olduğunu söyledi. Özgül, proje sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve belde belediyelerine ait tüm altlık verilerinin sayısal ortamda hazırlanacağını ifade etti.
Tanıtım toplantısının ardından Space Türk Genel Müdürü Özgül Başkan Karaosmanoğlu`na uzaydan Kocaeli`ni izleyecek olan İKONOS uydusunun küçük bir maketini hediye etti.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
KUTAS Projesi`nin ilk ayağını verilerin girilmesi oluşturuyor. Space Türk firmasına bağlı ekipler 6 ay zarfında Kocaeli`ni karış karış gezerek, yaklaşık 300 bin binanın fotoğrafını çekecek, kimlik bilgilerini alacak. Bu bilgiler daha sonra uydu fotoğrafları altlığında bilgisayar ortamına aktarılacak.
Sistemin sorgulanabilir olması dolayısıyla ilimizdeki herhangi bir binanın üzerine dokunulduğunda, hemen o binanın ön cepheden çekilmiş fotoğrafı ile, bina numarası, yapı cinsi, kat adedi, çatı durumu (var veya filiz), çatı varsa tipi (kremit vb), kullanım durumu (dolu veya boş), kullanım tipi (konut, sanayi, ticaret hane vb), konut dışı kullanım varsa nedir? (fabrika, kamu binası) ve benzeri bilgileri ekrana gelecek.

DİĞER FAYDALARI
6 ayda bir çekilecek fotoğraflar sayesinde de Kocaeli`nin imar açısından değişim parametreleri elde edilecek. Bu sayede daha planlı bir yapılaşmayı gerçekleştirmek mümkün olacak. Sistem ayrıca Kent Bilgi Sistemi`ne geçişi kolaylaştıracak, Hazine arazilerinin korunmasını da kolaylaştıracak.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!